Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Наприкінці кожного року підводяться підсумки, відзначаються події, моменти, люди, що запам’яталися найбільше. Така участь не оминула і орієнтування.

Вже традиційно на найпопулярнішому новинному ресурсі серед орієнтувальників світу World of O проводиться опитування щодо найкращоъ дистанції року. Спочатку у коментарях всі читачі могли висунути своїх “кандидатів”, також засновник World of O Jan Kocbach спілкувався з найкращими орієнтувальниками світу, серед яких ми дізналися і думку Олександра Кратова. Після чого проводилось безпосередньо голосування, де кожен бажаючий міг обрати свої top-5 дистанцій. І вже по завершенню голосування було визначено переможців. Кращою дистанцією 2017 р. було визнано середню дистанцію ЧС-2017 в Естонії, у номінації “найкраща довга дистанція -2017” перемогу здобула дистанція у Канаді Western Canadian Championships Long, ну а найкращим спринтом 2017 р. було визнано український спринт KievOpen-2017 (M21E). Детальніше з переможцями можна ознайомитись у матеріалі, а ми хочемо зосередитися на найкращій спринтерській дистанції цього року.

Задля цього ми поспілкувалися з Оленою Пітірімовою, яка й спланувала такий цікавий та насичений та неймовірно технічний спринт.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

KievOpen частенько балує своїх учасників новими чи оновленими картами, як цього року обирали карту, місцевість для спринту?

Місцевість обрав Олександ Рибаков, але спочатку не розглядав її для використання на змаганнях, оскільки не було місця для арени. Але коли карта вже була готова та більш детально вивчили цю місцевість, прийняли рішення спробувати організувати невеличку арену на території школи – бачили потенціал місцевості для планування гарного спринту.

 З чого почали планування? як сильно змінилась дистанція якщо порівнювати першу та фінальну версії?

Почали з місць під арену, старт, фініш, потім декілька ключових перегонів, які й стали основою дистанції. Після цього оглянули точки для постановки КП. Якщо порівнювати початкову та фінальні версії, можна відзначити, що ключові перегони лишилися практично у тому ж вигляді, але у фінальній версії була ретельно продумана вся дистанція.

Напевно ви тестували дистанцію, хто біг і з яким результатом?

Дистанцію тестували, час був приблизним. Але ніхто з тестувальників не зміг з першого разу пройти оптимально. Таким чином, ми ще раз переконались, що буде цікаво.

 Результати (час та призери) були для вас очікувані?

Не зовсім очікувані. Призери були приємно здивовані плануванням і навіть найкращий спринтер України і один з сильніших у світі Руслан Глібов (4-те місце на Всесвітніх Іграх -2017, – прим. редакції) не зміг обрати оптимальні варіанти та поступився Марчуку Олександру.

 Ти вже казала про ключові перегони – які це з погляду планувальника?

 Перегони 1-2 та 4-5 були найбільш цікаві і більшість не впоралась з вибором.

За які дистанції ти голосувала у опитуванні? І як думаєш, чому не цінують спринти? – у top 10 жодного.

На друге місце я поставила Luxembourg City Race. Я бігла цю дистанцію у якості тренування і це було дуже складно технічно. На наступні три місця я обрала лісові дистанції. Не можу сказати, що не цінують спринти. Просто мені здається, що під час голосування складно оцінити всі карти і розглянути дистанції детально. Коли розглядаєш спринт без поспіху, то легше обрати оптимальні варіанти і може здатися, що той чи інший спринт не складний. А при виборі лісових дистанцій більше відштовхуються від місцевості.

 

Дякуємо Олені за спілкування та занотовуємо у календарі на наступний рік участь у KievOpen-2018 😉 А команді організаторів бажаємо натхнення, пошуку цікавих районів та визнання від орієнтувальників всього світу. Тим часом на World of O стартує новий конкурс