Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Шалан Фленаган стала повноправною героїнею цьогорічного Нью-Йоркського марафону. І хоча переможний результат 36-річної американки – 2:26:53, –  далекий від рекордних хвилин на дистанції 42.195 метрів  (і, між іншим, від PB самої Шалан – 2:21:14, 2014 рік), досягнення спортсменки сміливо можна вписати яскравим жирним курсивом в історію цього марафону.

Фленаган зробила це через 40 років – стала першою американкою з 1977 року, якій підкорився Нью-Йорк! Ще й як підкорився! Спортсменка видала фантастичне набігання, подолавши першу половину дистанції за 1:16:13,  а другу, відповідно, за 1:10:40. А останні кілометри секундомір показував шалений темп – 3 хв/км!!! Шалан просто не залишила шансів беззаперечній лідерці – володарці світового рекорду (2:17:01) та титулів Нью-Йорку останніх трьох років Мері Кейтані.

Перший марафон Шалан пробігла саме в Нью-Йорку, в 2010 році, тоді вона посіла друге місце слідом за кенійкою Едною Кіплагат, яка стала четвертою зараз. З того часу перемога на одному з Major-марафонів стала головною метою спортсменки. Маючи в своєму активі, срібну медаль Олімпіади-2008 на 10 000 метрів, бронзу чемпіонату світу 2011 року та кілька американських рекордів, Фланаган гранично не вистачало для завершального пункту кар’єри – перемоги на одному з найбільших марафонів планети.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

«Я мріяла про ці хвилини ще коли була маленькою дівчиною. Це дуже багато значить для мене, для моєї сім’ї, і, сподіваюсь, спонукає нове покоління американських жінок бути терплячими. Для цього мені знадобилося сім років. Це дуже довго, занадто довгий шлях.  Але я знала, що це можливо. Я вірю в дивовижні речі, і я вірю в те, що дивовижні речі можуть траплятися, і мої тренери сказали мені, що це можливо. Вони змусили мене повірити, що сьогодні це може статися, якщо я проведу тактично правильний забіг і буду терплячою.

Близько дев’яти місяців тому я була повністю розбита через те, що я не змогла перемогти на Бостонському марафоні. Але я просто сказала собі, що треба набратися терпіння».

Фленаган здобула перемогу за 5 днів після теракту на Манхетенні, а результаті якого загинуло 8 людей. І тут її надихав вчинок американця Меба Кефлезігі. Саме Меб надихав і підтримував Шалан під час підготовки до марафону, саме Меб здобув перемогу в 2014 році на Бостонському марафоні, після трагічних подій там у 2013-му році.

«Легка атлетика – це чудовий спосіб змусити людей почувати себе добре, посміхатись, забути про негативні речі у світі. Таким чином, я перед забігом думала, який це є дійсно непростий тиждень для Нью-Йорку.

Я думала на останніх кілометрах і про Меба і про те, як він хотів сьогодні мною пишатися”.

І хоча Шалан неодноразово говорила про те, що цей старт може стати гарним завершенням її кар’єри, зараз вона не поспішає остаточно зачиняти ці двері і сказала, що обговорить це рішення з тренерами та родиною.

А от для самого Меба цей забіг став фінальним. Меб Кефлезігі, єдиний, хто виграв Нью-Йоркський марафон, Бостонський марафон, та олімпійську медаль, фінішував тут на 11-му місці на 26-му і останньому марафоні своєї професійної кар’єри. Причому, легендарний бігун віддав на дистанції усі сили, адже тільки-но перетнувши фінішну лінію, просто звалився без сил.

“Сьогодні мій розум говорив: “Біжи», а моє тіло говорило: “Ти не можеш бігти”. Я віддав все, що я мав сьогодні. Нью-Йорк вийшов, щоб підтримати мене, всі бігуни, 50 000. Для мене було честю бути тут і отримати цю особливу медаль № 26″.

Тим часом, перемогу у тактичній боротьбі відсвяткував Джеффрі Камворор, який утік від співвітчизника Вілсона Кіпсанга на останньому відрізку в Центральному парку. Це перша  перемога на Major-марафоні для 24-річного спортсмена.

“Я  знав, що я зробив рішучий крок, і я зосереджувався на фініші. Але коли я подивився на камеру, я побачив, що хтось наблизився до мене, це був Вілсон, і мені довелося повірити в себе, я повинен був зробити все можливе, щоб виграти».

А зустрічав Камворора на фініші іменниник цього дня, чемпіон Берлінського марафону-2017 (2:03:32), спортсмен, який ледь не перевершив 2-годинний бар’єр на марафоні – Еліуд Кіпчоге (бігуни тренуються у одного тренера).

Результати лідерів:

Чоловіки

1. Джеффрі Камвоор (KEN) 2:10:53

2. Вілсон Кіпсанг (ETH) 2:10:56

3. Ліліса Десіса (ETH) 2:11:32

4. Лемі Берхану (ЕТH) 2:11:52

5. Тадесес Авраам (SUІ) 2:12:01

Жінки

1. Шалан Фленаган (USA) 2:26:53

2. Мері Кейтані (KEN) 2:27:54

3. Маміту Даска (ETH) 2:28:08

4. Една Кіплагат (KEN) 2:29:36

5. Еллі Кіффер (USA) 2:29:39

І на завершення – бадьора Шалан Фленаган у післямарафонський ранок на найкрутішому ранковому теле-шоу США “Good Morning America“:

За матеріалами Runners World та офіційного сайту TCS New York City Marathon