Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

31-й випуск Жорсткої Атлетики видався надзвичайно насиченими та цікавим. І не дивно, адже до студії “Радио СПОРТ” завітала Анна Носенко – багаторазова чемпіонка України, бронзова призерка чемпіонату Європи з кросу та переможниця величезної кількості міжнародних змагань.Читайте корисну і цікаву розповідь спортсменки про особливості навчання і тренувань у США, які Анна перевірила на собі, а також качайте увесь подкаст за посиланням нижче.

Аня, ти навчалася в США. Звичайно ж, не можемо оминути тему порівняння університетського спорту там і у нас, розкажи в подробицях!

Порівнювати варто не тільки університетський спорт, але і університетське життя взагалі та ставлення спортсмена до навчання і до себе як до особистості. Я часто була свідком, що у нас в країні спортсмен або не навчається, або вимагає до себе якогось роду поступок з огляду на те, що він ходить на тренування. Коли я зі своєю сестрою Діною навчалася в Америці, такого зовсім не було. Коли ми їздили на змагання, а стартувати було де майже кожні вихідні, то нас лаяли тренери, що після забігів ми бралися до книжок, навіть не дивлячись забіги наших товаришів по команді. В Америці існує правило, якщо ти маєш середній бал нижчий за 3,5 з 5, то ти не маєш права виступати на змаганнях. Тож доводилося годинами просиджувати за книжками після виснажливих тренувань. Я вважаю це величезним плюсом, адже спортсменам не дають розслабитися і не привчають до життя, коли всі їх проблеми вирішувалися кимось, як це часто буває в наших університетах, коли хтось ходить з твоєю заліковкою і ставить заліки. І ще одна перевага полягає в тому, що всі ми рано чи пізно закінчуємо зі спортом, але маючи гарну освіту ти не закінчуєш як людина, а розкриваєшся в іншій професії.

Підсумовуючи хочу сказати, що там немає жодних поблажок для спортсменів, всі знаходяться в рівних умовах, і саме в таких умовах спорт стає дійсною та вагомою перевагою.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Яка мета твоєї поїздки туди була: навчальна чи тренувальна?

Перевага американської системи освіти полягає в тому, що надається можливість для студентів гармонійно поєднувати і навчання, і тренування. Авжеж моєю головною метою були тренування, але й освіта грала далеко не останню роль. Мені подобається навчатися і ще за часів дніпровського ВНЗ мріяла про наступний рівень, не в плані викладацького складу, а в плані свідомості та бажання студентів та загальної атмосфери. Я завжди знаходилася в пошуках можливостей отримати додаткову освіту ще й тому, що моя сім’я це переважно науковці, тож любов до знань передалася в спадок.

Якщо говорити конкретно про спорт, чи відрізняється система і підхід до тренувань в США і в Україні?

Відрізняється кардинально. Почнемо з того, що в кожній університетській команді велика кількість спортсменів. В моїй команді, наприклад, було біля 70 людей, можливо навіть більше. Нас в групі була така кількість людей, що іноді нас не знали по імені. І навіть коли я з часом стала там однією з основних спортсменок, до мене ніколи там не було ніякого особливого “зіркового” ставлення. Там, навпаки, це все дуже жорстко заперечувалося моїм тренером. Він однаково приділяв часу як мені, коли я бігла 5000 метрів з 16-ти хвилин, так і дівчатам які бігли з 17-18-ти хвилин.

А як щодо методів тренувань?

Щодо методів тренувань, то там задіяно дуже багато науки. Як усі знають, американці усіляко заперечують допінг і всі свої досягнення приписують різноманітним науковим методикам тренувань. Нас тренер тренувала за методикою Джека Деніелса, де чітко визначається темп кожного тренування. Також, дуже багато уваги приділяється загальній фізичній підготовці та тренажерному залу. У нас був окремий тренер в тренажерному залі, який не підпорядковувався нашому тренеру з бігу, від чого нерідко доводилося страждати долаючи темпові кроси зі страшенною крепатурою. Дуже багато приділяється часу крос-тренінгу, коли ти не бігаєш, а йдеш в басейн чи на йогу, до прикладу. У нас було багато різних пристроїв таких як підводна бігова доріжка, де навантаження йде не на суглоби, а на м’язи та інших. Також велику роль відігравало і відновлення з використанням найновішого обладнання. Однак, ця система має і певні мінуси, адже вона тримає спортсменів у постійному напруженні і не всім вдається витримати такий ритм.

А от про “лайфхак” від Ані як потрапити на навчання до Штатів, а також ще багато цікавого слухайте у подкасті:

[mixcloud https://www.mixcloud.com/radiosportua/%D0%B6%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-31-%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA-07122016/ width=100% height=60 hide_cover=1 mini=1 light=1]

Або за посиланням.

Завантажити ж подкаст можна за цим посиланням.