Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Кросфіт  – мабуть один з найуспішніших фітнес-проектів не лише останнього двадцятиріччя, а й усієї історії спорту. Швидкість, з якою цей вид спорту набирає прихильників – просто вражаюча. І Україна також не відстає. За останні декілька років популярність кросфіту серед українських спортсменів активно зростає. Багато хто перекваліфіковується з більш класичних видів спорту у цей новий напрям, і легка атлетика не є винятком. Які навички з різних дисциплін королеви спорту можуть стати базою для кросфіту? Швидкість, спритність, потужність, сила та витривалість – все це вкрай необхідно для досягнення результатів високого рівня.

Про свій шлях від легкоатлета до одного з найсильніших кросфіт-атлетів України розповідає дворазовий  переможець Kyiv Battle серед професіоналів, тренер Crossfit Banda Володимир Бітюцький.

Як би ти, як професійний атлет та тренер, охарактеризував кросфіт?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Кросфіт – це спосіб життя, усесторонній розвиток тіла та особистості. Він включає в себе елементи легкої атлетики, важкої атлетики, гімнастки,  гирьового спорту, пауерліфтингу, а також досить часто до наших комплексів входить робота на тренажерах, що імітують греблю та велосипед.

Кросфіт спрямований на покращення таких 10 основних фізичних якостей:

  • ефективність роботи серцево-судинної системи;
  • витривалість;
  • сила;
  • гнучкість;
  • потужність;
  • швидкість;
  • координація;
  • спритність;
  • баланс;
  • точність.

Розкажи трохи про свій спортивний background. З яких видів спорту ти починав? Як почав займатися кросфітом? Які навички з легкої атлетики тобі допомогли досягти результатів такого рівня? 

Ще з дитинства мій батько привчав мене кожного ранку робити ранкову зарядку, до якої входили віджимання, підтягування, присідання, а також вправи на гнучкість. Тобто любов до спорту в мене з’явилася ще в дитинстві. Коли мені було 10 років, на вулиці мене побачив тренер з гімнастики і запропонував займатися у нього в групі. Приблизно один рік я займався у гімнастичному залі в Запоріжжі під його керівництвом. Потім було тхеквондо майже 8 років. Я неодноразово ставав призером України у юнацькому віці, а також виступав і завойовував призові місця на міжнародних турнірах, за що отримав звання кандидата у майстри спорту. Паралельно я брав участь у змаганнях з допризивної підготовки, або так званого воєнного багатоборства. Вигравав змагання району, міста, а потім і всієї України. Тобто, якщо проводити паралелі з кросфітом, то я був найпідготовленішим допризивником України (у кросфіті змагаються за звання найпідготовленішої людини).

Легкою атлетикою я почав займатися у 2003 році під керівництвом тренера з багатоборств Дмитра Івановича Льопи, до речі, в одній групі з уже давно незмінним лідером нашого багатоборства Олексієм Касьяновим. Виступав як у окремих видах, так і в самому десятиборстві.  Але потім, коли Олексій почав показувати високий результат і вони з тренером часто від’їжджали на навчально-тренувальні збори, я вирішив спробувати себе у метанні спису. Тренувався та відпрацьовував техніку я в основному самостійно, але іноді консультувався у Кушнірука Анатолія Володимировича. Вигравав чемпіонати міста та області, у 2012 році переміг на Кубку України з метань, маю звання майстра спорту України. З 2010 року також почав тренувати  молодих атлетів.

У свої легкоатлетичні тренування я іноді додавав деякі елементи з кросфіту. Навесні 2015 року випробував себе на чемпіонаті свого міста з кросфіту і виграв його. У липні того ж року проходив online-відбір на Всеукраїнський відкритий турнір з кросфіту. Я зробив відбірковий комплекс, але дуже хотів ще підвищити результат, тому на другий день намагався зробити його ще швидше. Однією з вправ було застрибування на коробку (75 см), тож на наступний день на останньому стрибку я отримав травму – розрив ахіллового сухожилля.  Тому я не поїхав ані на Чемпіонат України з легкої атлетики метати спис, ані на цей турнір з кросфіту. Натомість провів два місяці в гіпсі.

