Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Аналогічно Кубкам (України, Світу тощо) організатори неофіційних стартів об’єднують свої змагання у загальний залік, який іменують Лігою. Мабуть, одна з найперших та найбільш відомих бігових Ліг в Україні – Run Ukraine League, яка проводиться з 2016 року і головний приз якої – участь у відомому міжнародному марафоні. В Україні вже певний час точаться розмови про клубний рух та його переваги у розвитку орієнтування в Україні зокрема. Так, на перетині цих двох питань: Ліги та клубного руху створилась ідея проведення Ukrainian Orienteering League. Що ж це таке, які особливості має та які цілі переслідувались при започаткуванні цієї справи?

Ліга – це по суті об’єднання стартів в один залік. Логічно, що у Лізі мають бути старти з приблизно однаковим рівнем організації та масовістю. Якщо ж розвиток орієнтування за клубами – то і змагатися мають клуби. Один у полі не воїн – зрушити справу з місця може масовість. Тому до клубного заліку було вирішено зараховувати 25 кращих результатів (хоча була ідея і не створювати це обмеження). Так, 25 людей у клубі – таким показником може похвалитися далеко не кожна команда, але якщо ми хочемо розвиватися – маємо почати з самих себе, а потім вже виходити на більш глобальний рівень. Чому ж масовість вважається такою важливою? Так, спочатку це може бути збіговиськом “туристів”, але ж з масовості народжується конкуренція, а з конкуренції – високий результат. Минулого року Надія Волинська відповідала на питання – у чому ж секрет скандинавів, практично на всіх місцевостях та у всіх вікових категоріях вони досить потужно виступають – а відповідь у природних умовах та кількості орієнтувальників. Якщо ж природні умови змінити ми не маємо сили, то UOL поставила собі за мету збільшувати кількість орієнтувальників.

У довготривалих змаганнях важливою якістю є стабільність спортсмена, а за наших реаліях – ще й участь у більшості стартів. Для заохочення спортсменів з невеличких клубів, та й взагалі без приналежності до клубу було вирішено визначати переможців і в індивідуальному заліку. Більше інформації в положенні UOL-2018.

Ukrainian Orienteering League-2018 об’єднала 4 старти: “Решетилівська весна”, “Kyiv City Race”, “Відкритий Кубок Львова Lion Cup”, “Кубок Одеси”. Що ж з цього вийшло? Ми підготували деяку статистику:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

UOL – це 4 старти, 10 змагальних дні, 87 клубів (команд), 871 учасник та 2848 фініші.
Та лише 9 з 87 клубів мають бали за всі етапи Ліги: Сєвєр, Odessa Team, Лідер-тур, Кіслород+, О-клуб, КСО О-Компас, Грот-Гранів, LeO-Team, МТК Зелеста.
Всі старти відвідали 11 людей: Балась Максим, Дуднік Анна, Дуднік Ілля, Дуднік Світлана, Лагута Вадим, Охріменко Юрій, Панюкова Анастасія, Пащенко Крістіна, Рискальчук Дмитро, Совенко Юлія, Уманець Наталія.
А хто ж приніс найбільшу кількість балів до скарбнички свого клубу? – Панюкова Анастасія (Ж-16) за 10 стартів заробила 893,5 бали. А найбільшу кількість перемог на етапах Ліги святкував Купрієць Антон (Ч-21А), який переміг на 6 з 8 стартів, у яких брав участь.

У підсумку з величезним відривом від переслідувачів перемогу святкує клуб “Сєвєр” 14098 балів. Другу сходинку посів клуб “Odessa Team”, який поступово нарощував свої бали і на фінальному етапі в Одесі увірвався до призової трійки з результатом 8154 бали. На третій сходинці опинився клуб “Лідер-тур”, який вражав своєю масовістю та результативністю на етапі в Києві “Kyiv City Race”. Зовсім трохи не вистачило “КСО Коростишів” до п’єдесталу, та ця команда найвище піднялась серед тих, хто пропустив один з етапів Ліги. Цікаво, що без приналежності до клубу виступили понад 100 орієнтувальників всіх вікових груп. А якщо об’єднати їх результати, та обрати по 25 кращих у кожен зі змагальних днів, то ця б команда дуже впевнено посіла другу позицію!

