Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чемпіон світу в бігу на 400 метрів з бар’єрами Карстен Вархольм минулими вихідними отримав відзнаку IAAF Rising Star. Після отримання нагороди 21-річний норвежець розповів про найскладніший виклик у своїй кар’єрі, яким для нього став перехід з десятиборства у бар’єрний біг.

“Я колишній багатоборець (Вархольм виграв титул чемпіона світу U18 у 2013 році), але у мене не складалось з метаннями. Мій тренер Лейф Олав Альнс, дуже розумний чоловік, якось прийшов до висновку, що саме 400-метрів з бар’єрами можуть стати тим видом, де я міг би бути успішним. Я завжди був досить швидким на гладкій 400-метрівці, проте зірок з неба не хапав, хоча й мав великий досвід бігу на 110 метрів з бар’єрами. Тож, наприкінці 2015-го року ми вирішили спробувати сконцентруватися на 400-метрівці з бар’єрами”.

“Ще однією мотивацією для зміни виду стала можливість регулярно змагатись. Мені дуже подобається багато виступати і змагатися на Діамантовій Лізі, національних чемпіонатах та інших подіях, порівняно з двома або трьома повноцінними виступами на рік у десятиборстві“.

Мені завжди подобалася різноманітність тренувань в багатоборстві, але  і 400-метрівка з бар’єрами є  складним технічним видом, тому я ніколи не нудьгую в тренуваннях, завжди є над чим працювати”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший сезон в бар’єрах в 2016 році був дуже суперечливим, я бігав від  49-ти секунд до національного рекорду – 48,49, який я показав в кваліфікації на Олімпійських іграх в Ріо (Вархольм дійшов до півфіналу). Спіймати правильний ритм на змаганнях потребувало деякого часу”.

Скупі емоції Карстена після тріумфу (Getty Images) © Copyright

“Одна з найбільших моїх проблем полягає в тому, що я атакую бар’єр лише лівою ногою. Тому я дуже наполегливо працюю над роботою і правої ноги. Я знаю, що це ключовий фактор який допоможе мені ще краще бігти 400 метрів з бар’єрами”.

“Мені пощастило, що я працюю з Лейфом, який має 40-річний тренерський досвід, він володіє неймовірними знаннями, але ніколи не перестає самовдосконалюватися. Робота з ним дуже надихає мене!”

“Відчуття бігу з’явилось у мене в лютому в Фінляндії, коли я повторив світовий рекорд на 300-метрівці (34,92). Це були змагання, коли я відчував і швидкість, і що добре долаю бар’єри. Після цього я сконцентрувався на тренуваннях”.

“Перемога на чемпіонаті світу доводить, що це було правильне рішення змінити вид. Я хотів би також сказати, що перемога була результатом 10-річних тренувань, багато з яких були присвячені десятиборству, і я б рекомендував іншим, що тренування багатоборців, безумовно, допоможуть досягти успіху в майбутньому”.

Перекладено та адаптовано з ІААФ.

Основне фото Karsten Warholm at the IAAF World Championships (Getty Images) © Copyright

Автор Стів Ланделс

Карстен і найзавзятіший вболівальник