Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Буквально за тиждень до ЧУ, на змаганнях у Франції Орися Дем’янюк (Мочульська) посіла друге місце в бігу на 1500 метрів з особистим рекордом 4:18.41, що лише на 41 соту повільніше за норматив для участі у Чемпіонаті Європи з легкої атлетики у приміщенні. Варто відзначити, що цей результат став для спортсменки особистим, не лише в приміщенні, а взагалі. Тож не дивно, що до виступу Орисі в Сумах були прикуті погляди спеціалістів та вболівальників з надією на норматив. 

Вже в півфінальному забігу Орися показала доволі непогані секунди 4:21.94, але в фіналі побігла не на результат, а на перемогу, що їй і вдалось без особливих проблем. Жорстка Атлетика дізналась з перших вуст про виклики та цілі спортсменки.

Ви були дуже близькою у Франції до нормативу, які у Вас були задачі на Чемпіонат України?

Ну звісно в попередньому забігу намагалась бігти по нормативу проте недостатньо, як виявилось, в мене можливо сил чи фізичної підготовки. Все-таки 1500 метрів – це досить вимоглива дистанція. Потрібно або бути сильнішою секунд на 5 від нормативу, підготовленою краще і тоді можна самій бігти, або потрібна допомога суперниць чи пейсмейкера, для того щоб виконувати норматив. Склалось так як склалось. Ми на літо націлені працювати більш якісно, щоб не залежати від суперниць, а повністю розраховувати на власні сили, бути більш впевненою в собі.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Наскільки я розумію вже на фінал Ви виходили просто із завданням перемогти, бігли на перемогу.

Саме так. Якщо все складеться, можливо, ще будуть якісь старти в цьому сезоні. Хотіла б все-таки ще покращити свій результат, тому що я відчуваю, що запас ще є. Але буде видно вже після чемпіонату, як складеться надалі. Я сподіваюсь, що це був не останній мій старт і ще вдасться покращити свій особистий результат в цьому сезоні.

Тобто у вас ще є сподівання виконати норматив? А чи встигнете по термінам?

Так, ще є таке бажання. Навіть, якщо й не виконаю норматив до Чемпіонату Європи, проте хочу ще покращити свій результат в цьому сезоні, нехай це й не буде нормативом. Відчуваю, якщо б склався добрий біг і хороша компанія, то я б іще могла покращити свій особистий результат.

Які плани на літо?

Ми з тренером вирішуємо проблеми по мірі їх надходження. Зараз у нас зимовий сезон, тож потрібно його завершити, а тоді вже готувати підготовку на літо.

Наскільки я розумію, це Ваш PB в манежі і він навіть краще ніж на стадіоні, тобто фактично Ви дуже спрогресували за якийсь невеличкий проміжок часу.

Для мене дистанція 1500 метрів – це взагалі нова дистанція. Я тільки рік як виступаю на ній. Це мій третій сезон, тобто я виступала минулої зими, влітку і ось це друга зима лише. І то я в принципі вагалась між 800 та 1500. Якось більше до 800-метрівки мене тягне, а тренер бачить перспективу на 1500. Для мене ще важко коли я бачу на прапорцях 7 кіл. А 800-метрівка – інша справа, 4 кола і фініш, а тут 7 кіл трохи скучно бігти.

Основне фото: ФЛАУ