Ми вирішили трохи познайомитися з кращими клубами.

Клуб “Сєвєр” – переможці Ukrainian Orienteering League-2018 (Доценко Олена)

З чого зародилась ваша команда?

“Наш клуб започаткувався ще у місті, де я вперше дізналась про орієнтування – м.Сєвєродонецьк. Ми (на той час вихованці ДЮСШ)разом з нашим тренером вирішили створити клуб, щоб підкреслити свою приналежність та спільну любов до орієнтування. Як часто це і буває це була компанія друзів об’єднана орієнтуванням, тепер це значно ширше та більше”.

Якщо не помиляюсь, ви були першими в Україні, хто пошив клубний прапор, форму і таким чином гучно зголосив про себе. Як відчули потребу у цьому?

“Так дійсно, в Україні, мабуть, перші. Виїжджаючи за кордон на міжнародні старти мені дуже імпонувало, що спортсмени на нагородженні пишаються приналежністю до клубу, а клуб водночас пишається досягненнями – створюється синергія. Такі прості речі роблять велику справу, вони підносять, об’єднують. Теж саме з формою.
Але так само як і радію, тому що внесла на п’єдестали України прапор, так і корю  себе – “я тебя породил, я тебя и убью”! Іноді це вже перетинає межу і на п’єдесталах пошани як у ляльковому театрі бачимо штору (прапори) та лише голови спортсменів. Ми вирішили змінити тренд. Ми пишаємось спортсменами в першу чергу, а не прапором, то ж надалі на нагородження будемо виходити з маленькими прапорцями, щоб не закривати атлетичні форми наших спортсменів”.

Хто розробляв дизайн і як швидко він погоджувався командою?

“Перша форма у нас з’явилась у серпні 2010 року. Дизайном займались декілька активістів клубу та компанія Траверс. Все приходить з досвідом… Вже тоді нас було більше ніж 30 осіб та знайти єдину одностайну думку у дизайні – це фантастика. Це забирало багато часу, та і як? “на вкус и цвет все карандаши разные”. Тому зараз ці питання вирішує декілька людей і це працює – всім подобається”.

Скільки людей у клубі зараз?

“Зараз вже прийшов час, коли ми не встигаємо слідкувати за кількістю, наш клуб територіально по всій Україні та навіть є осередки і за межами, які теж розвиваються та збирають нових прихильників о-спорту. Тому, щоб не помилитись не буду казати точну кількість, на початку 2018 ми нараховували приблизно 90 членів клубу, і це не обов’язково спортсмени!”

Чим займається клуб окрім участі в українських змаганнях?

“У нас є своє бачення розвитку орієнтування та спорту взагалі. Як клуб ми долучаємось до соціальних ініціатив та іноді самі стаємо ініціаторами, будь то проведення квесту чи прибирання сміття – ми маємо активну позицію.
Звісно, проведення змагань та тренувань займає значну частину нашої діяльності, але це не все. Організовуємо збори, виїзди на змагання за кордон, проводимо тренування та майстер-класи, підготовку спортсменів збірних команд, лижні прогулянки та змагання, пригодницькі перегони, трейли, тощо.
Головний наш меседж – “орієнтування – це не складно, дуже цікаво, та доступно кожному!

Ви були залучені у проведенні 2 з 4 етапів Ліги, але при цьому перемогли зі значною перевагою – в чому секрет?

Жодних секретів. Ми щирі та відкриті, раді новим знайомствам та полюбляємо подорожувати разом. Дякуємо всім, хто долучився до організації “Решетилівська весна” та “KYIV CITY RACE”. Ми не зациклені на суто спортсменах у клубі. Клуб об’єднує людей різного віку та рівня підготовки. Будь-то батьки з дітьми, або уболівальник – отримати позитивну енергію від спортивної події можна навіть не бігаючи. Сподіваємось, ці старти дадуть свої плоди і ще більше людей захопиться орієнтуванням”.

Чи їхали ви на якийсь старт через те, що він у Лізі?

“Ми вже традиційно їздимо до Львова та Одеси,  Ліга стала лише доповненням. Цього року Кубок Одеси припав на Чемпіонат Європи з рогейну, тож частина клубу була там”.

