Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У вікенд Дня фізкультури і спорту в одеському Палаці спорту відбулися треті щорічні змагання #ЕБШGamez, організаторами яких є спортхаб «ЕБШ», що представлений у Києві та Одесі. Цього року захід вразив учасників та вболівальників новим форматом та масштабом.

Перед стартом

До афішованої дати змагань 09.09.18 була велика кількість активностей. Організатори тримали в секреті регламент, смугу перешкод та комплекси вправ, які необхідно буде подолати учасникам. Але в той же час в обох спортхабах організаторів, в Києві і в Одесі, були запущені безкоштовні функціональні тренування з цільовою програмою підготовки учасників до  #ЕБШGamez. Разом з тим багато хто відхрещувалися від участі, очікуючи високий рівень складності змагань. Контент у соцмережах, на сайті заходу, у прямих ефірах на радіо із головним тренером, співзасновницею спортхабу «ЕБШ» Юлією Шум давали додаткову інформацію про захід, але не про регламент. Оргкомітету вдалося до останнього дня витримати інтригу. Серед контенту були відео-інтерв’ю з учасниками, відеотізери із тренерами хабу, фотоконтент та стилізовані фоторамки із учасниками. Окрім безкоштовних тренувань організатори, спортхаб «ЕБШ», розіграли у соцмережах декілька безкоштовних реєстрацій. Усе це налаштовувало на якісний івент вже заздалегідь.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

День старту

#ЕБШGamez тривали увесь день. О 8 ранку було відкрито стартове містечко та реєстрацію. Перше, на що звернули увагу усі, – залучені партнери заходу. Вже о 8 ранку була відкрита точка харчування від партнера Roastery by Odessa – відомий в Одесі заклад не менш відомої сім‘ї ресторанів. Red Bull вже приготував зону відпочинку, радували брендовані авто та безкоштовні енергетичні напої. Згодом з‘явилися і партнери, що презентували спортивне харчування та відновлюючі добавки для спортсменів. Безлімітно на локації була безкоштовно доступна вода від партнера Моршинська. Вже лунала музика діджея та жарти ведучого. Коротко кажучи- залучення партнерів та організація – на високому рівні і це було відчутно ще навіть до старту.

Учасники із подивом дивилися на смугу перешкод, обговорювали між собою варіанти проходження і лайфхаки вправ. Здавалося, що організатори черпали натхнення при проектуванні перешкод у популярного шоу Ninja Warrior. «Такого в Україні ще не було!» – чулося із розмов у стартовому містечку. Водночас була і локація із кардіотренажерами (Airbike вело та Concept гребля) та усілякими гантелями, гирями, болами тощо. Тож, всі очікували і функціонального чи конкретно кросфіт раунду також.

Перед стартом оргкомітет провів жеребкування та оприлюднив номера учасників, які визначали порядок проходження траси.

Надалі Олександр Польовий (співзасновник спортхабу «ЕБШ») познаймомив учасників з регламентом. Нарешті таємницю розкрито! Кожен учасник мав пройти кваліфікацію – смугу перешкод. На трасу допускається лише один учасник, який самостійно має пройти у найкоротший час усі перешкоди. Доступно лише два падіння з можливістю продовжити проходження траси.

Перешкоди були такими:

  1. почерговий прохід по 5 нахиленим панелям
  2. після чого із батуту стрибок на канат
  3. із канату на вертикальну сітку
  4. після сітки 4 «циркових трапеції» (відчуй себе справжньою мавпочкою 🙂
  5. проходження рейки на балансі із першкодами у вигляді вертикально підвішених боксерських мішків
  6. і… починається найскладніший відрізок рукоходів: рукоход на кільцях;
  7. 2 пегборди, розташовані один за одним на різній висоті
  8. зубчаті сходинки уверх, які необхідно здолати. переміщуючись по зубцях на поперечині, штибу підтягувань за методом кіппінг
  9. а далі горизонтальна сітка
  10. та фінальний вертикальний канат.

Були такі учасники, які ще на стадії реєстрації відмовилися від участі, побачивши вживу перешкоди. А були й такі, які навпаки прийшли вболівати, та перешкоди їх захопили і вони зареєструвалися на місці.

Старт

Першою чергою кваліфікацію проходили хлопці. Згодом дівчата. Для дівчат умови були змінені. Трасу можна було пройти пропустивши не більше двох перешкод, отримавши у залік 3 хвилини штрафного часу, кількість спроб не обмежувалася двома, як у хлопців і були альтернативні шляхи проходження рукоходів – по фермам конструкції.

Як часто казав ведучий- «то тільки з вигляду траса здається нескладною». Адже із 33 хлопців лише 5 (!) пройшли смугу перешкод повністю! Зірвалися, і не пройшли кваліфікацію навіть досвідчені тренери та атлети із багатим досвідом змагань. Здебільшого на перешкодах 7 та 8 закінчували свій фізично складний шлях учасники.

Серед публіки учасників були кросфіт атлети, тренери функціонального тренінгу, кросфіт тренінгу, танцівник pole-dance, гімнаст та багато інших. Географічно #ЕБШGamez об‘єднали учасників із Києва, Одеси, Ужгорода, Запоріжжя, Харкова та ін. міст.

Етап кваліфікації серед чоловіків тривав близько 4 годин.

Суддя, волонтери та вболівальники супроводжували учасника по всій смузі перешкод. І це було дуже атмосферно. Фото, відеозйомка, підтримка, транспоранти тощо. Вболівальники та волонтери подавали воду, робили массаж у перервах між перешкодами, коли на рукоходах м‘язи учасників забивалися до кам‘яного стану. «Оце так рівень сервісу» дивувався один із учасників.

