Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В першу суботу весняного місяця в київському манежі на Березняках розгорілось небачене досі протистояння бігових команд. Перший комерційний турнір з командного бігу на 1 милю «Battle Mile» подарував учасникам та глядачам зовсім нову дисципліну легкої атлетики, а з нею і нові емоції та атмосферу дружніх змагань.

Головна особливість змагань полягала в командному результаті, який складався з індивідуальних результатів чотирьох представників різних вікових груп. Так кожна чоловіча професійна команда за умовами положення змагань повинна була бути представлена спортсменами з вікових категорій U16, U18, U20 та дорослого учасника. Ще один дорослий учасник мав роль Джокера, та мав можливість замінити будь-якого учасника команди на будь-якому колі змагань, що безсумнівно додало змаганням інтриги. Наступна інтрига полягала в командних результатах наживо, кожні 100 метрів учасники бачили загальний час власної команди та суперників, що дозволяло всім учасникам приймати тактичні рішення базуючись не лише на власних силах, але і на положенні команди.

Яскравий фінішний спурт у виконанні Олександра Карпенка
Яскравий фінішний спурт у виконанні Олександра Карпенка. Фото Дмитро Вакулка

В чоловічих змагання професійних команд першість визначали чотири збірні різних регіонів України: Сходу, Заходу, Півдня і Півночі, остання з яких і вийшла переможницею, обігравши спочатку команду Заходу в кваліфікації, та Південь в фіналі. В матчі за третє місце перемогу здобула команда Сходу. Таким чином, визначились і власники грошових нагород. Команда Півдня забрала 10 000 гривень, а кожна наступна на 2 000 гривень менше.

“Це щось настільки нове, просто ковток повітря на фоні офіційного старту – дає нам розслабитись, дати волю емоціям. Саме на таких змаганнях є можливість посміхнутись, проявити себе, свою особистість”, – прокоментував подію найшвидший учасник змагань Олександр Карпенко.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У жінок конкуренція виявилась значно меншою, разом з командою професійних атлеток на біговий батл вийшла команда любительського бігового клубу  KM Running Club, тож не відтягуючи інтриги команда на чолі з Юлею Мороз та Оленою Вакуленко прибігли до перемоги і винагороди в 5 000 гривень, друге ж місце задовольнилось 2 000 гривень. Також Юлія Мороз стала і найшвидшою на милі серед жінок з результатом 05:04,84, що також відзначалось грошовою премією.

Як тобі такий формат змагань?

Насправді дуже класний старт. Якщо порівнювати емоції та враження від Чемпіонату України, хоч він і є більш масштабним стартом, і Батл Милею, то чесно, я від останнього отримала більше задоволення, більше емоцій. Хоча і глядачів було не дуже багато, але на кожному колі, на кожному метрі ти відчував цю підтримку.

Те, що на змаганнях був призовий фонд, це додавало цікавості?

Авжеж, призовий фонд не є дуже великим, не так як на етапах Діамантової Ліги, але все одно це мотивує. Було б круто, щоб і на Чемпіонатах України була практика з призовими.

Найшвидша серед жінок Юлія Мороз в променях слави. Фото Дмитро Вакулка
Найшвидша серед жінок Юлія Мороз в променях слави. Фото Дмитро Вакулка

Разом з відзначенням Юлії Мороз, як найшвидшої серед жінок, були також визначені найшвидші чоловіки по віковим категоріям. Найшвидшим серед U16 став Олексій Піднебесний – 04:33,90, U18 Ведула Євгеній – 04:38,78, U20 Андрій Солтан – 04:22,46 та Олександр Карпенко серед дорослих – 04:19,32. Їм були вручені грошові премії та жовті майки лідерів. Окремо грошовою премією був відзначений найшвидший тандем спортсмен + Джокер, ними стали Олексій Піднебесний та Олександр Карпенко, які в фіналі пробігли 1 милю на двох з результатом 4:02,35 (02:07,37 та 01:54,98 відповідно).

У нас в планах заснувати цілу серію стартів, лігу і не лише на національному рівні, але і на міжнародному, – ділиться очікуваннями Юрій Піднебесний, президент ГО «АКБУ», – тому відзначення лідерів по особистим результат є ключовим, як для стимулювання зростання результатів так і для формування збірної України з командного бігу для участі в міжнародних турнірах.  

Окремо варто відзначити і встановлений джекпот для команд та індивідуальних результатів в манежі. Так у чоловіків була змога заробити 100 000 грн за результат швидший 4-х хвилин, у жінок результатом для джекпоту був 4:29:99, або швидше. Для команд сума була встановлена значно вища, а саме 500 000 гривень, для цього чоловіча команда в підсумку мала бути швидшою 16-ти хвилин, а жіноча – 18-ти хвилин.  По переконанню організаторів змагань ГО «АКБУ» такі великі суми є гарним стимулом для спортсменів, та мають на меті здійснення однієї з основних цілей організації – участь українських стаєрів в фіналах чемпіонатів світу та Олімпійських Ігор, саме тому, на глибоке переконання представників оргкомітету, зірвати джекпот є лише справою часу, натомість це буде під силу лише справжнім зіркам вітчизняного бігу на середні дистанції.

В планах організаторів проводити подібні змагання щотри місяці. Так дата наступного старту буде визначена найближчим часом, але точно відомо, що це буде кінець травня – початок червня.

Коло пошани у виконанні найшвидших по віковим категоріям – Збірна Турніру. Фото Дмитро Вакулка

Фото Дмитро Вакулка