Після цього я вирішив сконцентруватися тільки на кросфіті. Через півроку я виграв перші змагання у м. Дніпро, потім ще одні, і так далі.  Тож, з 2016 року я вже остаточно присвятив себе кросфіту.

Для мене легка атлетика – це перш за все основна база всіх моїх фізичних якостей. Завдяки тому, що я тренувався спочатку як багатоборець,  я розвив усі можливі якості  – і швидкість, і силу, і витривалість, і спритність та інші. Навіть коли метав спис, я досить часто приділяв увагу і іншим видам. Тобто мене завжди приваблювала різносторонність. Мабуть саме такий різноплановий розвиток і допомагає мені зараз.

    

На твою думку, які види спорту є оптимальною базою для майбутнього професійного кросфіт-атлета?

Тут немає однозначної відповіді. Все залежить скоріше від рівня підготовки. Якщо ми подивимося на світових зірок, то, наприклад, Мет Фрейзер – колишній важкоатлет. Багато хто у минулому грали в американський футбол та софтбол. Серед наших атлетів багато вихідців з єдиноборств. І, звісно, легка атлетика. Можливо саме серед кросфітерів і не так багато легкоатлетів, але більшість з них так чи інакше колись пробували себе у різних видах королеви спорту.

Чи може бути кросфіт альтернативою загальної фізичної підготовки у інших видах спорту?

Так, звісно! Є навіть спеціально направлені комплекси з акцентуванням уваги на певних видах спорту. Наприклад, в Америці є Сrossfit American football, Сrossfit hokey, Сrossfit marital arts тощо. Тобто можна поєднувати вправи з цих видів спорту у кросфіт-комплекси. Я знаю, що багато тренерів, які тренують чинних спортсменів, їздять на семінари з кросфіту та отримують сертифікати – Crossfit levels. Але  це лише базовий рівень. Є так звані спеціальні вузьконаправлені курси – Сrossfit Gymnastics, Crossfit rowing, Crossfit weightlifting, Crossfit running та інші.  

Чи порекомендував би ти іноді для різноманітності замінювати легкоатлетичні силові на кроссфіт-комплекси? 

На власному досвіді – так, однозначно рекомендував би, адже сам до того, як почав професійно займатися кросфітом, постійно включав його комплекси у свої силові і мені це дійсно допомагало.

Для прикладу давайте візьмемо дистанцію 400 м  або 400 м з бар’єрами. Я знаю, що такий комплекс використовували деякі бар’єристи у своїй підготовці, але також він підійде і для підготовки спортсменів на середні дистанції, і для багатоборців.

Необхідно виконати 3 раунди:
400 м біг
21 свінгів гирею 24 кг
12 підтягувань

Але ж тут все залежить від рівня підготовки та спрямованості. Буквально за хвилину можна придумати безліч комплексів, які можна досить ефективно використовувати у своїй підготовці.

Як ти  поєднуєш тренування, спрямовані на розвиток сили та витривалості, адже ці якості є протилежними за своєю природою. Зазвичай, якщо акцентуєш увагу на витривалості – погіршуються силові показники, і навпаки. 

Мені завжди казали, навіщо ти тренуєш витривалість для метання спису. Я завжди робив акцент на розвитку всіх якостей. Навіть коли я готувався до чемпіонатів з метань, я все одно бігав кроси і розвивав витривалість. Для мене було дивно, коли мої суперники не могли і трьох кіл у манежі пробігти без задишки. Тобто на мою думку, не можна розвивати щось тільки одне – або силу чи витривалість, навіть якщо інша якість тобі наче б то і не потрібна.

Як їх поєднувати… Якщо звернутися до теорії і методики, то необхідно дотримуватися певних часових проміжків між тренуваннями, спрямованих на розвиток витривалості або сили. Тобто уважно слідкувати за порядком і співвідношенням цих тренувань. У кросфіті трохи інакше. Тут необхідно в одному комплексі все поєднувати і розвивати саме силову витривалість, адже це є основою хороших результатів.

