Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Відкритий кубок Львова з легкої атлетики, який відбувся 12 вересня, став знаковою подією для всієї України. Це перші змагання, які проходили на реконструйованому стадіоні “Скіф”. Варто зазначити, що після оновлення стадіон відповідає вимогам другої категорії Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Це означає, що “Скіф” тепер може приймати легкоатлетичні змагання європейського рівня.

Президент ФЛАУ Ігор Гоцул (на фото ліворуч) розповів нам про важливість цієї події та поділився своїми враженнями від побаченого.

Які у вас думки про цей старт? Чи схожий він на інші, які проводяться в Україні?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Це історичний старт у двох випадках. Він є першим після величезної перерви на стадіоні “Скіф”, який був відновлений після багатьох років перебування у поганому стані. На цьому стадіоні виступали зірки світового спорту свого часу, на ньому тренувалися відомі постаті української легкої атлетики. Саме тому відновлення цієї арени для нас є знаковою подією.

Це дуже приємно, що легка атлетика все ж відроджується у такому славетному місті як Львів. Це вельми значущий показник. Друга історична частина цієї події – зародок змагань за запрошенням, так званих комерційних. Одна зі складових нашого бачення майбутнього легкої атлетики в Україні – розвиток такого роду змагань. І це дійсно стає можливим, адже в нас з’являються нові стадіони, підтримка від місцевої влади, посилюються амбіції.

Що скажете про атмосферу заходу та сам стадіон?

Атмосфера є чудовою. Тут дуже затишно. Стадіон мені справді до вподоби. Справжнє свято! Відкриття цього стадіону – це новий етап у розвитку легкої атлетики не лише у Львові, а і в усій Україні. Тут можливо і потрібно проводити змагання не тільки національного рівня, а й міжнародного рівня, про що вже були розмови. Студентам університету (Львівського державного університету фізичної культури, ред.) цей стадіон допоможе ставати чемпіонами та підкорювати нові вершини.

5 років тому в Луцьку з’явився новий стадіон. Як наслідок, у місті почало вирувати спортивне легкоатлетичне життя. До цієї події Луцьк був глибокою провінцією держави у сфері легкої атлетики. Спортсмени з Волині майже ніколи не потрапляли до збірних. Проте за ці 5 років ситуація кардинально змінилася і наразі Луцьк є одним з лідерів в Україні за спортивними показниками. Зокрема, на останньому чемпіонаті світу з легкої атлетики, який відбувся у Досі (столиця Катару, ред.), 8 спортсменів у нашій збірні були саме з Луцька.

Поява такої інфраструктури – це психологічно дуже важливо. Адже там, де з’являються сучасні стадіони, ситуація змінюється кардинально. Така ж позитивна історія була з Сумами. Я впевнений, що так буде і у Львові.


Реконструйований стадіон “Скіф” у Львові. Фото – Олег Немчінов.

А як щодо комерційних стартів? 

Комерційні змагання – це престиж міста, області та держави, розвиток певного виду спорту, мотивація для молоді. Чим більша кількість таких подій у нас буде відбуватися – тим кращий матимемо результат.

Чи можна це назвати прикладом того, що на спорті можна заробляти?

Так, так і є. Хтось залучає дітей у секції для того, щоб вони були здоровими та мали хорошу фізичну форму, хтось для того, щоб вони були організованими, адже спорт дає такі навички. Але не слід забувати про те, що молодь приводять у секції також для того, щоб у майбутньому вони заробляли цим гроші. Ми повинні розуміти, що легкоатлети високого рівня можуть отримувати пристойні кошти за свою діяльність. І якщо батьки приводять своїх дітей у секції, керуючись цим чинником, це також добре.

Фото – Андрій Сідлецький (PLAYPRO.media)