Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На одному з найбільших стадіонів світу розгорілась боротьба в рамках другого етапу Діамантової Ліги-2018. Серед зливи, як результатів, так і атмосферних опадів, ми б хотіли виділити наступне.

Перше: українці

Як вже повелось в останні роки, локомотивом українських виступів у Лізі є сектор для стрибків у висоту. Тож, на першому жіночому змаганні Ліги не дивним було побачити і українських дівчат. Після пропуску зими в сектор повернулась досвідчена Оксана Окунєва, а компанію їй склала дещо менш досвідчена Катерина Табашник. Оксана зробила дві успішні спроби, на висоті 180 і 185 сантиметрів, а от 188 поки лишились неприступними, у Катерини теж 185, але з другої спроби – як результат у Оксани високе четверте місце, Катерина – восьма в підсумку. Перемогу здобула нейтральна атлетка Марія Ласіцкене – 1,97.

Ще одна українка за національністю, яка виступає за Ізраїль, Ганна Князева-Міненко в секторі для стрибків потрійним показала п’ятий результат в підсумку, в третій спробі Ганна полетіла на 14,19. Цікаво, що нещодавно Ганна зверталась за допомогою до тренера легендарної Інеси Кравець Кушніра Миколи Миколайовича.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Друге: спринти

Чоловіча 100-метрівка стала родзинкою для китайського глядача. Під сильним дощем на доріжці зібрався просто космічний склад: Су Бінгтян, Раміль Гулієв, Андре Де Грассе та Джастін Гатлін. І хоча прудконогий китаєць Су з самісінького старту і почав демонструвати «хто в домі господар», але на фініші його перевагу нівеліював не хто-небудь, а маловідомий, молодий британець Ріс Презкод. З особистим рівня 10,03 зразка ЧС в Лондоні 2017 року, Ріс «відсидівся» в першій половині дистанції після чого здійснив надзвичайний камбек, і випередив Су на 1 соту секунди – 10,04 час переможця. Що ж до більш іменитих учасників – і Раміль, і Джастін набігли 10,20, а Де Грассе лише 10,25.

200 метрів у жінок теж не лишили глядачів байдужими, хоча голландські вболівальники залишились незадоволеними. Олімпійська чемпіонка Дафне Схіперс нічого не змогла протиставити феноменальному фінішу багамки Шони Міллер-Уібо, як результат «прірва» в 3 десятих: 22,06 проти 22,34.

На 100 з’б у жінок перемогу здобула Бріана Макніл (12,50), Кенді Харрісон лише третя (12,56), срібло у ще однієї представниці США Шеріки Нелвіс (12,52). У чоловіків на короткому бар’єрному спринті перемогу з лідируючим часом в світі здобув ямайський атлет Омар Маклеод (13,16), у нейтрального атлета Сергія Шубенкова третій час (13,27).

Третє: легенди продовжують змагання

Попередній сезон був важким для Рено Лавіллені і Катерін Ібаргуен, в 2017-му обидва вибули зі змагань за Diamond Trophy після багаторічного домінування в IAAF Diamond League.

Для Лавіллені, це був перший раз, коли він не зміг виграти Diamond Trophy, а Ібаргуен втратила титул вперше з 2012 року. Тож перемоги в Шанхаї і для Рено (5,81 м), і для Катерін (14,80) стали більш ніж знаковими.

“Дорога до фіналу” тільки почалася, але ці дві легенди “Діамантовій ліги” вже мають міцний фундамент на самому початку Ліги!

Четверте: злива рекордів

Одразу п’ять рекордів зустрічі було підкорено в Шанхаї! Авжеж це 200 метрів у виконанні Шони Міллер-Уібо (22,06), 100 метрів з бар’єрами та 12,50 від Бріани Макніл, китаянка Хуей Хуей Лу відправила свій спис на 66,85, Вікліфф Кін’ямал пробіг 800-метрівку за 1:43,91, а Стівен Гардінер, за відсутності Ван Ніккерка, здобув перемогу на 400-метрівці з часом 43,99!

Nota Bene. Луво Маньонго знову найкращий!

А наступним пунктом нашого меню стане класичний Юджин, штат Орегон, вже 25-26 травня!