Треба шукати золоту середину у поєднанні сили та витривалості, адже кожен випадок унікальний.

Я, наприклад, невеликої ваги у порівнянні з іншими атлетами – всього 80 кг, а от більшість важать біля 100 кг. Але завдяки тому, що в мене розвинені не лише силові якості, а й витривалість, я, мабуть, і мав невеличку перевагу.

На нещодавньому Kyiv Battle які комплекси тобі зайшли найкраще, а які, навпаки, були для тебе найважчими?

Мабуть, останній комплекс зі становою тягою 140 кг зайшов найважче… я майже не робив останній місяць вправ з надвеликою вагою. Найлегші для мене вправи з власною вагою тіла – виходи, ходьба на руках. Я на цьому і робив акцент у тренуваннях. Зараз, мабуть, буду більше уваги приділяти силовим вправам у своїй підготовці.

Розкажи про свій тижневий цикл тренувань. У передстартовий період ти зменшуєш навантаження? 

Дуже по-різному. Основний принцип моєї підготовки – це постійно тримати у тонусі різні свої якості. Тобто тут немає такої побудови тренувального циклу, як наприклад у легкій атлетиці – сьогодні завантажилися, а завтра зробили відновлююче тренування. Тут ти постійно працюєш. В середньому я роблю десь 10 тренувань на тиждень. Ще ж не забуваємо про тренерську роботу. Що стосується одного тренування, то я можу тренуватися і 25 хвилин, але за об’ємом це буде дорівнювати годинному тренуванню. А можу відпрацьовувати технічні вправи і до трьох годин. Все залежить від поставленої мети.

Чи будеш ти брати участь цього року в Crossfit Open (відбірковий етап на Crossfit games, де змагаються за звання найпідготовленішої людини світу). 

Так звісно! Чекаємо на перший комплекс 22 лютого.

Того року, на жаль, жоден атлет з України не пройшов перший етап. Але цьогоріч є ряд переваг. Наприклад, зараз вже європейський регіон розділено на три частини, тобто завдання потрапити на регіональні ігри стало трохи легшим. Ну і тренувальна база цього року у мене стала набагато краще.

Основні міфи про шкідливість кросфіту. Як відомо, окрім прихильників, існує також багато тих, кто пропагує негативний вплив кросфіту на здоров’я. 

Та взагалі жити шкідливо… так і померти можна…))))

Взагалі займатися будь-яким видом діяльності треба з розумом. Можна і дорогою на роботу травмуватися.

Просто і спортсмен, і тренер повинні підходити до процесу підготовки свідомо. Необхідно правильно підбирати та комбінувати комплекси, правильно розраховувати навантаження. Також не забуваємо про зворотній зв’язок тренера та підопічного. Хтось буде терпіти до останнього, а хтось вже за ознаками мінімальної втоми буди себе жаліти. Все дуже індивідуально.

Які поради ти можеш дати  професійним атлетам і тим, хто тільки хоче почати займатися кросфітом? 

Для професійних атлетів я б порадив не зациклюватися на цифрах. Навіть якщо ти професіонал – не треба забувати отримувати задоволення від процесу свого розвитку і не перевантажуватися у гонці за певними числовими показниками.

Для тих, хто тільки хоче почати займатися кросфітом, головна порада – це просто почати. З чого почати – по-перше прийти в зал. По-друге – це все ж таки пробувати хоч трохи поглибити свої знання у цьому напряму. Звісно, що краще за все займатися з тренером.

При цьому тренер повинен постійно підвищувати свою кваліфікацію. Бажано, щоб він також мав певний спортивний досвід. Необов’язково щоб він був чемпіоном чи рекордсменом, адже дуже часто з них не виходять хороші наставники. Іноді спортсмени з досить скромними результатами виявляються більш класними тренерами, ніж ті, хто мав високі спортивні досягнення. Ну і, звісно ж, тренер повинен отримувати кайф від своєї роботи.    

Володимир Бітюцький спеціально для Жорсткої Атлетики