Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Змагання “backyard ultra” вперше провів американець Лазарус Лейк (справжнє ім’я Гарі Кантрелл) у 2012 році. Це ультрагонка на вибування, під час якої учасники мають протягом години подолати коло довжиною 6700 метрів. Кількість кіл – необмежена. Всі, хто не виходять на чергове коло – отримують статус DNF (did not finish). А перемагає той, хто останній залишиться на ногах і зможе пробігти ще одне коло.

За кілька років подібні забіги стали проводити по всьому світі і зараз існує ціла Ліга Backyard Ultra, де організатори змагань з різних країн отримують своєрідну «акредитацію». Переможці забігів, які входять до списку Ліги, отримують “golden ticket” – право брати участь в Big Dog’s Backyard Ultra в Теннессі, США.

У Києві вперше змагання формату backyard ultra, які організувала команда МКС, пройшли 2-3 листопада минулого рокуKyiv Last One Standing (KLOS). Аж 34 години (і 227 км !) знадобилося тоді Олександру Бендасу аби перемогти!

Залишиться тільки один… про Kyiv Last One Standing-2019

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

І ось вже 17 жовтня всіх охочих перевірити себе на міцність – чекає Kyiv Last One Standing-2020 (зареєструватися можна тут)! Про особливість цьогорічних змагань, а також що чекати охочим взяти участь – ми поспілкувалися із головним організатором із команди МКС – Поліною Мельник.

Поліна, розкажи будь ласка про особливості формату змагань Kyiv Last One Standing-2020. До чого слід готуватися тим, хто захоче взяти участь?

Цей формат новий для України, але змагання минулого року дали як оргазіторам, так і учасникам важливий досвід. Ті хто ще не бігав, можуть поспілкуватися з минулорічними учасниками та отримувати важливі поради та лайфхаки з перших вуст. На ФБ-сторінці забігу ми даємо невеликі поради, та будемо їх доповнювати. Тому раджу слідкувати за новинами. Крім того, варто почитати Положення про проведення змагань, де є багато корисної інформації про гонку.

Від себе можу порекомендувати, що перш за все, варто психологічно налаштуватися. Прокрутити в голові як ви кожну годину виходите на коло, що робити під час бігу. Продумати чим та коли ви будете харчуватися. Розпланувати час, який буде після завершення кола, щоб встигнути зробити все що треба. Можливо вам буде легше з музикою чи аудіокнигою.

Якщо вам потрібна підтримка близьких, варто запросити їх в базови табір, може не як асистентів, а просто як вболівальників. Чим більше людей зустрічають на фініші, тим це більше зараджає бігунів, адже вони відчувають, що роблять щось важливе та це цінується. Особливо це актуально після 24 годин, коли учасників стає все менше, а з ними і меньшають групи підтримки.

Тому ми закликаємо на змагання не лише спорсменів, але й глядачів!

Що як організатори ви будете забезпечувати під час змагань? А про що учасникам потрібно потурбуватися самим?

Перш за все у базовому таборі будуть намети для учасників, на випадок поганої погоди. Також, якщо говорити про їжу, у таборі завжди є вода, фрукти, печиво, кола. А десь після 8 години бігу ми готуємо гарячу їжу та чай. В нічні години плануємо робити каву.

Учасникам варто самостійно потурбуватися про водний режим та загальне харчування на дистанції. Якщо ви використовуєте гелі та ізотоніки, це все потрібно мати з собою.

У регламенті є певні обмеження на використання трекінгових палиць, наприклад. А що не заборонено використовувати? Музику? Лімфодренажні штани? Масажний ролл?

В стартовому таборі учасники можуть використовувати будь які засоби, будь то власний масажист чи 5 літрів енергетиків. Все що не заборонено, – те дозволено 🙂  Головне, щоб це не шкодило здоров’ю та не заважало іншим.

Музику можна використовувати в навушниках, або в колонці, якщо всіх хто біжить поруч це влаштовує.

Слід враховувати, що час до старту наступного кола досить невеликий, тож варто розрахувати час так, щоб і відпочити і щось з’їсти.

Формат змагань передбачає, що буде тільки один переможець і немає окремого заліку серед чоловіків і жінок. Які призи очікують на переможця? Чи є якісь медальки або ж “втішні подарунки” для решти?

Так, переможець один, і він отримує “золотий квиток” на участь у Big Dog’s Backyard Ultra в Теннессі, США. Але ми нагороджуємо останніх чоловіка і жінку в однаковій мірі.

Призи сильно залежатимуть від спонсорів, яких нам вдасться залучити. Ми наразі активно працюємо в цьому напрямку. Але остаточно щодо призів стане відомо тільки перед змаганнями.

Також минулого року, наш Партнер дарував корисні подарунки всім, хто подолав позначку у 24 години. А ще – кожному фінішеру ми даруємо медальку про дискваліфікацію та пиво 🙂

Цього року одночасно із KLOS буде проходити чемпіонат світу із “дворової ультра”, перебіг якого у різних куточках світу можна буде відслідковувати он-лайн. Чи робитимете трансляцію у базовому таборі?

Трансляція буде проводитися в базовому таборі, тому вболівальники та бігуни зможуть слідкувати за всіма країнами онлайн. Це є однією з умов участі в чемпіонаті. Ми сподіваємося техніка та зв’язок нас не підведе.

Ще однією з умов був відбір 15 бігунів, які будуть занесені до світового рейтингу та представляють Україну на самому чемпіонаті.

Чи відомий на разі склад збірної України?

Ми вже майже визначилися, тому в найближчий час оприлюднимо списки. Непроста це задача, адже комусь треба сказати ні…

Минулого року KLOS-2019 тривав 34 години. На скільки розраховуєте цього року?:) 

Думаю бар’єр в 40 годин буде пройдено, а от далі вже загадка для всіх. Будемо приймати ставки у фейсбуці 🙂 Можливо, онлайн трансляція буде трохи мотивувати на останніх колах, та сподіваюся наші спортсмени, як і минулого року, покажуть гарний результат!