На що витратите головний приз Ukrainian Orienteering League – 10 тис. грн?

“Будемо вирішувати, ще не планували. Є багато витрат: сайт, форма, промо. Можливо, щось з цього покриємо, можливо, частково покриємо витрати участі у наймасовішій естафеті Jukola 2019… Це привід поспілкуватись клубом”

Клуб “Лідер-тур” – бронзовий призер Ukrainian Orienteering League-2018 (Подгаєцький А.В., Березовський В.А.)

“Лідер-тур” і Kiev Region  це одне й те саме?

“Лідер-тур” була дуже великою командою й іноді було складно розібратися куди потрапили (пропали) спортсмени під час заявки на різні змагання. Крім того, для частини команди основним напрямком було спортивне орієнтування, а для іншої – спортивний туризм. Тому у якийсь момент ми вирішили розділитися. На сьогодні Kiev Region здебільшого представляє Київську обл.”

Як давно створена ваша команда і через який час у неї почала з’являтися клубна символіка?

“Команда була створена в 1996-му році. Але в форматі Kiev Region ми розвиваємося останніх три роки. У 2015-му був розроблений дизайн форми, роком пізніше з’явилися прапори, значки й т.д.”

Що об’єднало команду та чому вона постійно поповнюється?

“Питання дивне! Команда або є, або її не має. У нас вона є. Команда поповнюється тому що ми працюємо. На сьогодні в нашому клубі для спортсменів є відмінні можливості для розвитку. Мова йде не лише про спортивну діяльність, але і про особистісну та професійну реалізацію“.

Скільки людей в команді та скільки з них активно беруть участь у змаганнях?

“Наразі в команді біля 50 людей. У змаганнях бажають брати участь всі, але не завжди є для цього фінансові можливості. Як правило, менш як 30 людей на важливі старти (ЮКУ, ЮЧУ, КУ) не виїжджає“.

Які ролі/ задачі в клубі у спортсменів?

“Основна ідея в тому, що всі члени клубу мають виконувати якісь функції. Кожен обирає для себе цікавий напрямок та реалізує свої таланти в рамках команди. На практиці все “трохи складніше”: одні роблять дуже багато, в той час як інші “бережуть сили”. У найближчий час у тих, хто “береже сили” з’явиться можливість шукати інші клуби. Це пов’язано з тим, що рівень фінансування не дуже великий, а людей багато”.

У своєму розвитку ви “підглядаєте” на модель якогось клубу чи всі ідеї надходять з власних потреб?

“Реалізувати якусь готову модель в умовах нашої країни не є можливим. На даному етапі це метод проб та помилок”.

Як вам ідея Ліги? Чи вплинула приналежність стартів до Ліги на участь у них?

“Ідея цікава та не вплинула на участь у стартах”.

А як витратите призові 5 тис. грн? 🙂

“Вирішимо на загальному зібранні команди”.

Такою запам’яталась перша спроба провести Ukrainian Orienteering League. Маємо надію, що ця ідея і надалі буде цікавою для українських орієнтувальників та поступово буде розвиватися. Якщо у вас є зауваження чи ви знаєте як зробити Лігу кращою – ми відкриті до співпраці! 😉

Вже є певні ідеї які ми хочемо втілити у наступному році. Дуже хочеться організувати всі дані: бачити людей у чіткій прив’язці до клубу і мати результати всіх етапів в одній базі – це полегшує роботу з результатами, зменшує ймовірність помилки та пришвидшує підрахунок у клубних та особистих заліках. Також нам дуже подобається формат естафети поколінь, де в команді змагаються учасники різного віку та статі. Звісно, до формату 25Manna нам ще далеко. А от скільки має бути етапів та які вимоги/обмеження висувати до них – над цим потрібно попрацювати. Ну і самі етапи Ліги: які зі стартів залишаться, які покинуть Лігу, а які будуть додані – питання відкрите. Всі ці ідеї ми опрацюємо та до нового року розробимо положення Ukrainian Orienteering League-2019.

Результати 2018 року та “підказка” клубам кого з орієнтувальників можна заохочувати вступати у клуб за посиланням.
Сторінка UOL у fb.