Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Гран-прі “Нова Пошта Напівмарафон” 2019 вже подолало свій весняний екватор та стрімко рухається до свого третього старту – Черкаси Нова Пошта Напівмарафон, старт якого буде даний вже 19-го травня. Тож саме час поговорити про останній тиждень перед забігом, дізнатись, що таке “підводка” до старту, які головні помилки бігунів у цей період та як втримати цю “вазу з водою” цілою до самісінького старту – Жорстка Атлетика поспілкувалась з провідними українськими атлетами та тренерами і зібрала для вас всі найважливіші правила.

Спортсмени часто дуже влучно порівнюють свою спортивну форму напередодні старту із кришталевою вазою, по вінця заповнену водою. І тут надзвичайно важливо не розплескати цю воду, ніде не пошкодити і не розбити кришталь, – бігова мудрість.

Отже, що ж таке ”підводка”?

Це зниження тренувального навантаження протягом певного періоду часу, що передує змаганням. Найчастіше це буває ”підводка” до головного старту сезону для певного спортсмена. В той час, як ті змагання, значимість яких менше, можуть також  використовуватися як ”підводка” до головного старту.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Для чого це робиться?

Для того, аби зняти фізичний і психологічний стрес від щоденних тренувань і довгострокової монотонної підготовки.

Коли починати робити ”підводку”?

Тривалість ”підводки” може бути для кожної людини різна і коливатися в межах 1-3 тижнів.

Велика помилка деяких бігунів в тому, що вони думають:

”У мене ще 1 або 2 тижні до половинки. Я ще можу встигнути зробити інтенсивні тренування на великому об’ємі”.

Зниження тренувального навантаження передбачає зниження і інтенсивності та об’єму. І якщо ви, грубо кажучи, пробайдикували всю підготовку, то за останні 1-2 тижні ви нічого особливо не напрацюєте. Тим же, хто планомірно готувався – рекомендація та сама: зниження навантаження. Не потрібно скупитися. Інакше ви відчуєте перевтому напередодні довгоочікуваних змагань і вийдете на старт, що називається несвіжими.

Часто ми стаємо свідками іншої крайності, в яку впадають любителі:

Різке припинення взагалі будь-яких тренувань за тиждень до старту, щоб накопичити ”пруху”. Цього теж робити не варто.

Так, ви вийдете на старт з легкими ногами і біговим голодом. Але подолавши декілька км ви відчуєте, що ноги у вас нелегкі, а як кажуть профіки порожні. М’язи просто втрачають тонус і та легкість, яка спершу відчувалася, виявляється порожнечею і слабкістю.

Як себе поводити перед стартом?

Бережіть своє здоров’я. Не дозволяйте вашому організму переохолоджуватися напередодні старту, не пийте холодну воду, намагайтеся менше перебувати в закритих приміщеннях з великим скупченням людей. Коли ви готуєтеся і перебуваєте в хорошій спортивній формі (мається на увазі не одяг), то імунітет слабшає, тому, що організм кидає всі сили на відновлення. У такому стані дуже легко і швидко можна захворіти.

Побережіть себе до змагань і потім вам залишиться лише правильно реалізувати те, що ви напрацювали при підготовці. В іншому випадку на старт ви можете так і не вийти і кілька місяців вашого життя, витраченого на підготовку, підуть коту під хвіст.

Кілька слів про трасу

Траса дистанції півмарафону в Черкасах є однією з найшвидших в Гран-Прі-2019. Переважна більшість дистанції пролягатиме центральним тінистим бульваром Тараса Шевченка в два кола, а три пункти гідратації на колі забезпечать бігунів водою практично кожні 3-4 кілометри. Окремо варто відзначити, що набір висоти на колі складає всього лише 25 метрів, що робить Черкаси ідеальним місцем для встановлення особистого рекорду.

Авжеж, не кожному під силу подолати одразу всі 21097 метрів, саме тому організатори попіклувалися про спортсменів всіх рівнів. Окрім півмарафонської дистанції 19 травня в Черкасах доступні 10-ка та 5-ка, погодьтесь, обрати є з чого.

Окремо варто відзначити і дитячі забіги: на 100 метрів – для найменших, та на 500 метрів – для старших дітей, і найцікавіше, що участь абсолютно безкоштовна. Так само безкоштовною буде участь у “Забігу мужності” на 1 км для всіх бажаючих спробувати себе та долучитись до грандіозного бігового свята! Всі умови та безпосередню реєстрацію ви можете здійснити за цим посиланням.