Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
З 10 по 12 травня амбасадори з України – Оксана Рябова та Олександр Скороход в рамках проекту Trail the World взяли участь у  TENGRI ULTRA “Марафон Великой Казахской Земли”, найбільшому в Центральній Азії трейловому ультрамарафоні. Ці змагання проводяться щорічно починаючи з 2015 року. Базовий табір, де знаходиться старт/фініш усіх дистанцій розташовується в мальовничому скелястому каньйоні Тамгали-Тас (Писані скелі) на березі річки Ілі, усього в 120-ти кілометрах від Алмати.
 
Цього року Tengri Ultra зібрав майже 1,5 тис. учасників на трейлових дистанціях 15, 35 і 70 км, а також – скандинавської ходи 42км та 35км. Окрім того, в рамках п’ятого TENGRI ULTRA вперше в Казахстані відбувся кані-кросу: забіг на 3,5 км з собаками.
Амбасадори з України Оксана та Олександр виступали на дистанціях 70км і 35км відповідно. Оксана Рябова у напруженій боротьбі посіла 2-е місце та була 4-ою в абсолюті, показавши час 7год. 2хв. Не менш драматично проходила гонка на 35км. Олександр фінішував 4-им, посівши 2-е місце в категорії 18-35р.
А тепер про все більш докладно.

На основній 70-и кілометровій дистанції зі старту розпочалася запекла боротьба як між чоловіками так і жінками за лідерство. Цього року майже 150 атлетів боролися за перемогу на ультрагонці у індивідуальному заліку, а крім того близько 30 команд змагалися у естафеті (2х35км). Оксана Рябова поділилася враженнями від гонки:
– Зі старту кілька кілометрів після початку – бігла за лідерами. Наздогнала російську атлетку, Марину. Так ми з нею пробігли до першого контрольного пункту (КП). Але оскільки я тільки набирала воду – не зупинялася, то вибігла раніше і пішла у відрив. Втім, бачила, що суперниця сильна – й не дуже відстає. Сподівалася відірватися на 2-ій пол. траси, де були підйоми, які я проходила швидше ніж суперниця. До 60км все йшло чудово, навіть в якийсь момент вийшла на 2-у позицію в абсолюті. Але потім, десь 62-67км мене «накрило». Далася в знаки трохи зашвидка 1-а половина. Темп сильно впав. Мене наздогнала Марина, потім ще хтось із чоловіків. Тільки на 67км трохи полегшало і змогла знову взяти гарний темп. Так і фінішувала.
– Хоча, загалом, було досить спекотно (близько 35-36С, ред.), після ультра в ОАЕ (проект «Долаючи пустелю») – цю спеку переносила цілком нормально (сміється:). На КП намагалася поливати голову, а також – достатньо пити ізотоніка Nutrixxion – дуже допомагало!
– Загалом, оскільки старт був більше підготовчим до основного (115км зі значним набором), який буде через місяць – то результатом задоволена.
– Мені дуже сподобалася чітка організація Tengri Ultra. Це заслуга як головних організаторів з «Екстремальна Атлетика» – Тимура Артюхова, Вадима Винокурова, так і волонтерів. Контрольні пункти (КП) – були чудові! Крім того, старт цікавий гарними краєвидами й різноманіттям покриття: тут вам і твердий та м’який грунт, кам’янисті ділянки, пісок… І, нарешті, хоча й полюбляю довші траси з великим набором Tengri Ultra – чудова дистанція для швидкого бігу. А ще (посміхається) тут класні призи та душевна атмосфера!
– Тengri буде безперечно цікавий тим, хто хоче побачити степову екзотику й спробувати свої сили на відносно жаркій трасі з різноманітним рел’єфом. Степ – дійсно неймовірне і дуже красиве місце! Чого вартують хоча б квітучі маки, які ми сьогодні пробігали або ж дві черепахи, які зустріла неподалік каньйону!

 

Олександр Скороход розповів про перипетії, які відбувалися на дистанції 35км, на якій цього року стартувало майже 400 учасників.
– Зі старту взяли хороший темп, перші кілометри бігли вп’ятьох групою. Далі, як с
тежка почала робити вихиляси то вгору-вниз, то вправо-вліво – трохи відстав, мене обігнав ще один учасник. Біглося важкувато. Можливо, що тільки перший старт у сезоні після травми – ще як слід не розбігався. Перші 20км йшов на 6-ій позиції. Але потім, коли почався основний підйом – стало якось по-легше:) “Підібрав” на підйомі одного з лідерів. Ще одного учасника попереду наздогнав десь за кілометр до фінішу. Так і прибіг – 4-им.
– Було доволі спекотно, хоч і не настільки, як у день, коли долали 70км. Пив воду, колу та ізотонік (Nutrixxion), а через 1,5 години бігу – випив магній (Nutrixxion), аби запобігти судомам.
– Загалом, результатом як для першого старту задоволений: вдалося поєднати “довге тренування” та змагання якраз за місяць до Чемпіонату світу з трейлраннінгу. Реабілітація після травми – також проходить як треба.
– Організація змагань – була на дуже високому рівні! Дотримання розкладу, робота стартового містечка, культурна програма, забезпечення траси волонтерами, медиками, фотографами – все було чудово! Tengri Ultra – це справжный фестиваль, де спорт можна поєднати з активним відпочинком або ж з відпочинком родиною.
– Надзвичайно радий був можливості відвідати Казахстан – країну, де народився й жив до 6-и років. Вже мало пам’ятаю з дитинства – тож був дуже вражений красою природи урочища Тамгали-Тас. Місця унікальні! Також, дуже сподобалися гори поруч Алмати. Бачити снігові вершини одразу за багатоповерхівками – це щось неймовірне! Якщо все складеться – то цього чи наступного року хочу взяти участь в Irbis Race – старті, який входить до світової серії скайраннінгу, який також організовує “Екстремальна Атлетика”.

Що ж, перший старт в рамках проекту Trail the World організованого Легкоатлетичним порталом Жорстка Атлетика спільно громадським об’єднанням «Экстремальная Атлетика» (Казахстан) за сприяння Podium Sport Media Group  – пройшов успішно! Наступні пригоди – попереду, слідкуйте за апдейтами!
Докладно про поїздку на Tengri Ultra 2019 можна почитати у попередніх матеріалах Жорсткої Атлетики:

а також на блозі Олександра time2trail.in.ua:

Let’s trail the World!

Партнери проекту “Trail the World“:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club