Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Останні дні будь-якого чемпіонату традиційно насичені фіналами, традиційно найяскравіші, традиційно найцікавіші. Берлінський – не став винятком. Тому коротко про найважливіше у традиційному огляді!

200 м, жінки

Впевнено і красиво  представниця Великої Британії Діна Ашер-Сміт здобуває свою другу перемогу на цьому чемпіонаті  з  прекрасним  часом 21,89 – а це найкращий результат сезону  у світі  і  особистий рекорд спортсменки.  До речі, британка повторила свій успіх на цій дистанції ЧЄ 2016 року. Лише другою стала прославлена представниця Нідерландів, рекордсменка Європи,  дворазова чемпіонка світу і срібній призер олімпійських ігор  Дафне Схіпперс – 22,14 (SB). Третє місце ще в однієї представниці Нідерландів Джамілі Самуель з персональним рекордом – 22.37.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

800 м, чоловіки

Як і передбачалося основна боротьба на дистанції розгорнулася між дворазовим срібнім призером чемпіонатів світу  Адамом  Кшотом і чемпіоном світу 2017 року П’єром-Амбруазом Боссом. В середині першого кола лідерство захопив Босс і був попереду до середини останнього віражу, але перед  виходом на фінішну пряму вперед вийшов Кшот і чудовим фінішним спрутом здобув впевнену перемогу з результатом  1:44,59 (SB). Босс лише третій- 1:45,30. Друге місце у представника Швеції Андреса Крамера з результатом 1:45,03 (повторення особистого і національного рекорду).

Шалена жердина, чоловіки

У секторі зі стрибків з жердиною було все – емоції, боротьба, неймовірні результати і рекорди. Основні події розпочалися вже на захмарній висоті 6,00. І боролися тут троє: супертитулований Рено Лавілені, який приїхав до Берліну за своїм четвертим титулом, відкриття сезону Тімур Моргунов, який виступає під нейтральним прапором та юний талант зі Швеції Арманд Дуплантіс. Двоє з них підкорили цю позначку з першої спроби, а от Лавілені після першої невдачі переносить! Юний швед знову підкорює 6,05 з першого разу (причому за вечір він лише один раз припустився помилки), Лавілені ж виконав ще одну невдалу спробу. У Моргунова три невдачі (але “срібло” і PB), і тут Рено вітає юного шведа з перемогою, відмовившись від останньої спроби. Так! Дуплантіс оновив власний юніорський рекорд світу на 13 сантиметрів!!! Та став наймолодшим переможцем Чемпіонатів Європи у «польових» видах.

5000 метрів, чоловіки

У стартовому протjколі ми знову побачили сімейство Інгебрігтсенів – усіх трьох братів. Щоправда, середній – Філіп не вийшов на старт (як виявилося потім, він травмувався на дистанції 1500 метрів), два інші брати – Якоб і Хенрік відіграли ключову роль у цьому забігу. Основну частину  дистанції атлети долали щільною групою, але за три кола до фінішу, Якоб взяв роль лідера на себе і почав відриватися від основної групи. Нікому не вдалося відповісти на фінішний спурт неймовірного норвежця (13:17.06), навіть старший брат Хенрік, який став другим (13:18.75). Таким чином 17-річний Якоб зробив дубль після золота на 1500, встановив рекорд Європи серед юніорів та став наймолодшим чемпіоном у бігових дисциплінах в історії європейських першостей.

4 по 400, чоловіки

А от ще одні брати – бельгійці Борле уже не перший рік входять до числа лідерів європейського довгого спринту. І на цьому чемпіонаті двоє з них здобули срібло (Кевін) і бронзу (Джонатан) на індивідуальній 400-метрівці. А в естафеті усі троє (Ділан, Джонатан, Кевін) разом зі співвітчизником Джонатаном Сакуром  у напруженій боротьбі вирвали чудовим фінішем перемогу та очолили європейський топ-лист сезону – 2:59.47. Срібло у британців (3:00.36), бронза за Іспанією (3:00.78).

Підготувала Юлія Яроцька