Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Лічені дні залишились до старту Одеса Нова Пошта Напівмарафону. І поки організатори концентрують максимум зусиль на підготовці старту, учасники задаються питаннями, від яких на пряму залежить їх результат на змаганнях.

А Жорстка Атлетика знає, у кого є відповіді на ці питання! Ми поспілкувались з двома професійними атлетами, які планують не просто стартувати в Одесі, але й боротись за найвищі нагороди!

Знайомтеся: Тетяна Вілісова – професійна атлетка, яка готується стартувати в Одесі. Тетяна майстер спорту міжнародного класу, переможниця незліченної кількості міжнародних стартів. Особисті – 2:32:01 (42 км), 1:13:32 (21 км)!

Погода

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Хоча учасники стартуватимуть о 9 ранку, травневе сонечко цього року дуже схоже на серпневе (стартувати доведеться за температури +19, а об 11 годині повітря прогріється вже до хороших +24), і тут треба бути готовим до усього…

Чи пригадуєте свої найспекотніші забіги? Яких помилок не варто повторювати і як вберегтися від небажаного перегріву?

Пам’ятаю свій марафон на Філіппінах. Окрім спеки, там ще висока вологість. Ми стартували о 4 ранку, було ще темно. Лише під кінець дистанції світало, а перед фінішем я вже просто “плила”, дуже довго відходила від цього марафону – тижні 2-3 було просто важко тренуватися.

У спеку найголовніше все ж таки пиття. Пити треба стільки, скільки візьме організм. Є надлишок – краще прополоскати рот і виплюнути, ніж наливати себе водою, бо не вся вода засвоюється, а з незасвоєною водою бігти важче.

Обов’язковий пункт – це головний убір. Якось я особисто утнула дурницю у Харкові: не очікувала, що в кінці квітня може бути спека і на другій половині дистанції кепки мені дуже не вистачило. Її дали мені вже на останніх кілометрах, але було запізно. Тому обов’язково головний убір і бажано його змочувати водою. А так – слухати себе, слухати свій організм, якщо стає важко, не витискати з себе максимум, навіть не боятися десь перейти на крок – дати перепочинок і знову почати бігти, тому що “заганяти” себе на такій довгій дистанції небезпечно.

Також варто користуватися вазеліном, змастити ті місця, які натирають – стопи, пахви… Коли у спеку розтираються частини тіла, це дуже дискомфортно – це сіль і піт. Також у спеку можна зіштовхнутися із судомами – через вимивання солей з організму. Тому, якщо є ізотоніки і сольові напої, магнезія – можна приймати. Але важливо попередньо тестувати ці напої на тренуваннях. А от після забігу треба вже обов’язково поповнити сольові запаси, які у спеку виходять удвічі довше.

Важливо знати! Для зручності та комфорту спортсменів кожні 5 кілометрів дистанції будуть встановлені пункти охолодження, а на фініші у всіх учасників буде можливість скористатись душем.

Відновлення

З дистанцією розібралися. Що робити після того, як успішно і, звісно, з особистим рекордом фінішували?

Після фінішу в першу чергу – напої, розтяжка, щоб трохи зменшити біль у м’язах. Звісно, вони все одно болітимуть, на наступний, через день, а розтяжка все ж трохи зменшить больові відчуття. Не тільки після фінішу, але й у наступний день.

Перший півмарафон

Для тих хто вперше став на цей крихкий шлях… Що порадите і як це було у вас?

Таня: Мій перший півмарафон це було: “о боже, як довго”. Його я бігла у Новосибірську, там траса була не екстремальна, але відчуття я запам’ятала надовго. Тож, варто бути психологічно готовим до подолання такої дистанції.

З наступними питаннями нам допоміг Руслан Печніков – професійний атлет, майстер спорту України, одесит.

Траса

На правах місцевого, прокоментуй трасу, на що варто звернути увагу спортсменам?

Стартувати будемо на центральній вулиці Одеси – Дерибасивській, від Міського саду. Більша частина траси буде проходити по історичній частині міста, тому буде цікаво, особливо для людей, які вперше відвідають Одесу. Щодо важливих моментів, можна вважати, що траса рівна, без значних підйомів, але варто звернути увагу на бруківку на Дерибасівській та Пушкінській вулицях, що становить чи не третину всієї дистанції, і це напевно найбільш підступний момент траси.

Розподіл сил

Півмарафон – дистанція підступна. Тут особливо важливо зуміти грамотно розподілити сили. Як з цим бути?

Треба розрахувати сили таким чином, щоб на на другому колі додати в швидкості. Не варто викладатись з самого старту, щоб потім не думати, як фінішувати. Також варто не ігнорувати пункти гідратації, і пити по ковточку кожного разу, адже погода має бути вже цілком літньою.

Тож свято спорту і бігу Одеса Нова Пошта Напівмарафон стане ще й вашою особливою перемогою, достатньо лише слідувати вищесказаним порадам!