Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У Берліні відбувся змагальний Day 1, як про це говорить офіційна програма (хоча спортсмени боротьбу на Оліміпйському стадіоні почали днем раніше, у кваліфікаціях). Тепер же справа дійшла до фіналів. Вашій увазі стислий огляд того, що не можна пропустити на головному старті континенту 2018 року за 7 липня.

100 метрів

Напруженою боротьбою і високим результатами вразила найкоротша дистанція Чемпіонату. На жіночій сотці впевнену перемогу відсвяткувала представниця Великої Британії Діна Ашер-Сміт10,85. Цей результат дорівнює найкращому показнику сезону в світі та віднині її особистому рекорду. І якщо переможниця була досить передбачуваною, то своїм другим місцем 21-річна німкеня Джина Люкенкемпер потішила місцевих уболівальників сповна і, звісно, себе також, повторивши європейський рекорд U23 – 10,98. Досвідчена  Дафне Схіпперс філігранно вибігла з 11 секунд – 10,99. Це SB для уславленої представниці Нідерландів.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У чоловіків на цій дистанції несподівано на старт не вийшов  фаворит змагань француз Джиммі Віко , який у півфіналі встановив рекорд чемпіонатів Європи (9,97). Між іншим, це не перша втрата для Франції за день, адже вранці під час змагань десятиборців  чемпіон світу Кевін Майєр не впорався з розбігом у стрибках у довжину, зробивши три заступи. Тим часом, британці продовжили жіночий успіх і у напруженій боротьбі оформили переможний дубль – Жарнель Хьюгз оновив рекорд Чемпіонату – 9,95. Його співвітчизник Різ Прескод з результатом 9,96 (потворення рекорд Європи серед молоді) став другим. Третє місце у представника Туреччини Алі Як Хервея10,01.

Ядро

У технічних дисциплінах натомість домінували цього вечора поляки. У секторі для штовхання ядра (який після кваліфікації перемістився з центру Берліна на стадіон) господар турніру Давід Шторль захопив лідерство із першої спроби. Однак, не довго тішив уболівальників. Зовсім скоро лідерство перехопив польський атлет Міхал Харатік і вже не віддав до кінця змагань – 21.72. Його колега по команді Конрад Буковецькі з новим рекордом серед молоді (21.66) забрав срібло. А Шторлю довелося задовольнитися третім місцем (21.41).

Молот

Та сама польська гегемонія повторилася і в секторі з метання молота. Щоправда, у боротьбу поляків тут навіть ніхто втрутитися не зміг. Войцех Новіцкі та Павел Файдек вже вкотре влаштували дуель. Цього разу сильнішим виявився Новіцкі – він єдиний подолав 80-метровий рубіж – 80,12, а Файдек не зміг захистити титул 2016 року, і у підсумку другий – 78,69. Бронзу повезе до Угорщини Бенс Халаш (77,36). Нагадаємо, що на 7-му місці фінішував тут наш Гліб Піскунов, для якого це був дебют на дорослому ЧЄ.

10000 метрів

Найдовша стадіонна дистанція традиційно пройшла за домінування вихідців з африканського континенту. Все вирішила фінішна пряма, у результаті  трійка призерів фінішувала у такому порядку : Морхад Амдуні (Франція, 28:11,22), Абді Башир (Бельгія, 28:11,76), Єманеберхан Кріппа (Італія, 28:12,15). Наші хлопці фінішували в серединці, про їх виступ читайте тут.

50 км с/х

А перші медалі цього дня були розіграні ще вранці на найдовшій дистанції змагань – спортивній ходьбі на 50 км. І ця перша нагорода дісталася Україні, її виборов Мар’ян Закальницкий (3:46:32), випередивши олімпійського чемпіона Матея Тота (3:47:27) та представника Білорусі Дмитрія Дзюбіна (3:47:59). Про перемогу Мар’яна у розгорнутому коментарі тут.

У жінок португалка Іннес Херікес, яка володіє світовим рекордом, не підпустила нікого і близько – 4:09:21. А от другою стала з національним рекордом українка Аліна Цвілій (4:12:44), третя – Юлія  Такач з Іспанії (4:15:22).

Фото: European Athletics

Підготувала Юлія Яроцька