Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Одним з найяскравіших фінішів цього сезону у виконанні українців сміливо можна визнати вражаючий переможний фінішний ривок Ольги Ляхової на Командному чемпіонаті Європи, який запам’ятався багатьом уболівальникам “королеви спорту”.

Одна з наших лідерок жіночої 800-метрівки на Чемпіонаті України могла собі дозволити позмагатися в бігу на одне коло, адже норматив на своїй основній дистанції Ольга виконала ще в середині червня в Стокгольмі (1.59,84).

Успішно подолавши пре-кваліфікацію та півфінал, у фіналі Ляхова фінішувала четвертою з результатом 53 секунди рівно. Цей результат поступається практично на секунду кращому особистому результату спортсменки (PB – 52,05), однак Ольга розглядала цей старт швидше як контрольний.

“Жорстка Атлетика” запропонувала Олі самій проаналізувати свій виступ на Чемпіонаті, а також поділитися враженнями від КЧЄ та роботи з новим тренером.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Оля, як сама оцінюєш свій виступ на Чемпіонаті?

По часу, звичайно, не надто швидко вдалося пробігти тут 400 метрів. Дуже повільно почала перші 200 метрів. Взагалі, планувала значно швидше, але якось, мабуть, ще не відчуваю темпу на 400. Тренер казав бігти першу половину спокійно, потім набігти. Але просто потрібно було не настільки спокійно починати. Це було більше схоже на початок 800-метрівки.

Чому вирішила бігти тут дистанцію вдвічі коротшу від своєї основної?

З тренером вирішили стартувати на Чемпіонаті на суміжній дистанції. Це і для швидкості для мене добре і також це можливість потрапляти в команду на естафеті. Хоча, щодо естафети я не знаю як воно буде, там все в один день: і 800, і естафета. Тому буде видно.

Розкажи про свою перемогу на Командному чемпіонаті Європи. Це була заздалегідь спланована тактика?

Мені дуже сподобалися ці змагання. У мене був там дуже хороший стан, я себе добре почувала, відчувала свій організм. Напередодні ми з тренером продумали тактику, проаналізували суперниць, як потрібно бігти. Тому що усі приблизно біжать схоже, не можна сказати, що завжди, але в цілому в усіх спортсменок схожий кожен біг.

Я намагалася максимально зберегти сили до фінішу, це була моя задача по дистанції. І завдяки цьому мені вдалося зробити хороший фініш. Тут  я вже не допустила таку помилку, яку зробила цього сезону на старті в Стокгольмі, де мене закрили коробочкою і я не змогла обійти суперниць. Тому цього разу я вже вирішила обходити, нехай навіть по дальній доріжці.

Ти зараз тренуєшся з польським спеціалістом. Вже  пройшло достатньо часу, щоб проаналізувати відмінності в підготовці…

Так, зараз тренуюсь з новим тренером Томасом Левандовським. Це 35-річний польський спеціаліст, у якого також тренуються Марцін Левандовський (молодший брат Томаса, чемпіон Європи, дворазовий чемпіон Європи в приміщенні) і Ангеліка Ціхоцька (чемпіонка Європи, призерка чемпіонату світу та чемпіонату Європи в приміщенні).

Ми абсолютно легко усі спілкуємось, використовуємо усі мови світу. Хоча спершу було, звичайно, важко, але тепер все добре.

Мені дуже і дуже подобається працювати з Томасом. У нього зовсім новий для мене підхід до тренувань та підготовки. Я б навіть сказала, що це новий погляд на легку атлетику. Якось одночасно все схоже, але якось інакше. Є деталі тренувального процесу, які зовсім інші.

Ми часто перебуваємо в горах на зборах. Я була у Франції, в Фон-Роме на висоті 1800 метрів, там є стадіончик, дуже класно. До того була в Америці у Флагстаффі та Альбукерке. Там взагалі неймовірно, просто «космос» по умовам тренувань.

Також тренер практикує тренування з різними спортсменами з багатьох інших країн. Ми домовляємося і робимо сумісні тренування. До прикладу, я робила тренування з шведкою Ловісою Лінд, також з Анітою Хінріксдоттір з Ісландії. Крім, того суміщаємо тренування з хлопцями. Загалом, дуже цікаво.

Перемога Ольги на КЧЄ

А вже зовсім скоро зможемо повболівати за Ольгу на Чемпіонаті світу, який стартує 4 серпня у Лондоні.