Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Одна з лідерок української бар’єрної 400-метрівки Вікторія Ткачук вимушено пропустила весь минулий рік, але вже в серпні 2020 року привернула до себе увагу цілою низкою особистих рекордів. Так 9 серпня на змаганнях  Ukrainian Athletic Combats Вікторія показала надшвидкі 54,56 секунди на своїй коронній дистанції, який на жаль не пішов в статистику, інакше займав би друге місце в світовому ТОП листі Тиждень потому на Командному ЧУ Вікторія оновила і свій особистий на гладкій 400-метрівці – 51,85. Золотий результат ЧУ в Луцьку 55,60 у виконанні Вікторії наразі є 9-м результатом в світовому Топ листі.

Жорстка Атлетика поспілкувалась з Вікторією в Луцьку.

Минулий сезон я пропустила через травму, яку я спочатку недооцінила, але як потім виявилось вона була досить серйозною…

Якщо не секрет, що саме турбувало?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Була пошкоджена підошовна фасція (plantar fascia – прим. ред). Спочатку було запалення, яке переросло в надрив. Відновлення було дуже довгим і багато людей було задіяно в цьому процесі, щоби дійсно поставити мене на ноги. Я виконала дуже багато, скажімо так, альтернативних тренувань, щоб якнайшвидше відновитись.

Чи задоволена ти своїм поверненням після травми?

Поверненням задоволена, адже на першому ж старті був особистий рекорд, який на жаль не пішов в статистику (в рамках змагань Ukrainian Athletic Combats).

Як тобі працюється з іноземним тренером (Вікторія тренується в італійського спеціаліста)?

Переважно комунікація відбувається телефоном, в Whats Up. Я прошу інших тренерів, спортсменів знімати мене на відео, засікати час, і все це пересилаю тренеру.

Це напевно саме та ситуація коли у нас є цілковите взаєморозуміння. Мені повністю підійшла методика тренувань і я довірилась. Я навіть не задавалась питанням, чи вірно чи не вірно, я повірила, а тренер повірив у мене – тому і такий результат!

Щодо перенесення Олімпійських Ігор. Чи правильно стверджувати, що тобі цей переніс зіграв на руку, адже у тебе з’явився додатковий рік після травми?

Можливо так, хоча якби не карантин я вже була готова і в цьому році показувати дуже швидкі секунди, що і підтвердили змагання Ukrainian Athletic Combats. Але так, це перенесення зіграло мені на руку, це дало змогу закріпити відновлення після досить важкої травми і не пришвидшувати підготовку.

Вікторія, питання навіяне результатами останнього ЧЄ в Берліні. Чи ти вже знаєш що робити в твоєму наступному фіналі?

Нагадаємо, Вікторія в фіналі ЧЄ 2018 в Берліні показала лише 7-й час з результатом 56,15, хоча по сезону та в півфіналі стабільно показувала майже на секунду швидший результат, що дозволяло їй боротись за 3-5 місця на континентальній першості.

Напевно це саме той момент коли мені не вистачило 100% віри тренера в мої сили. Проста підтримка та мотивація зі сторони тренера, навіть в найменших дрібницях, допомагає мені справитись з собою морально в першу чергу. Навіть зараз по телефону тренер постійно підбадьорює мене, пише що я сильна, що у мене все вийде. Ну і дуже мені допоміг старт в Києві, просто “гора” звалилась з плечей, я стала значно впевненіша після цього результату. І навіть більше, цей результат показав, що ще є над чим працювати і куди додавати! 

Основне фото Володимир Волков

Відео фінального бігу ЧУ 2020 на 400 метрів з бар’єрами серед жінок