Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ольга Ляхова влаштувала справжній експеримент на Чемпіонаті України і вперше вийшла на дистанцію ледь не вчетверо довшу її коронної! Дебют вдався –  Ольга стала чемпіонкою України на дистанції 3000 метрів.

Оля розпочала забіг всередині групи і поступово підібралася до лідерів, врешті очікувано видала чудове фінішне набігання і, як результат, – 9:39.62. А в вже через день після цього Оля встигла оновити свій найкращий результат у сезоні на змаганнях у Франції.

А такий експеримент був частиною підготовки спортсменки до 800-метрівки на Чемпіонаті Європи. Тому Жорстка Атлетика довідалася про всі емоції та перипетії подолання 3000 метрів Олею, а також про підготовку до сезону!

У першу чергу цікаві емоції від трійки! Як тобі, сподобалося? Чи не виникло думок надалі пробувати себе на довшій дистанції?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дуже довго бігти як на мене. Таке відчуття було, що впала в транс, і тільки пролітали кола. І, звичайно ж, чекала фінішу і сильних розбірок. Але в підсумку навіть здивувалася, що не довелося включатися на всі 100%, а вдалося прокотити цю дистанцію, як тренування. Але в загалому сподобалося, та більше не хочу. До Олімпійських Ігор, я думаю, не буду міняти дистанцію, буду продовжувати бігати 800 і 400 м. Але звичайно, не виключено пробігти 1-2 рази 1500 м або 3000 м.

Після якого моменту стало важко? І чи було важко? Адже фінішувала дуже бадьоро)

Було важко, як на тренуванні. Але 3000 м значно відрізняються від 800 м, тут закислення настає повільно, в на 800 м вже після 400 м. Моїм завданням було протриматися за дівчатами, і ближче вже до фінішу зробити перемикання. На другому кілометрі дівчата почали тікати, а я продовжувала бігти в тому ж темпі, і помітила, що з кожним колом наближаюся до них. Це було цікаво, як ніби на полюванні))) Але на фініші я зрозуміла, що ще сили є і почала фінішний спурт.

Ти цього сезону спробувала нові місця для зборів. Уже відчуваєш ефект? Де сподобалося більше?

Так, цього року було багато експериментів, це і місця зборів і біг на 3000 м. Дуже сподобалося на зборах в Новій Зеландії і Кенії. Відчуваю, що після збору в Кенії, потрібно брати мінімум 2 тижні на акліматизацію. Складно виступати на змаганнях на першому тижні після збору. І ще там повинна бути помірне навантаження, щоб не скотитися в «яму». Щодо умов, то сподобалося дуже в Кенії, відмінна погода, смачна їжа, хороші стежки для бігу, синтетичний стадіон. Висота 2400 м. У Новій Зеландії теж дуже сподобалося. Вражаюча країна з неймовірною природою, яка змінюється кожні 50 км. Вдалося трохи побачити краси Нової Зеландії. Висота там 1700 м, погода гарна, але в Кенії тепліше. Стадіон лише трав’яний. Але були і мінуси: дуже довго летіти, 12 часова різниця.

Які плани по стартам до Чемпіонату Європи?

У мене було дуже сильна серія змагань, це 6 лютого Польща 800 м, 8 лютого Чемпіонат України 3000 м, 10 лютого Франція 800 м. Треба трохи відпочити, так як було дуже багато переїздів, і я буквально приїжджала зі старту на старт, без відпочинку. А потім буду тренуватися в Києві до Чемпіонату Європи, потрібно ще трохи попрацювати.

Головне фото: ФЛАУ