Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Минулого року Софія Яремчук разом з італійським тренером Фабіо Мортеллі зробили експеримент: провівши практично весь грудень в горах, по поверненню в Італію зробили два успішних старти, про що ми писали рік тому. Тож не дивно, що і цього року тактику повторили, а отриманий результат, без перебільшення, можна вважати фантастичним!

1:10:33 – саме цей час зафіксував фінальний протокол Terni Half Marathon 2020, що є не лише особистим рекордом Софії, але і найкращим часом серед українок останніх років. Щоб зрозуміти серйозність даного результату, давайте звернемось до статистики: рекорд України серед жінок з півмарафонського бігу в змішаному старті складає 1:09:34 у виконанні Олени В’язової 1996 року, а в старті без чоловіків рекорд належить Наталії Беркут 1:11:07.

Жорстка Атлетика поспілкувалась з Софією:

Давай почнемо з підготовки, що було нового, де була на зборах?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Була на зборі в Киргизстані з 1 по 26 грудня. Потім повернулася у Рим, де були заплановані 2 старти: We Run Rome 10 km і безпосередньо Terni Half Marathon. Ці старти були для мене як «тест», вони показують моє самопочуття після гір. Коли виходила на старт We Run Rome 10 km після збору дуже переживала, як я виступлю, думала що трохи «передавила» в горах, тому були двоякі відчуття. Після фінішу 10 км по складній Римській трасі і покращення особистого результату на даній трасі на 10 секунд (з 32:45 на 32:35) я була дуже задоволена і заспокоїлася. Знала, що можу пробігти сильно півмарафон!

We Run Rome. Фото Michela Foderini

Як склався біг, чи очікувала такого результату? Яке було завдання на старт?

Сьогодні (12 січня) було дуже холодно, на старті було лише 3 градуси тепла і я ніяк не могла зігрітися цілу дистанцію. Перші 10 кілометрів пробігла трохи швидше ніж планували – 33:13, потім було важкувато тримати темп, але в результаті все вдалось, планували з тренером бігти з 1:11. Своє завдання я виконала і фінішний результат 1.10.33 це великий крок вперед для мене і гарний початок сезону! Зараз треба бути спокійною, «не літати в хмарах» і продовжувати тренуватися і готуватися далі!

Твої цілі на 2020 рік без змін? Марафон і Олімпійські Ігри?

Дуже хочу бігти марафон!

Але старший тренер з видів витривалості Сергій Іванович Романчук запропонував мені бігти Чемпіонат світу з півмарафону в кінці березня в Гдині, і я погодилася! Тому плани про марафон відійшли на другий план, зараз уся підготовка буде сконцентрована на підготовку до Чемпіонату світу!

Terni Half Marathon. Фото Fabio Salvatelli

Ти представлятимеш Україну замість Дар’ї Михайлової? (Дар’я Михайлова та Ігор Олефіренко переможці національного відбору з півмарафону, який проходив 1 вересня 2019 року в рамках Полтавського півмарафну, – прим. ред.)

Цього року везуть цілу команду: 3 дівчини і 3 хлопця.

Дуже цікаво! І останнє питання, коли тебе чекати в Україні? Думаю вже маєш запрошення на вітчизняні старти?

В березні приїду обов’язково! Також звичайно у планах і мега подія “Київський півмарафон” 4-5 квітня, але зараз головне підготовка до ЧС!

Головне фото athleticterni.it