У кваліфікації серед дівчат взли участь 13 учасниць. Лише 3 із них пройшли усі перешкоди без штрафних пропусків. Помиляється той, хто не відносить дівчат до сильної половини людства 🙂 Під час кваліфікації дівчат було помічено страх перед перешкодами, пов’язаними із висотою та вигуки на рукоходах. Та все ж вони побороли цей страх і подолали рукоходи! Оплески звучали часто. Постійно велися прямі ефіри у соцмережах київського і одеського хабів «ЕБШ», працювали фотографи, відеоператори, представники ЗМІ. За результами кваліфікації 6 чоловіків (5 повністю подолавших трасу та 6 участник, що дійшов далі інших) та 3 жінок пройшли до фіналу. Дуже якісні хромовані медалі отримали абсолютно всі учасники одразу на місці. Якість і крутизну медалей відзначили усі. Від учасників, до вболівальників.

З огляду на час проведення кваліфікації та складність траси оргкомітет вніс зміни в регламент та відмінив півфінал, у якому учасники, як виявилося…. мали здолати ту саму смугу перешкод у зворотньому порядку (реверсом)! Це було об‘єктивно вірним рішенням, з огляду на складність траси. Всі були раді такому оголошенню 🙂

Фінал

Після невеликої перерви було продемонстровано регламент і техніку виконання вже вечірнього фіналу. Комплекс був складений наступним чином – 3 участника одночасно виконують кожен у своєму коридорі наступні вправи за максимально короткий час:

Вправа Норматив для Чоловіків Норматив для Жінок
1. Airbike велотренажер 50 калорій 30 калорій
2. Перекидання слемболу через плече 30 разів 40кг слембол 50 разів 12кг слембол
3. Скакалка 150 стрибків чи 50 подвійних 150 стрибків чи 50 подвійних
4. Фронтальні присідання із гирями 50 разів із двома гирями по 16кг 50 разів із однією гирею 24кг
5. Concept тренажер Гребля 50 калорій 30 калорій
6. Складання на прес лежачи 50 разів 50 разів
7. Бурпі через тумбу 50см 50 разів 30 разів
8. Вертикальний канат до фінішної балки 1 раз 1 раз

 

Якщо кваліфікаційні випробування здебільшого сильно навантажили руки, то дізнавшись про комплекс фіналісти побажали удачі своїм ногам 🙂

6 чоловіків змагалися двома окремими групами по троє за заліком по загальному часу.

За кожним із учасників був закріплений суддя, який контролював техніку виконання і зараховував повторення. Порадувала об‘єктивність суддів- реально були випадки “no rep”, коли повторення не було зараховано через порушення техніки виконання (неповні присідання, відсутність торкання землі ногами чи руками при складаннях на прес тощо).

Один із учасників вибув за власним бажанням при виконанні 4 вправи із комплексу. Не витримав навантаження і не виконав повний комплекс вправ.

У кожній із груп чоловіків був безумовний лідер та аутсайдер. Якщо в першій групі чоловіків останній вибув передчасно, то в другій групі хлопець через силу виконував вправи до самого канату. І таки фінішував, хоч і прекрасно розумів, що призового місця не здобуде. І в результаті був нагороджений призами за «жагу до перемоги».

Фіналістки серед жінок йшли більш рівним конкурентним темпом. Одна із дівчат за кілька спроб так і не подолала фінальний канат адже сил не лишилося.

Усі виклалися на повну. Інакше у форматі «ЕБШ» і бути не могло.

Яким же було здивування вболівальників, коли під час фінішу на канаті відбувся постріл із метафанової пушки. Ці блискучі конфеті посилили і до того шалені емоції фіналу.

Нагородження

Серед мегамонстрів чоловіків на сцену під біти діджея на п‘єдестал піднялися:

  1. Роман Онищенко із часом 19хв 47сек
  2. Олександр Погребняк із часом 20хв 23сек
  3. Герман Кононов із часом 21хв 40сек

Ультра-круті дівчата

  1. Тетяна Вицуп із часом 20хв 23сек
  2. Маргарита Кривко 21хв 44сек
  3. Валентина Фомішкіна 25хв

Якісь 33 секунди вирішили долю першого та другого місця серед чоловіків. Роман та Олександр були абсолютними лідерами у своїх групах. Якби вони змагалися в одній групі, то було б видовище мега конкуренції!

Діджей та ведучий досі створювали атмосферу свята, метафанові пушки робили свою справу. Оргкомітет нагородив перше місце грошовими винагородами 5000 грн від спортхабу «ЕБШ», ще 5000 грн від бренду Puma, сертифікатом на участь у забігах RunUkraine, подарунками від спонсорів (здорове харчування, спортивні харчові добавки тощо). За друге місце – 3500 грн грошової винагороди від «ЕБШ» та зазначені подарунки від «харчових» спонсорів. Посівши третє місце, учасник заробив 1500 грн та аналогічні «харчові» подарунки. Кожен із учасників отримав додатково медалі призових місць у такому ж якісному виконанні, а також трофейну бутафорну гирю із символікою заходу #ЕБШGamez2018.

Що ж було після?

А після була фотосесія, інтерв’ю ЗМІ із переможцями та організаторами. І от день змагань завершився. Усі кайфонули і дякували організаторам. Звучали відгуки, що всі вже очікують на наступний івент #ЕБШGamez2019. У соціальних мережах учасники та вболівальники публікували позитивні відгуки та рев’ю.

Тож, можна однозначно констатувати успіх заходу і чекати наступних якісних змагань такого формату.

Ігор Чадаєв спеціально для Жорсткої Атлетики