Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Початок осені вже який рік до ряду символізується пожвавленням бігової активності в нашій країні. Спека вже не досягає свого зеніту, а втома від відпусток та літнього відпочинку закликає повернутись до режиму, системних тренувань та емоційних масових стартів. Перевірити власні сили, визначити рівень готовності та позмагатись з доброю тисячею бігунів вже на початку осені – все це можна зробити в столиці вже 9-го вересня на традиційному Intersport Run UA. Жорстка Атлетика вже четвертий рік слідкує за цим стартом і вирішила поділитися його секретами з читачами.

Секрет швидкості

Старти на 5 та 10 кілометрів мають свою особливість, а саме швидкісну витривалість. Спортсмену доводиться долати дистанцію дуже інтенсивно, частота серцевих скорочень знаходиться на рівні ПАНО і навіть вище. Саме це і показує рівень вашого фізичного стану: якщо ви можете тривало переносити навантаження на високій інтенсивності – це і говорить про готовність.

Ще одним похідним від швидкості стане адреналін та дуже захоплююча конкуренція по дистанції – неймовірна кількість тактик, ставки на власні бігові козирі та блискавична зміна темпу, все це безсумнівно сприятиме цікавості змагань не лише для глядачів, але і для учасників!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

А секрет перемоги дуже простий – щоб перемогти або ж потрапити в призи на десяти кілометрах вам буде достатньо бігти в темпі марафонського рекорду, тобто трохи швидше трьох хвилин на кілометр.

Якщо Деніс Кіметто протримав такий темп всі 42, то чому б не пробігти з таким же темпом всього 10 кілометрів?

Ось таке питання поставили собі Дмитро Лашин в 2016-му, а Ігор Гелетій в 2017-му – та здобули перемоги.

У жінок швидкість не значно нижча, два роки тому Вікторія Погорєльська, а рік тому Валерія Зінченко оформили перемогу з темпом близьким до 3:30 хвилин на кілометр.

На п’ятірці для здобуття перемоги швидкість має бути вищою, для чоловіків це 2:50, для жінок 3:10 на один кілометр.

Цікавий факт: в 2015 році стала другою на дистанції 5 кілометрів стала Наталія Прищепа. Одним роком пізніше, в 2016-му, Наталія стала чемпіонкою Європи з бігу на 800 метрів, а місяць тому в Берліні захистила свій титул, ставши дворазовою чемпіонкою Європи!

Секрет траси

Intersport Run є нічим іншим, як репетицією жовтневого 9th Wizz Air Kyiv City Marathon, адже перші два кілометра траси у цих двох змагань співпадають! І так, на Intersport Run UA можна робити те, що на Wizz Air Kyiv City Marathon категорично заборонено – зі старту бігти в максимальному для обраної дистанції темпі!

Хрещатик, Європейська площа, Петрівська алея та Паркова дорога – перші два кілометри дистанції дуже сприятливі для швидкого бігу, а от із забіганням на гірку до Маріїнського парку треба бути обережнішим, хоча і зовсім недовго, вже за якихось 150 метрів знову можна переходити на максимальну інтенсивність.

Після петлі на Арсенальній площі на спортсменів очікує швидкий біг донизу вулицею Грушевського, яка вкрита бруківкою, тож варто використовувати тротуари. Біля стадіону Динамо імені Лобановського, в місці революційних барикад учасники бігу на 5 і 10 розділяються. Для п’ятірки вже за поворотом буде очікувати фініш, а бігуни на вдвічі довшій дистанції повинні будуть вирушити на ще одне коло через Паркову дорогу, але цього разу гірка очікуватиме на алеї Героїв Крут, потім по вулиці Лаврській, через ту ж Арсенальну площу спортсмени попрямують до Європейської площі та фінішують на Хрещатику.

Зареєструватись на Intersport Run UA можна до 8 вересня включно, на дистанціях 5 і 10 кілометрів на кожного фінішера чекає медаль, що є унікальною можливістю для таких дистанцій. Медична довідка не потрібна.