Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чехія, маленька країна в самому серці Європи є фактичним біговим центром всього старого світу. Сумнівне твердження, скажете ви? Адже є Берлін з його марафоном-рекордсменом та такий же рекордний марафон в Лондоні, авжеж, вони найбільші, та все ж це лише окремі старти. Справа в тому, що коли ми говоримо про бігову Чехію то маємо на увазі одразу 7 стартів рівня IAAF Gold Label, що є беззаперечним рекордом для Європи, тоді як в цілому світі більше стартів найвищого рівня має лише безрозмірний Китай.

Уявіть собі містечка з населенням в 100, та навіть 50 тисяч осіб, які можуть похвалитись біговими подіями найвищого світового рівня, що підтверджені статусом IAAF Gold Label! Все це стараннями компанії RunCzech, основного гравця ринку організації бігових шосейних стартів Чехії.

Туристична складова

В 2017 році Жорстка Атлетика писала про зовсім непересічну подію – рекорд світу на півмарафоні у жінок. Тоді всі спортивні, і не тільки, ЗМІ світу облетіла новина про Джойслін Джепкосгей, яка стала першою жінкою в історії, якій вдалось розміняти 65 хвилин на дистанції півмарафону в чеській столиці Празі.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Це була квінтисенція зусиль RunCzech на шляху до світової еліти в організації та проведення шосейних стартів. Погодьтесь, справді “рекордних” стартів не так вже й багато, і якщо мова йде про півмарафони та марафони – всі вони на слуху, тож переоцінити значення такої події для маленької Чехії надзвичайно складно.

Джойслін Джепкосгей поспішає обійняти свій рекорд світу. Прага 2017 рік

Разом з цим кожен із стартів RunCzech має власні гучні імена. Так, наприклад, рекордсменкою траси Оломоуцького півмарафону є ніхто інша як Мері Кейтані, рекордсменка світу з марафону лише серед жінок (2:17:01), а в Чеське Будійовіце власником рекорду траси півмарафону є Кіпсанг Камворор, триразовий чемпіон світу з півмарафону (2014, 2016, 2018). Все це змушує весь спортивний світ говорити про Чехію з регулярністю проведення шосейних стартів від RunCzech, що безсумнівно залучає все більше і більше бігових туристів зі всього світу.

Але вже в 2018 році організатори вирішили здійснити революцію!

EuroHeroes

Питання, які з’явились у організаторів доволі контраверсійні. А чи є принципова різниця у результатах переможців між 60 і 63 хвилинами у чоловіків, і 68 і 71 хвилинами у жінок? Чи втратять такі змагання у видовищності, якщо в стартових протоколах не буде кенійських та ефіопських прізвищ? Та чи вдасться привернути увагу до суто європейських змагань?

Для відповідей на ці питання RunCzech пішли на кардинальні кроки –  організатори фактично пожертвували чотирма Gold Label від IAAF, натомість оголосивши спільний з European Athletics проект EuroHeroes на чотирьох півмарафонах в містах: Карлових Варах, Чеському Будійовіце, Оломоуці та Усті над Лабеном.

Яка ж мета даного проекту, невже може бути щось важливіше ніж світове визнання та найвищі результати у переможців?

Ми хочемо знайти нових героїв, створити місцевих героїв, які б могли надихати інших займатися спортом і вести активний спосіб життя. Дуже важливо, щоб європейські атлети мали більше шансів виступати і перемагати на найвищому рівні. ЄвроГерої це фантастичний шанс надихнути та розповісти про європейських бігунів”, – підсумував президент ЄА Свен Арне Гансен.

Карло Капальбо – завжди на передовій світового шосейного бігу

Дещо більш амбіційним є фактичний творець EuroHeroes, президент RunCzech Карло Капальбо, – “особистості Девіда Бекхема чи то Джоковича є не просто спортивними фігурами, вони є знаменитостями. Вони є іконами культури, які здатні привернути людей до футболу або тенісу. Тож ми хочемо зробити справжніх героїв з європейських бігунів, які б надихали молодше покоління йти їх дорогою!”

“Мрія? Авжеж мрія! Але мрії є там, де починається реальність!”

Українські Герої

Переможцем півмарафону в Карлових Варах минулого 2018 року став наш Роман Романенко, цього року він був вже срібним призером. Високу конкуренцію та п’єдестали в Чехії постійно показують наші шосейні бігуни, Ольга Котовська, Дар’я Михайлова,  Ольга Скрипак, Вікторія Калюжна, Юлія Шматенко, Ігор Олефіренко, Олександр Сітковський, Сергій Лебідь, Микола Юхимчук та інші. Можливо, саме серед цих прізвищ і є майбутні EuroHeroes, або хоча б українські герої, за спонсорськими контрактами до яких будуть вишиковуватись черги національних та світових виробників?

Роман, Сергій та Ігор працюють.

Занадто багато бігунів найвищого класу народжує українська земля, щоб не помічати цього!

А як гадаєте ви, шановні читачі, чи подібні ініціативи мають місце в сучасному спорті? Чи цікаво особисто вам протистояння сотень і сотень бігунів з Кенії та Ефіопії на всіх без винятку стартах старої Європи? Чи вистачає нам своїх героїв, чи достатньо ми підтримуємо самих же себе? Можливо вже час змінювати пріоритети?