Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поліна Захарова – “відкриття” українського трейлраннінгу 2018 року. Спробувавши свої сили в трейлі, вже на першому старті – Бойко трейлі (46км+) вона перемогла в абсолюті (!), залишивши позаду не тільки багатьох досвідченіших учасниць, а й чоловіків. Далі були перемоги на популярному Chornohora Sky Marathon (60км), Wet hills (42км), Ice Trail (53км), де Поліна також оновила рекорди трас(!).

Поліна Захарова – майстер спорту України зі спортивного орієнтування, майстер спорту України з радіопеленгації, тренується і тренує у клубі Endurance school (сycle, трейл, спортивне орієнтування, рогейн). Ми поспілкувалися з Поліною про особливості її тренувань і “секрети” таких приголомшливих успіхів у трейлі, чому вона прийшла (прибігла:) у трейлраннінг, а також – про плани на майбутнє.

Найбільші досягнення:

  • Спортивне орієнтування: багаторазова чемпіонка і призер України зі спортивного орієнтування, спортивного орієнтування на лижах, велосипедах
  • Рогейн: багаторазова чемпіонка і призер України, Чемпіонка Європи (2010, 2014, 2016, 2017 рр.), призер чемпіонату Європи (2011, 2012, 2015рр.), чемпіонка світу (2015р.), призер  чемпіонату світу (2012р.)
  • Радіопеленгація: призер чемпіонату Європи
  • Трейл: переможець і рекордсмен трейлових гонок: 2018р.: Bojko trail (46км) абсолют(!), Chornohora sky marathon (58км), Wet hills (42км); 2019р.: Ice Trail (53км).
  • Очолює рейтинг українок в генеральній класифікації International Trail Running Association (ITRA index performance 665)

Поліна, розкажи про себе: де народилася, навчалася/навчаєшся, де живеш, працюєш зараз?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

– Я народилася в 1994 році у Красноярському краї, Російська Федерація. З двох років живу в Україні, у місті Вінниця. Навчалася в Вінницькому державному педагогічному університеті, закінчила магістратуру за фахом тренер. Зараз живу в Києві, працюю тренером в Endurance school, готую любителів і професіоналів до різних змагання на витривалість (трейл, рогейн, мультиперегони), а також треную простий люд до літа 🙂

Коли ти почала займатіся бігом? Чи пробувала реалізувати себе у інших, не бігових, видах спорту? З чого почалася твоя спортивна кар’єра?

– З дитинства ноги не знають спокою:) Але по-серйозному зайнялася спортом в 14 років. Це було спортивне орієнтування – те прекрасне, що ніколи не забуду! Я прийшла до прекрасного тренера Пронтішевой Людмили Павлівни й з того моменту почалася моя спортивна кар’єра. Бігала всі дистанції орієнтування: спринт (12-15хв, 3-4км), середня дистанції (30-35хв, 6-8 км), довга дистанція (110-120хв, 15-20км). З 15 років бігаю рогейни. Орієнтуванням займалася 10 років, виходило непогано, в Україні відчувала себе впевнено, втім на міжнародній арені було важкувато. Паралельно бігала орієнтування на лижах, велосипедах і звичайно ж – рогейни.

А розкажи трохи про специфіку кожної з дисциплін. Що дається тобі легше, що важче?

– Орієнтування це динаміка, швидкість, швидкісна витривалість, а рогейн – це довга монотонна робота, у вищій мірі витривалість.

– Підготовка до будь-яких вищезазначених стартів – це величезна праця. Особисто мені – складніше готуватися до рогейну і трейлу. Оскільки це не тільки важка фізична робота – а й значне виснаження в ім’я суперкомпенсації:))) Крім того, це ще й дуже тривала психологічна підготовка, виснаження та загартовування психіки – ось це мені дається складніше всього.
А от виступати на змаганнях мені, як не дивно, легше в рогейні й трейлі, аніж в спортивному орієнтуванні.

Чому ти вирішила перейти в трейл? Скільки Вже набігала ультратрейлів?

– Ох, не вирішувала я нічого. Якби рік тому мені б сказали, що я буду бігати Трейл – це викликало б у мене посмішку і не більше:)
– У житті бувають такі моменти, коли все навколо йде не так як ти хочеш чи плануєш або ж – мрієш. Ти борешся, борешся, щось доводиш і в якийсь момент відпускаєш, розслабляєшся і пливеш за течією. Так я і потрапила в трейл – була гонка, був час для підготовки – ок, чому б і ні!
– На сьогоднішній день, я пробігла 4-ри трейли, три з яких – це ультра.

Чи пробували бігаті шосейні гонки? 10-ку? Півмарафон? Марафон? Які твої РВ на ціх дістанціях?

– Шосейні гонки мене не цікавлять як змагальна дисципліна та й тренувань на асфальті проводжу мало і хочу – ще менше:) Єдине, що час від часу викликає у мене інтерес – це 100 км гонка. Але це не більше ніж проста цікавість – “а за скільки?”) Втім, тренувальний план розписаний і там, на сьогодні, немає “вікна” для подібних пригод.

