Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У Швейцарії розіграно перший комплект нагород. Спринтерськими дистанціями  був дан початок Чемпіонату Європи-2018.

Зранку спортсмени змагалися за потрапляння до фінального кола змагань, де вже ввечері відбувалася боротьба за медалі. Орієнтування у Швейцарії – це ще й неймовірна атмосфера, яка заряджає і надихає!

У жінок шведка Туве Александерсон нарешті до перемог у лісі додала золото ЧЄ на спринтерській дистанції. Рік тому швейцарка Юдіт Відер дізналася що вагітна, а вже у лютому провела перший збір, у квітні відібралася до команди і зараз виборола срібло – фантастично! Бронзу здобула представниця Росії Наталія Гемперлє, яка продавжую радувати стабільно високими результатами. Дещо несподівано датчанка Мая Альм показала лише четвертий результат, п’ята позиція у молодої швейцарки Сімони Аберсольд, а замкнула призову шістку ще одна представниця Швейцарії Рус Елена.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У чоловіків подвійна перемога – одразу два золота у швейцарців Даніеля Хубмана та Матіаса Кибурца. Бронза у швидкого британця Крістіана Йонеса. “Дерев’яна” медаль у нашого Руслана Глібова, Мартін Хубман п’ятий і шостий Флоріан Ховард.

Про виступ нашої збірної поспілкувалися з Павлом Ушкварком, який у цьому році вперше очолює національну збірну у якості тренера.

Зрозуміло, що для Руслана Глібова та Надії Волинської вихід до фіналу міг стати під питанням лише у разі якоїсь дуже неординарної події, а як щодо інших?

“З усіма порозмовляли, порозбирали дистанції. Проаналізував спліти і в принципі всі були готові потрапляти до фіналу. З чимось не впорались, найімовірніше – з хвилюванням. Дистанція була цікава, але нічого особливо складного не було. В технічному плані можна було реалізовувати свій потенціал і потрапляти до фіналу”.

А кому чого не вистачило?

“Здебільшого, це помилки, які були у технічному плані. Тобто фізично це, зрозуміло, не той рівень, на якому біжать лідери, але цього рівня вистачає всім нашим для потрапляння до фіналу. Але я думаю, що помилки викликані якимись психологічними аспектами“.

Тоді щодо фіналу. Надія, не дуже вдало обрала варіант на перший довгий перегон, здається 5-ий…

“Так, на цьому варіанті вона одразу багато програла. І пропустила передостанній пункт – було 2 перегони на одній лінії вже перед самим фінішем. Можна було не помітити – пропустити. Та на дистанції було ще декілька схожих ситуацій – перегони в одну лінію, що не рекомендується робити на спринті. Через була дискваліфікована не лише Надія.

Руслан загалом непогано пройшов дистанцію. Були деякі варіанти, не завжди він обирав найкоротші чи найшвидші бігові. Але він всю дистанцію відпрацював і дуже добре пройшов останню частину, що й вивело його на 4-те місце“.

Ті 9 сек, які програв 3-му місцю, можна було десь уникнути?

“Так, звісно. Так, мабуть, у багатьох. Але я дивився аналіз швейцарців – вони всі перегони пройшли ідеальними варіантами”.

По спринтерській естафеті, чи є якесь рішення щодо складу?

“Будуть бігти Катя Дзема, Олена Федорова, Тарас Рачук та Олексій Савченко. Тарас другий етап, Олексій – третій, по дівчатам ще питання, хто який етап бігтиме”.

А чому саме такий склад?

“По дівчатам хочеться подивитися як і Олена, і Катя пройдуть свої етапи. Бо це, я вважаю, майбутня зміна. По хлопцям – всі (Тарас, Олексій, Віталій) на одному рівні приблизно, можливо, Тарас трохи кращий в спринті. Тому Тарас на другому етапі – хочу подивитися як проявить себе в компанії (звісно, якщо після першого етапу буде ця компанія)”.

Чи можна сказати, що Олексій більш швидкісний, ніж Віталій?

“Важко сказати, я просто подивився по відсічкам – можливо, на даний момент у Олексія на кваліфікації була трохи краща форма. Він припустився багатьох помилок, без них можна було спокійно потрапляти до фіналу. Тому я сподіваюсь що, якщо після перших двох етапів ми будемо більш-менш у щільній групі, він зможе протриматися”.

Можливо, є якась тактика по розподілу етапів?

“З першого етапу потрібно прибігати більш-менш з лідерами. Скільки ми вже бачили і по нашим естафетам, і по іншим – якщо на першому етапі вже відстаємо, то наздогнати вже неможливо. Всі біжать дуже швидко, на кожному етапі сильні спортсмени. Це не лісова естафета – тут кожна секунда на рахунку. Тому тактика така. Якщо казати про якісь результати – треба бути вгорі з самого початку“.

Розкажеш щось по середній?

“З надійним проходженням дистанції, без помилок у дівчат, я вважаю, взагалі без проблем потрапляння до фіналу, по хлопцям – також, думаю, готові потрапляти до фіналу. Потрібно чітко пройти дистанцію”.

Нагадаємо, що на кваліфікацію середньої сьогодні, 8 травня, вийдуть Гичко Віталій (С 10:02), Пітірімова Олена (В 10:03), Савченко Олексій (В 10:14), Панченко Ольга (С 10:21), Волинська Надія (А 10:27), Панченко Артем (А 10:38), Щербаков Денис (В 10:42),  Глібов Руслан (С 10:56), Дзема Катерина (В 10:57), Кратов Олександр (А 10:58).

Слідкувати за результатами можна за посиланням

Фото зі сторінки