Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У перші 2 тижня липня українські легкоатлети змагалися на Чемпіонаті Європи серед юнаків (U18) та Чемпіонаті світу серед юніорів (U20)Молоде покоління наших спортсменів на цих стартах поповнило скарбничку збірної України одразу сімома медалями, двома рекордами турніру та України, а також одним найкращим світовим досягненням! Хто ці герої и наскільки це успішний виступ для нашої країни? Далі коротко про найголовніше!

Так, на Чемпіонаті Європи серед юнаків, який приймав угорський Дьйор 5-8 липня, у нас одразу 4 нагороди – 3 “золота” і 1 “срібло”.

Ярослава Магучіх виграла золоту медаль зі стрибків у висоту, здобувши перемогу з рекордом чемпіонатів Європи U18 і рекордом України U18 – 1,94 м.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Молотобійці Михайло Кохан (87,82 м – найкраще світове досягнення, в цій віковій категорії не фіксують світові рекорди) і Валерія Іваненко (73,25 м у фіналі, а у кваліфікації 74,36 м – рекорд змагань і юнацький рекорд України) також привезли додому по золотій нагороді.

Срібну медаль Україні приніс Олег Дорощук зі стрибків у висоту (2,13 м).

Таким чином, з чотирма нагородами Україна розділила 7 місце у медальній таблиці з ірландцями. Зазначимо, що Чемпіонат Європи серед юнаків проводиться вдруге, вперше він проводився в 2016 року в Тбілісі і тоді за медалям Україна посіла 10 місце (2-0-1).

На Чемпіонаті світу серед юніорів у Тампере (Фінляндія, 10-15 липня) маємо повний комплект нагород – золоту, срібну і бронзові медалі.

Так, Кохан після успіху в Дьйорі здобув ще й срібло з метання молота у старшій віковій групі. Михайло відправив молот на 79,68 м. Таким чином, Михайло здійснив неймовірне – в один рік завоював одразу дві медалі – юнацьке європейське “золото” і юніорське світове “срібло”. Ще один наш Михайло – Гаврилюк вирвав “бронзу” ЧС, у заключній шостій спробі відправивши снаряд на 77,71 м. Для обох спортсменів ці результати стали особистими рекордами.

Тут варто нагадати, що юніори метають молот вагою 6 кг, а юнаки у віковій категорії до 18 років метають 5-кілограмовий снаряд.

А головною тріумфаторкою змагань стала 19-річна Аліна Шух, яка перемогла у метанні списа. Спроба 55,95 м принесла нашій спортсменці перемогу. Цікаво, що основною дисципліною Аліни є семиборство (такого на ЧС ще не бувало!), однак там вона не змогла виступити через травму.

До слова, на цьому чемпіонаті перше місце у стрибках висоту серед жінок дісталсоя спортсменці зі стрибком на 1.92. Тож у теорії Ярослава Магучіх могла і на Чемпіонаті світу серед юніорок так само бути першою.

Загалом же, здобутий комплект нагород в результаті приніс Україні 12 загальнокомандне місце. А чемпіонати світу серед юніорів проводяться кожні два роки з 1998-го. Найкращий виступ нашої команди був у 2008 році, тоді збірна України посіла 6 загальнокомандне місце (2-1-1) і плюс був встановлений рекорд чемпіонатів світу у метанні списа від Ребрик Віри, який не побитий досі.

Крім того, ЧЄ серед юніорів ще й запам’ятався низкою цікавих подій. Наприклад, галасу наробила 16-річна “бабуся” з Ефіопії, шокувавши своїм виглядом уболівальників і спортсменів. Або ж, як вам історія про Мерсі Чепкоруї – лідерку збірної Кенії у бігу на 3000 метрів з перешкодами, яку не хотіли спершу пускати до країни… Все тому що у неї чомусь виявився чоловічий паспорт (врешті, потім знайшовся і жіночий паспорт, а спортсменка посіла 4 місце).

Звісно, були і сенсації: перша перемога Індії на чемпіонатах світу (Хіма Дас, 400м – 51,46) та чемпіон світу на 100-метрівці з Індонезії (Лалу Мухаммад Зохрі – 10,18), 16-річна ямайчанка Бріанна Вільямс, яка здобула блискучі перемоги на 100 (11,16) і 200-метрівці (22,50) у дівчат на 3 роки старших за неї, 2 медалі норвезького вундеркінда Якоба Інгебрігтсена (срібло на 1500 і бронза на 5000 метрів з рекордом Європи U20 – 13:20,78)….

Тим часом, наша легкоатлетична молодь передає естафету дорослій збірній, яка за 3 тижні боротиметься за нагороди на Чемпіонаті Європи, який прийматиме Олімпійський стадіон Берліну 7-12 серпня.

А поки нас чекають перипетії Чемпіонату України у Луцьку!