До речі, про пригоди 🙂 Скажи, чи ти пробувала сили у пригодницьких перегонах з різнімі технічними етап?

Ще не пробувала. Ноги не дійшли:)

Який зі трейлових стартів тобі запам’ятався найбільше? Куди б хотілося повернуться ще раз, а може й не один раз?

– Завжди буду пам’ятати свій перший трейл, туди завжди хочеться повернутися, як подумки, так і фізично. Bojko trail 2018, 46 км.

Які б ультратрейли закордоном ти хотіла пробігті?

– Не можу сказати, оскільки те, що хочу, потім доводиться бігти. Слід бути обережним зі своїми думками:)

Підготовка

Розкажи трохи про підготовку до стартів: які об’єми набігаєш, хто тобі складає тренувальний план на сезон? Чи відвідуєш тренувальні збори, кемпи?

– Коли виступала і тренувалася в орієнтуванні – план мені готувала мій тренер, Людмила Пронтішева. Останніх два роки плани підготовки прописую собі сама. Є кілька людей у ​​яких можу запитати поради – це Олексій Прокопенко, Женя Цирень…
У питаннях підготовки я завжди керуюся знанням і досвідом, отриманим з надійних джерел – книги або досвід топових тренерів. Не визнаю різного роду псевдонауку.
– Я не бігаю великих обсягів. В середньому набігаю 100км за тиждень, піковий об’єм- близько 140 км.
– Збори та бігові кемпи у мене свої, імпровізовані)

Чи використовуєш крос-тренінг у підготовці?

– Так, я активно використовую крос-тренінг у своїй підготовці. Найчастіше це кругові тренування з вагою свого тіла або TRX, bosy, гантелі… Вправи, які використовую, в основному спрямовані на зміцнення м’язів, зв’язок і суглобів, а також розвиток силової витривалості.
– Не використовую, хіба вкрай рідко, вправи з великими вагами.

Як виглядає твій «стандартний» підготовчій тиждень у базовому періоді подготовки?

– Як правило, в підготовчий період в середньому набігаю 100 км/тиждень. Роблю одну-дві інтервальних роботи, темпову, довгу пробіжку. Ще – одна-дві силові на тиждень. Кручу сycle і трохи плаваю в басейні.

А який використовуєш екіп на тренуваннях й під час перегонів: кросівки, одяг, наплічнік, гаджети і т.д.

– Найважливіше для бігуна – кросівки! Бігаю в кросівках Altra, а от до одягу невибаглива. Вважаю, що це важливо, але якщо спортсмен сильний він практично в будь-якому (спортивному) одязі зможе виступити класно. Звичайно, коли мова йде про рекорди, там важлива кожна деталь.

Поки не бачив, щоб на стартах ти користувалася трекінговими палицями. Ти бігаєш взагалі без них?

– У мене поки не було стартів, де були б потрібні трекінгові палиці. Змагання в яких брала участь були не більше 2,8 км набору висоти. Але зараз я готуюся до змагань на Мадейрі (85км, 5000 набору висоти) і активно використовую трекінгові палки.

Як відновлюєшся після змагань, тренувань? Скільки стараєшся спати? Чи робиш масаж, чи відвідуєш баню/сауну?

– Відновлююся я дуже просто і чудово. Сплю по 7-8 годин, п’ю багато води і багато їм! Крім того, роблю контрастний душ, ходжу до лазні, використовую міофасціальний валик.

Наскільки, на твою думку, в ультра велику роль відіграє психологічна, ментальна складова?

– Психологічна підготовка починається на тренуваннях. Відпрацювавши кожне тренування, зробивши всі роботи як слід, хочеш-не-хочеш, а відчуватимеш якусь упевненість в собі. І нехай хвилювань перед стартом завжди дуже багато, але ця внутрішня впевненість дає силу і усвідомлення того, що я можу це зробити.
Залишилося тільки потерпіти. Але тут вже у кожного свої причини: хтось хоче перемогти себе, хтось хоче обігнати суперника, комусь просто зараз необхідно пройти через якісь складнощі, випробування щоб зважитися на зміни в житті…

Наскільки тренування зі спортивного орієнтування та рогейну відрізняються від подготовки до трейлів? В чому спеціфіка? На що акценти?
Рогейн – це робота з картою, техніка орієнтування, тактика планування і біг по пересіченій місцевості. Трейл – це просто біг по маркованої пересіченій місцевості і інтенсивна психологічна робота. А підготовка відповідає особливостям кожної дисципліни.

Що легше – перейти з рогейну в трейл чи навпаки?

– Цікаве питання. Якщо перейти з рогейну в трейл – потрібно попрацювати над швидкістю бігу. Якщо ж з трейлу в рогейн – потрібно серйозно займатися орієнтуванням, тактикою планування дистанції. Тут вже що кому легше:)

Хобі

Поліна, розкажи чим захоплюєшся окрім трейл, бігу?

