Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

This article is available in English. Press here

У світі забіги з перешкодами вже стають професійним видом спорту. Країни формують свої невеличкі збірні на чемпіонати світу та Європи. Наразі найактивніше напрям OCR розвинений у Сполучених Штатах Америки та Канаді, де у “сезон” змагання відбуваються кожні вихідні. Зазирнути по той бік океану та розкрити свої невелички секрети для нас погодилася бронзова призерка Spartan World Сhampionship, переможниця багатьох забігів з перешкодами, член Spartan Pro team Алісса Хоулі.

Як ти стала однією з найвідоміших OCR-атлеток у світі? З якого виду спорту ти починала?

Я з дитинства займалася всіма видами спорту, якими тільки було можливо, я б сказала, що я природжена спортсменка. Врешті, я вирішила сфокусуватися на софтболі та грала у першому дивізіоні в Університеті штату Нью-Йорк у Стоні-Брук. Після закінчення навчання у 2012 році я почала працювати, у зв’язку з чим перестала брати участь у змаганнях на декілька років. Після того, як я знову почала тренуватися, мені захотілося сконцентруватися на нових цілях і я знайшла групу підготовки на Spartan Race на нью-йоркському стадіоні Mets. Там я посідала перші місця та зрозуміла свої переваги над іншими.  Так, я закохалася у це.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Після повернення додому у штат Вашингтон влітку 2015 року я зареєструвалася на справжній Spartan Race в Уошугал, штат Вашингтон. Я посіла тоді 13 місце та дуже розчарувалася. Після цього я почала активно тренуватися та готуватися до наступної гонки у Сіетлі у вересні, де я була приємно здивована своїй перемозі. Я продовжувала виступати та завойовувати призові місця, а навесні 2016 року мені запропонували приєднатися до Spartan Pro Team. Того року я посіла четверте місце у US Championship series та четверте місце на Spartan World Championship. У цьому році я знов була четвертою на US Championship series, але таки змогла вибороти третє місце на останніх секундах на Spartan World Championship.  Крім того, цього року я зібрала 5 трифект. Я дуже рада, що змогла взяти участь у першій в історії гонці в Спарті, де виборола друге і два перших місця на всіх трьох дистанціях.

Що являє собою Spartan Pro Team?

Spartan Pro team – це 10 дівчат та 10 хлопців, які змагаються один з одним. Кожного з нас спонсує компанія Spartan Race і ми представляємо їх бренд. Ми просуваємо його у соціальних мережах та безпосередньо на гонках. Ми зобов’язані виступати на всіх топових стартах, а компанія фінансує нашу присутність на них. Нам оплачують відрядження на US Championship series та на Spartan World Championship. Інші змагання нам спонсує Reebok, в екіпіровці якого ми виступаємо на всіх змаганнях. Більшість з нас також має індивідуальних спонсорів, з якими ми маємо контракти.

Чи допомагають Сполучені Штати Америки в організації тренувального процесу членам Spartan Pro team?

Країна не допомагає нам у наших тренуваннях. У нас є менеджери, які можуть допомагати нам, але вони не є нашими тренерами. Ми всі живемо у різних містах, по-різному тренуємося, самостійно або з тренером. У нас свій власний розклад, сім’я та робота, і ми повинні шукати баланс між цим. Я не їжджу на збори та не чула, щоб хтось з інших атлетів їздив також. Моя минула підготовка базувалася на великій кількості швидкісних, силових та тренувань на спритність, які ми використовували під час підготовки до матчів з софтболу. Наразі я багато часу приділяю бігу, особливо трейлам та функціональним силовим тренуванням з віджиманнями, підтягуваннями та носінню важких предметів.

Як організований твій тренувальний тиждень?

Мій тренувальний тиждень складається в основному з бігу. День швидкісного тренування, день темпового бігу, довгий крос. Я бігаю багато трейлів, скелелазіння, і також маю 2 дні тренувань на верхню частину тіла – віджимання, підтягування та робота з важкими предметами. Зазвичай, один день на тиждень – це імітація забігу у швидкому темпі з різними силовими вправами. Ще я роблю чимало тренувань на сходах, велосипеді та біговій доріжці.

Чи стане Spartan Race коли-небудь Олімпійським видом спорту?

Я дуже сподіваюся, що одного для Спартан і справді стане Олімпійським видом. Я знаю, що вони були націлені на 2020 рік, але наразі є багато факторів що втручаються у цей процес, та я не в курсі всіх деталей. Є багато проблем зі стандартизацією, адже Spartan Race від самого початку передбачає ефект невідомості того, що чекає учасників на трасі.