Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший офіційний міжнародний старт у сезоні – Чемпіонат Європи-2018 завершився. Ми вже писали про спринт, спринтерську естафету та середню дистанції. А в останні дні відбулись трьохетапна естафета та довга дистанція.

Естафет у нас було три: дві чоловічі та одна жіноча. Першими стартували жінки: Ольга Панченко, Олена Пітірімова, Катерина Дзема. Ольга перетнула фінішну пряму з 16-им результатом, Олена передала естафету 20-ю і на фініші Катерина була 18-ю. Тим часом на дистанції дві швейцарські команди влаштували перегони. Юдіт Відер з 1-ї команди дісталася фінішу першою і з суттєвим відривом, продовжила справу Юдіт Елєна Рус, але незабаром її наздогнала і почала випереджати молода Сімона Амберсольд з 2-ї швейцарської команди, яка зробила значний гандикап на фініші. Та все ж таки на заключному третьому етапі більш досвідчена Юлія Гросс з 1-ї команди фінішувала першою. Другими до фінішу дісталася 2-га швейцарська команда, але за правилами чудова молода трійка лишилася без нагород. За срібний та бронзовий комплекти нагород розгорнулася боротьба на заключній частині дистанції, коли зібралися разом дійсно сильні дівчата. Та найшвидшою на фінішній прямій виявилася шведка Каролін Олссон. Поступилася їй, але виборола бронзові нагороди для Данії Мая Альм.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Склади наших чоловічих естафет: Руслан Глібов, Олександр Кратов, Денис Щербаков та Олексій Савченко, Віталій Гичко, Тарас Рачук. Впродовж всієї гонки Руслан тримався дуже близько до основної групи лідерів і фінішував 6-им з відставанням у 16 сек. Олександр продовжив у тому ж дусі на 6-7 позиції. Після чого сталася прикра помилка: через схожі лінії перегону Олександр побіг з 11-го КП на 16-ій, замість 12-го. Ще більш прикро від того, що його шлях пересування був майже через потрібний пункт. Звісно, відставання від лідерів суттєво збільшилось і добіг Олександр 27-им. Але є і приємний момент: самопочуття Олександра вже було значно кращим, ніж на фіналі середньої дистанції. Заключний етап біг Денис і фінішував на 24-ій позиції.

Щодо нашої другої команди: Олексій, Віталій та Тарас стабільно тримали 32-гу позицію. А першими фінішу дісталася норвежська команда: після солідного початку Кіннеберга Ескіля (10-та позиція +0:21) Магне Делі вийшов на першу позицію і довершив цю перемогу Улав Лунданес. А далі дві швейцарські команди, які надзвичайно сильні та майже рівні. Та знову ж, як і у жінок, на другому етапі швидшим виявився представник другої команди – Хертнер Фабіан, який показав кращий час на своєму етапі. Брати Хубмани виходили на старт з різницею близько 20 сек та Даніель довів, що принаймні у той день він був сильніший та швидший аніж Мартін. Даніель здобув срібло для першої швейцарської команди, а Мартін та вся його команда хоч і фінішували третіми, лишилися без медалей. Бронзу ж здобула збірна Франції. Фредерік Транчанд на третьому етапі вибігав 7-им та зумів обігнати британця, росіянина та чеха.

Наступний день (13 травня) за розкладом чемпіонату – довга дистанція. Україну представляли Олена Федорова, Олена Пітірімова, Денис Щербаков, Олександр Кратов та Руслан Глібов. Серед жінок найвправнішою на цій дистанції виявилась Туве Александерссон зі Швеції, якій довелось пропустити естафетні змагання через травму на середній дистанції. П’ятьма хвилинами їй поступилася Наталія Гемперлє з Росії, а третьою стала швейцарка Юлія Гросс. Олена Пітірімова посіла 48-му позицію, а Олена Федорова – 62-гу.

У цей день швейцарці лишилися без золотих нагород – кращим виявився Матіас Кібурц зі сріблом, а золото виборов Улав Лунданес з Норвегії,  бронзу здобув австрієць Кершбаумер Гернот.

Які ж підсумки? Так, жодної медалі ми не отримали. Всі медалі “розподілилися” між 9-ма країнами (Швейцарія, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Росія, Великобританія, Франція, Данія, Австрія), а найбільшу кількість медалей завоювали господарі чемпіонату – швейцарці. Та все ж таки маємо 4-те та 5-те місця Руслана Глібова на спринтерській та середній дистанціях. Цим самим Руслан забезпечив собі місця в основному складі збірної на наступні старти 2018-го року на спринті та середній дистанціях. А також місце у команді Б на довгій дистанції. Також зарезервували собі місце у збірній Олександр Кратов та Денис Щербаков. Для Олександра це команда А на середній дистанції (Норвегія, Чехія) та команда Б на довгій дистанції (Норвегія). Для Дениса це команда Б на середній дистанції (Норвегія, Чехія). Але в хлопців ще є час покращити своє становище та закріпитися у основному складі на обраних дистанціях. Також продовжуються відбори у команду і для інших учасників. На початку липня у Латвії відбудуться тестові старти (спринт, середня, довга), на яких кращі з українців займуть місце в основній команді на ЧС-2018 на відповідних дистанціях. І вже на ЧС можна виборювати своє місце на наступні старти (КС у Норвегії та Чехії). Також не забуваємо про доукомплектування команди за рішенням тренера. Зміни у складі збірної можна знайти за посиланням.