Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У другий день змагань в боротьбу за фінал Чемпіонату світу з метання молота вступили наші дівчата. Сподівання не справдилися, жодній з трьох українок не вдалося відправити молот на достатню для фіналу відстань.

Найдосвідченішою в цьому секторі серед українок була Ірина Новожилова. В усіх трьох спробах снаряд летів в район 66-ти метрів (65.78 – 66.02 – 65.52), хоча в цьому сезоні Іра вже має в активі спробу на 71.18 (Київ, 14 червня). Тоді як, останній результат, з якими можна було пробитися до фіналу тут становив 71.33.

Тим не менше, це був вже третій чемпіонат в кар’єрі спортсменки і він виявився найуспішнішим. І Іра зовсім не збирається на цьому зупинятися, адже попереду ще є плани на Токіо-2020:

Щоб вигравати медалі треба бути космонавтом, але фінал Токіо-2020 буде моїм! Мала потрапляти в фінал і тут, але молот не летів, пашиш-пашиш, а він не летить..
Організація на цьому стадіоні краще ніж була в 2012 році на Олімпіаді, все злагодженіше і більш продумано!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Порівнюючи з іншими чемпіонатами світу великих відмінностей не можу назвати, єдине, можливо, це те, що нас поселили біля красивенного мосту. 

Альона Шамотіна, для якої доросла світова першість стала дебютною, видала наступну серію: 62.63 – 64.03 – 64.88.  За особистого рекорду 72.37, встановленого цього року (Київ, 30 червня), цей результат зовсім не влаштував чемпіонку Європи серед молоді-2017:

У мене програма мінімум тут була – потрапити до фіналу. Могла. Можливо, форма почала вже йти на спад. Все ж головний чемпіонат для мене був – Чемпіонат Європи серед молоді.

Зізнаюсь чесно, я не впоралася з емоціями. І хоча раніше для мене це не було проблемою, тут вперше таке. Зазвичай, ні на кого не дивлюсь в секторі. Тут не змогла відключитися: повний стадіон, шалені емоції. Під кінець затискалась, а ноги ватні. В останній спробі наче й трохи і зібралася, але все ж не вийшло”.

В кваліфікаційній групі Б, яка стартувала трохи пізніше, Ірина Климець показала невтішні 64.20 в мокрому від дощу секторі. Для 22-річної Іри це вже другий старт на найвищому рівні після минулорічних Олімпійських Ігор. Вже в травні цього року атлетка вийшла на пік форми та встановила особистий рекорд – 72,53 метри в Києві. Минулого ж року в Ріо Ірині підкорилися 62,75.

Сьогодні завадив дощ, сектор став мокрий та слизький. Я не могла на 100% контролювати орбіту молота, не відчувала оберти, тож в перших двох спробах мій снаряд чіпляв сітку.

Метання молота – це вікова дисципліна, Влодарчик в 23 роки лише почала виступати в молоті, і ось ми маємо світовий рекорд. Зараз не все вдалося, зокрема, через погоду. Однак роки за 2-3, думаю, ми з Альоною Шамотіною зможемо претендувати на медалі.

І незважаючи на примхи погоди та тиск Олімпійського стадіону наші дівчата здобули такий необхідний досвід для майбутніх перемог!