– Мені подобається малювати, читати, але з огляду на брак часу, все складніше цим займатися.

Які кілька улюблених книжок ти могла б порекомендувати? Не обов’язково з бігової чи спортивної тематики ☺

  • трилогія Айн Ренд “Атлант розправив плечі”
  • вірші Ліни Костенко
  • “Алхімік” Пауло Коельо

Біг, трейли – це також подорожі. А подорожі, як не крути, – можливість познайомитися з кулінарією інших країн. Розкажи, кухня яких країн тобі довподоби?

– Найбільше мені підходить японська кухня. А загалом, подобається все, я не перебірлива:)

Чи притримуєшся якоїсь дієти? Вегетаріанської? Іншої? Чи їсі все?

– Мені зовсім не подобається слово дієта. Їм те, що хочеться, кому, як не моєму організму знати, що зараз необхідно. Можу сказати, що мало їм м’яса і цукру.

Поділися будь ласка твоїм улюблений рецептом ☺

– Без проблем. Це дуже цікавий рецепт: “Риба з овочами по швидкому”
Інгредієнти:
риба, овочі, сіль або соєвий соус, прянощі за смаком.
Спосіб приготування:
рибу і овочі викладаємо в пароварці, заливаємо воду в спеціальний контейнер і натискаємо кнопку для приготування.
Вуаля, через 30хв – страва готова. Дістаємо все на тарілку, поливаємо соєвим соусом, посипаємо прянощами і ням.

Про популярізацію трейлу, спорту

Поліна, що на твою думку потрібно аби популяризувати трейлранінг в Україні? Як заохотити більше людей бігати на природі?

– Гадаю, власний приклад (здоров’я, розвиток, подорожі) – це найкраща реклама.

Із чого вартує починати дітям: трейл, орієнтування, рогейн?

– Дітям варто починати зі спортивного орієнтування. А трейл, а тим паче рогейн, слід починати бігати після 20 років.

Хто на твою думку має фінансувати спорт, атлетів? Держава? Клуби? Спонсори? Всі по-троху?

 – Як на мене – хто хоче отримати так званий “прибуток”, нехай той і вкладає. Особисто мені завжди хотілося бігати за країну. Але зараз я бігаю за спонсорів, як амбасадор або просто дістаю гроші з власної кишені. Мені не подобається в нашій країні, що держава дає копійки, вимагає багато, а медалі з преміями, зазвичай, вручає собі ж.

Плани

Які старти в твоєму wishlistі на найбліжчі кілька років? На яких ультра тебе можна буде зустріті цього року в Україні?

– В цьому році у мене два головних старти – Мадейра ультратрейл і Чемпіонат світу з рогейну. В Україні буду бігти але що саме – поки точно сказати не можу…

Розкажи трохи про особливості Чемпіонат світу з рогейну, наскільки очікується серйозна конкуренція?

– 27-28 липня цього року, я бігтиму Чемпіонат світу з рогейну в чудовому курортному містечку Іспанії, Ла Моліна. Рогейн – це командний вид спорту, де спортсмени мають бігти цілу добу, назбиравши за цей час якомога більше балів, орієнтуючись по картв місцевості. Бігтиму в складі команди з Євгеном Циренем та Артемом Городінецем.

І наостанок…

Поліна, що б ти порадила початківцям, які хочуть спробувати свої сили в трейлі чи рогейні?

 – У моїх тренуваннях існує правила. Я їх дотримуюсь і всім раджу.
Так ось:
1. Грамотний план підготовки.
Тренуватися по статтях з інтернету, порадах – кепська справа. Необхідно тренуватися з тренером або самому вивчити систему підготовки, фізіологію, анатомію… і на основі цих знань готуватися.
2. Потрібно намагатися виконувати план.
Не вигадувати відмовок і не брехати самому собі! Це куди складніше, аніж здається!
3. Травми і дні коли ти не можеш виконати тренування на 100%, а можливо і на 50% – будуть!!!
Від цього нікому не втекти. Потрібно навчитися приймати все таким як є і робити те, що зараз можеш.
4. Завжди тверезо оцінювати свої можливості й поступово збільшувати довжину своєї змагальної дистанції.
Тоді виходячи на старт, Ви будете точно знати, що готові бігти сьогодні. Це те саме внутрішнє “Я МОЖУ”.

Що для тебе трейл?

– Для мене трейл – це спосіб виразити свою внутрішню сутність. Те, що часом не можеш сказати словами або зробити руками, ти робиш всім своїм єством під час трейлу. І тут не можна обдурити. Трейл – це завжди правда. З кожним тренуванням, з кожною гонкою я розумію себе все краще, заглядаю все глибше.
Для мене трейл – це спосіб зрозуміти себе, усвідомити себе, реалізувати себе.