Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Динамічна нова легка атлетика  (Dynamic New Athletics – DNA) – певно, те, що викликає найбільше питань та необхідності роз’яснень для усіх уболівальників “королеви спорту” останній тиждень. Другі Європейські Ігри стали першопрохідцями у цьому і вперше випробували такий формат змагань. Як це працює і навіщо все це? Пропонуємо вам розібратися напередодні фінальних змагань!

Учасники

24 команди.
Принцип потрапляння: згідно з місцями, які команди посіли на Командному чемпіонаті Європи-2017.

Формат

Передбачає проведення матчів тривалістю близько 120 хвилин між змішаними командами-учасницями, де 24 збірні змагаються між собою починаючи з кваліфікаційного раунду, в якому розподілені на 4 групи.
  • Кваліфікація (23.06). 4 матчі по 6 команд (6 найкращих  команд виходять напряму до півфіналу)
  • Чвертьфінали (25.06) – 3 матчі по 6 команд
  • Півфінали (26.06) – 2 матчі по 6 команд
  • Фінал (28.06)  – 6 команд

Дисципліни

  • 100 м жінки
  • 100 м чоловіки
  • 110 м з бар’єрами чоловіки
  • 100 м з бар’єрами жінки
  • стрибки у висоту чоловіки
  • стрибки у довжину жінки
  • метання списа жінки
  • змішана естафета 4 по 400
  • комбінована змішана естафета переслідування (800-600-400-200)

За кожен виступ атлет або естафета отримувала очки – 12 за перемогу, 10 очок за друге місце, 8 за третє і т.д.

Змагання у бігових дисциплінах, не рахуючи гонки переслідування, відбуваються за класичними правилами.

У технічних видах учасники можуть виконувати лише по три спроби. У кожному матчі з 6 команд їх розподіляють на дві підгрупи по 3 людей, і кожен з учасників проводить по дві дуелі з суперниками. За перемогу в дуелі спортсмен отримує по три бали. Згідно з набраною сумою визначаються пари на фінальні дуелі. Переможці підгруп розігрують перше і друге місця, атлети, які стали другими, – третє і четверте, а ті, хто посів треті сходинки, – п’яте і шосте.

*При цьому стрибуни у висоту заявляють суддям висоти таємно від суперників, а від спроби до спроби висоту можна було як підвищувати, так і знижувати.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На завершення кожного матчу команди змагаються у гонці переслідування (естафета 800-600-400-200 м). Участь у ній беруть змішані команди – по дві жінки і два чоловіки у кожній. Команди стартують з часовим гандикапом за системою Гундерсона. Команда-лідер після восьми видів програми стартують під постріл стартера, решта – з затримкою у 0,33 секунди за кожне очко програшу лідеру. Саме за результатами цієї гонки і розподіляють місця за підсумком матчу.

!!! Таким чином, у рамках змагань розігруються нагороди у 9 видах програми (індивідуальні та естафети). А також, ще один комплект нагород вручається найкращим збірним в командному заліку.
Переможці та призери індивідуальних видів і естафет визначалися за підсумками  результатів першого змагального дня (23 червня), коли відбувалися матчі кваліфікаційного раунду і в усіх видах програми була максимальна кількість учасників.

Нагадаємо, що збірна України виграла два золота, одне срібло і дві бронзи у перший день змагань:

Золото

  • змішана естафетна команда 4х400 метрів у складі Данила Даниленка, Тетяни Мельник, Анни Рижикової і Станіслава Сеника (3.17,31 хв)
  • естафетна команда 800-600-400-200 метрів (гонка переслідування) у складі Євгена Гуцола, Ольги Ляхової, Олексія Позднякова і Яни Качур (4.25,02 хв)

Срібло

  • Анна Плотіцина  з бігу на 100 метрів з бар’єрами (13,14 с)

Бронза

  • Марина Бех-Романчук (6,58 м зі стрибків у довжину)
  • Богдан Бондаренко (2,21 м зі стрибків у висоту)

Для чого це все?

У появи DNA є свої причини. За одним з досліджень,  максимальний відсоток уболівальників легкої атлетики сьогодні – люди старше 50 років. А вікова категорія від 15 до 35 років представлена ​​дуже мало. Європейська легка атлетика (ЄА) спільно з  Європейським олімпійським комітетом (ЄОК) визначили, який продукт потрібен молодіжній аудиторії: короткий формат (не більше двох годин), щоб в один момент часу проходили змагання лише в одному виді, командна боротьба.

Крім того ЄОК наполягав, щоб легка атлетика обов’язково була присутня на Європейських іграх, однак там не можна було з’являтися в традиційному форматі. Чемпіонат Європи та інші наші змагання вже пов’язані певними контрактами. У тому числі і з телебаченням. В результаті з’явилася нова динамічна атлетика, яку Свен Арне Хансен (президент ЄА) назвав «Хіп-хопом» в світі легкої атлетики, що покликаний посилити популярність і класичного варіанту цього виду спорту.

Що далі?

На мій погляд, – говорить Свен Арне Хансен, – у цього проекту велике майбутнє. Формат DNA може бути адаптований до змагань будь-якого рівня. Те, що ви бачите в Мінську – далеко не фінальний проект нового формату змагань. Це лише перший крок до реалізації нашої програми. У DNA, можливо, увійдуть інші види програми, які зроблять змагання ще динамічніше і цікавіше.

Фінал змагань відбудеться 28 червня о 18:00 за київським часом, де Україна боротиметься за перемогу у командному заліку зі збірними Білорусі, Італії, Чехії, Франції та Німеччини. Трансляція на телеканалі Інтер.

UPD: у підсумку збірна України здобула золото у командному заліку!

За матеріалами: minsk2019.by та ФЛАУ
Фото: НОК