Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На минулих вихідних 6-7 червня відбувся вже вдев’яте найстаріший ультратрейл України – “Карпатія“. Щоправда, організатори змагань “Твоя пригода” у зв’язку з епідеміологічною ситуацією та з урахуванням карантинних умов, змушені були внести деякі зміни у цьогорічні змагання, скоротивши кількість дистанцій, зробивши роздільні старти для груп учасників, щоб їх не було більше 50 чоловік і т.д.

На дистанції “ULTRA” 115 км +8700м, стартувало 52 любителя ультрабігу, однак лише 24 учасники дісталися фінішу, з них – тільки четверо дівчат.

Результати:

  1. Даша Боднар – 22:27
  2. Наталія Гусиніна – 24:07
  3. Тетяна Щасливенко-Слезінська – 29:18
  4. Інна Коваленко – 29:55

Примітно, що переможниця – Даша Боднар, фінішувала четвертою, а Наталія Гусиніна, яка була другою, – шостою в абсолюті (!).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Це вже не перша перемога Даші на Карпатії, тож ми розпитали її про враження від цьогорічного старту.

Даша Боднар

Це був мій перший гірський старт в цьому сезоні від якого лишилось неймовірно багато вражень!

Карпатія для мене завжди була особливим стартом, але в цьому році Саша Олівсон зробив особливий сюрприз для ультриків у вигляді нового треку протяжністю 115км з набором 8250м.

Для порівняння – 100Букомиль це старт протяжністю 185км із набором +9630м, а 100 Miles Of Istria має 170км з набором +6360м. Тобто на дистанцію, яка на третину менша по кілометражу, припадає набір висоти майже як на стомильнику! Коли почула анонс забігу, то довго не могла повірити, що на Боржавському хребті можливо створити такий трек, поки не розібрала його покроково на карті.

“Бронза” Даші Боднар на 100 Miles of Istria

Раніше дистанція Карпатія Ultra характеризувалась плавними лініями підйомів і спусків і була досить «біговим» стартом, який був гарною можливістю для бігунів вперше спробувати подолати дистанцію 100км+ в комфортних умовах. Тепер, ультрикам пропонувалось відсмакувати новий трек Карпатія Ultra, на першу половинку дистанції якого протяжністю 52,8км до першої “заброски” припадало 4 найбільш технічні спуски та підйоми по бездоріжжю із камінням, багном та гілками.

Підйоми вимагали шаленої фізичної витривалості і мені потрібно було прикласти багато морально-вольових сил, щоб крокувати вгору без зупинки та жалості до себе. Гострі спуски, на яких зазвичай відпочиваю, вільно збігаючи «відпустивши ноги», тепер вимагали зосередженості через рухливе каміння, гілки і багно, а також добре напрацьованої статики м’язів. Особисто в мене, після подолання третьої технічної ділянки, почало суттєво підсудомлювати м’язи ніг від перенапруження. Добре, що після 60км трек став більш біговий і вже проходив тільки по дорогах та стежках, що сприяло зникненню судом.

Також особливою «родзинкою» треку було його подвійне закільцювання з поверненням в точку старту Пилипець на 82км і виходом на друге коло довжиною в 32км. Виникала сильна спокуса DNF та лишитись в Пилипці, але з іншої сторони така поставка треку дозволяла комфортно зійти з дистанції бігунам які з певних причин не могли продовжувати рух.

На залишкові 32 км припадав підйом всього на дві великі гори – Високий Верх +850м та Граб +950м і далі здавалось, що лишалось затрусити 7,7км біговим траверсом від Буковця до Пилипця до фінішу. І це була помилка)) Траверс ніби не складний, з дрібними перепадами по 20-50м, але багато багнистих ділянок і щоб піднятись чи спуститись по дрібних перепадах рельєфу сили не лишилось взагалі.

Загалом мушу визнати, що організаторам «Твоя Пригода» вдалось мене здивувати та подарувати один із найскладніших стартів в Українських Карпатах, до якого не варто відноситись зневажливо. Це старт вимагає серйозної фізичної підготовки та обдуманої стратегії проходження і розподілення сили. Це справжня ULTRA з великої літери, подолання якої дійсно викликає повагу.

Але також, цей старт є один із самих мальовничих та проходить по відкритих для огляду хребтам, що дозволяє милуватись горами до самого горизонту. Коли ми виходили на гору Темнатик вночі, то бачили величезний повний місяць, який «лежав» на хребті і здавалось, що можна торкнутись його рукою.

Ультрамарафон і ментальні стратегії чемпіонів (Part 4): Даша Боднар

Чітких планів на майбутнє зараз не маю, через нестабільну ситуацію з карантином та відміною багатьох стартів. Але в любому випадку продовжу тренування, щоб бути готовою в будь-який момент до майбутніх пригод)))

Тішусь можливості побувати на святі трейлу та наживо обійняти дружню бігову сім’ю та улюблених волонтерів і оргів)))