Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

2 жовтня відбувся прес-сніданок з нагоди проведення ювілейного 10-го міжнародного марафону 10th Wizz Air Kyiv City Marathon,, що відбудеться вже 5 та 6 жовтня. Цього року організатор заходу, компанія Run Ukraine, очікує на 17 000 бігунів з різних міст України та з-за кордону. Вперше захід проводиться у два дні на двох локаціях: на території ВДНГ та Софійській площі. Під час події буде встановлено чотири рекорди України.

Цього року організатори, компанія Run Ukraine, очікують на 17 000 бігунів з 58 країн світу. 

“Київський марафон – без перебільшень, найочікуваніша бігова подія 2019 року. І не тільки тому, що ми відзначаємо наш перший ювілей, але й тому, що саме з нього розпочалася реформація бігової культури в Україні серед любителів, яка триває і до сьогоднішнього дня, – поділився генеральний менеджер Run Ukraine Дмитро Черніцький. – За ці роки не лише сформувалася бігова індустрія, ці роки сформували нас самих, як одну команду зі спільним баченням. Це найкращі роки і в моєму житті, адже в цей час народилися і зростають мої діти, які також щороку стартують на дитячих забігах”.

Забіги відбуватимуться у два дні, 5-6 жовтня, на двох локаціях. 5 жовтня з Софійської площі стартуватимуть учасники забігів Eldorado Run 10 км та благодійних дистанцій Ветеранська десятка 10 км та Rexona Mini Marathon 4,2 км. Наступного дня, у неділю, звідти ж стартуватимуть бігуни, які долатимуть дистанції Wizz Air Kyiv City Marathon 42,195 км, Under Armour Half Marathon 21,0975 км, та учасники благодійного Avon Pink Run 3 км.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цього року основний маршрут марафонської дистанції стартує з нової точки між двома дзвіницями: Софійського собору та Михайлівського золотоверхого монастиря. Маршрут пролягає не лише повз наймальовничіші об’єкти міста – Золоті Ворота, Національну Оперу України, НСК Олімпійський, Києво-Печерську Лавру – а й через три мости: Патона, Пішохідний міст та Північний. Ще одна особливість: загальний перепад висоти оновленого марафонського маршруту зменшився на 199 метрів порівняно з минулим роком і складає 463 метри.

“У більшості європейських столиць – Празі, Варшаві, Берліні – регулярно проводяться марафони та півмарафони. Ще 10 років тому в Києві такого не було. До нас прийшов Дмитро Черніцький, людина з прекрасною ініціативою та вогнем у очах. Він організував перший Київський марафон, і продовжує робити цю справу дотепер, – зазначив президент Федерації легкої атлетики міста Києва Віктор Грінюк.Щодня, їдучи в громадському транспорті, я бачу, як зростає кількість бігунів на вулицях Києва, лише сьогодні за одну коротку поїздку я нарахував дев’ятнадцять бігунів. І в цьому, безперечно, велика заслуга Run Ukraine та Київського марафону”.

Траса марафонського забігу Wizz Air Kyiv City Marathon сертифікована AIMS, а це означає, що результати зараховуються для кваліфікації на марафони великої шістки.

Вперше в історії вітчизняних стартів біговий захід 10th Wizz Air Kyiv City Marathon став кваліфікаційним забігом у глобальному рейтингу Abbott World Marathon Majors (AbbottWMM) Wanda Age Group World Rankings. Результати усіх бігунів старше 40 років будуть враховані у глобальному рейтингу другого кваліфікаційного періоду, що пройде з 30 вересня 2019 року до 11 жовтня 2020 року. Найшвидші бігуни матимуть можливість взяти участь у чемпіонаті світу AbbottWMM Wanda Age Group World Championship навесні 2021 року. 

Карта: https://kyivmarathon.org/race/wizz-air-kyiv-city-marathon

Елітні спортсмени:

На старт головної дистанції – 42,195 км – вийдуть 5 елітних бігунів та бігунок, серед яких – призери та переможці багатьох змагань та чемпіонатів.

  • Наталія Семенович (personal best 02:47:56), переможниця Вільнюського марафону 2018 та 2019 років
  • Юлія Тарасова (personal best 02:50:29), переможниця Wizz Air Kyiv City Marathon 2018 та ATB Dnipro Marathon 2019
  • Олександр Бабарика (personal best 02:14:39), бронзовий призер Чемпіонату України 2016 з півмарафону
  • Анатолій Бондаренко (personal best 02:30:35), бронзовий призер ATB Dnipro Marathon 2019
  • Володимир Васьков (personal best 02:31:39), бронзовий призер Wizz Air Kyiv City Marathon 2017

Окрім того, на дистанції 21 км візьме участь найтитулованіший вітчизняний марафонець Олександр Сітковський. 

Призовий фонд:

Призовий фонд у 2019 році виріс на 40% та склав 204 400 гривень. Серед чоловіків і жінок, які подолають марафон, буде визначено по 5 призерів в абсолюті серед жінок і чоловіків. Вони отримають винагороду від 100 до 1000 євро. Також будуть нагороджені призери у семи вікових категоріях.