Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Рівно тиждень тому, 2 березня, у Олешках Херсонської області відбувся традиційний весняний старт – Командний чемпіонат України з легкоатлетичного кросу. Враховуючи пильну увагу легкоатлетичної спільноти у ті дні до Чемпіонату Європи, вважаємо просто необхідним поділитися з вами подробицями цього старту та емоціями переможців.

Так старту у Олешках став відбірковим для участі у Чемпіонаті світу з кросу, який 30 березня прийматиме Данія (Орхус). За правилами відбору на головну кросову подію світу потрапляли переможці у чоловіків та жінок, а також у юніорів та юніорок. У жінок дуже впевнену перемогу оформила Дар’я Михайлова (8 км, 28:42). У чоловіків боротьба виявилася напруженішою – Василь Коваль та Дмитро Сірук сперечалися за перемогу до самого фінішу, і врешті сильнішим виявився перший – Василь переміг з відривом в шість секунд (10 км, 32:11).

У юніорській віковій категорії путівки в Данію здобули Іванна Кух (4 км, 15:26) та Василь Сабуняк (6 км, 20:02). Тоді як загальний залік змагань виграла збірна Харківської області, другими стали представники Донеччини, третіми – господарі чемпіонату, Херсонська область.

Після змагань ми вирішили дізнатися у Василя Коваля, як для нього склався біг та не забули розпитати і про його подальші плани.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Насправді, бігли не швидким темпом, але усі суперники були гідні. Тому я дуже вдячний їм за нормальну конкуренцію. Якщо говорити про підготовку до сезону, то на зборах я не був, готувався у Житомирі до стартів.

Тепер буду готуватися до чемпіонату світу, відбіжу крос, а потім вже буду тренуватися до стартів на доріжці. Конкретних завдань поки що не ставили, будемо дивитися по готовності далі”, – поділився Василь.

З переможницею ми поговорили спершу про її вміння поєднувати кроси і біг по шосе, адже зовсім нещодавно Дар’я оновила свій особистий рекорд на півмарафоні (1:12:28). Крім того, спортсменка розкрила таємницю про своїх наступних суперників.

Я просто люблю біг в усіх його проявах. Від 5 км до марафону, від доріжки і шоссе до кросів. Між кроссом і шосе є схожість – це прорахування найкоротшого і найлегшого маршруту, та і гірочки також трапляються і там, і там: можна трохи відволіктись від того, що тобі важко. На доріжці не так – ти став і терпиш, рахуєш секунди. Я хочу навчитися поєднувати все і я прямую до цього. Наступною метою буде доріжка, а потім марафон – це ті суперники, які ще не підкорились мені до кінця”.

Також Дар’я поділилася враженнями і щодо розвитку подій на дистанції та підготовку до сезону загалом та першості планети зокрема:

“Я одразу вирішила не грати в жодні ігри з суперниками і побігла своїм темпом, тож від початку і до кінця бігла сама. Дякуючи вболівальникам, було не зовсім нудно, та і трасса була достатньо цікавою: і з пісочком, і з гірочками, і з поворотами. Але в порівнянні з іншими кросами в Європі все ж траса була середньої складності. Найважче для мене на європейських кросах – не заблукати, тому що кожне коло може бути різним, а в Олешках було все просто, тож я не боялась бігти сама.

По відчуттям біглося легко, відчуваю Кенію в своїй крові і знаю, що здатна на більше. Давно мріяла туди поїхати, і цієї зими після вдалого сезону просто взяла квитки і поїхала, хоч і знала, що це буде повністю за мій рахунок, і з тих пір ще жодного разу не пожалкувала. Далі до Чемпіонату світу буду готуватись в Шклярській порембі (Польща). А на цих вихідних маю ще один серйозний старт Чемпіонат Франції з кросу, де буду виступати за мій клуб Racing multiathlon Paris”.

Для довідки

Чемпіонат світу з кросу – найбільші міжнародні змагання з кросу. Щорічно проводяться з 1973 року по егідою ІААФ, а починаючи з 2011 року чемпіонат проходить раз на два роки. Цьогоріч 2-кілометрова траса буде прокладена територією місцевого музею археології та етнографії Моесгор. А на кожному колі спортсменів очікує забігання по похилий дах головної будівлі музею (загальний набір висоти на дистанції складе 75 метрів). Цікаво, що не оминули увагою тут і бугінів-аматорів. Після завершення основної програми чемпіонату на старт зможуть вийти всі охочі, які зареєструються для участі в масових забігах на дистанціях 4, 8 і 12 км.