Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Минулими вихідними на чеському гірськолижному курорті Коути проходили змагання серії Spartan race на дистанціях Super та Sprint, де взяло участь більше ніж 1500 охочих перевірити себе на міцність. Україну там представляла справжня делегація спортсменів. ЖА пропонує вам детальну розповідь, що ж це за забіги, як проходить підготовка і самі змагання від однієї з учасниць – Альони Суміної.

Трохи теорії.

Spartan race – це забіги з перешкодами від 5 км до марафонської дистанції, вперше організовані у США у 2007 році. Досить швидко такі старти здобули популярності серед професійних спортсменів та аматорів не тільки в Америці, а й в Канаді, Австралії та країнах Європи.

Spartan race включають у себе забіги на чотирьох дистанціях – Sprint (5 км+ та 20+ перешкод), Super (13 км+ та 25+ перешкод), Beast (21 км+ та 30+ перешкод) та для найнестримніших – Ultra Beast (42 км+ та 60+ перешкод).

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Місцевість, на якій проводяться змагання, переважно трейлова, має досить виражений рельєф. Дистанція поєднує в собі елементи гірського бігу та кросу. Окрім бігу, спортсменам необхідно долати перешкоди, серед яких долання різної висоти стін, переміщення важких предметів, проходження горизонтальних та вертикальних канатів, комбінованих рукоходів, одним словом необхідно проходити найнесподіваніші випробування, які тільки можна вигадати.

Деякі перешкоди є обов’язковими для подолання і без них не можна продовжувати біг (наприклад, стіни або переміщення шин чи мішків). На долання інших перешкод надається одна спроба, а якщо спроба не вдалася – 30 разів стрибаєш «burpy».

Практика. Підготовка

Тепер, вже подолавши схили судетських гір, якими проходила траса змагань, можна поділитися досвідом підготовки та долання надскладного трейлового забігу з перешкодами.

Звісно, ідеально починати готуватися до будь-яких змагань не менш ніж за 3-4 місяці до старту. Більшість часу при цьому приділяється базовій підготовці і завершується все передзмагальним этапом. На жаль, ідеальним режимом тренувань можуть похвалитися лише професійні спортсмени. Але в будь-якому випадку треба уникати довготривалих перерв у процесі підготовки.

Які тренування краще всього обирати і як їх поєднувати? Готуючись на короткі та середні дистанції забігів з перешкодами, у моєму тижневому циклі обов’язково були інтервальні роботи на схилах, темпові відрізки та один довгий крос. Окрім цього, звісно, необхідно бігати відновлюючи кроси на низькому пульсі.

Силовий компонент відпрацьовувся 2-3 рази на тиждень в залежності від самопочуття. У таких тренуваннях використовувалися елементи тренувань з кросфіту, TRX, комплекси спеціальних бігових вправ, лазання на скеледромі та боулдеринг.

Середній тижневий біговий об’єм при підготовці на довгі дистанції повинен становити мінімально 60 кілометрів, а якщо ваші амбіції трохи більші, то не будуть зайвими і 100 км. АЛЕ в будь-якому випадку такі обсяги собі можуть дозволити лише досвідчені спортсмени і набігані кілометри необхідно збільшувати поступово.

За тиждень до змагань кількість тренувань у мене поступово зменшувалася, довгі кроси та темпові роботи прибиралися, а силові тренування ставали значно легшими. За добу до старту необхідно побігати розминку 4-6 км на низькому пульсі, а також можна зробити декілька невеликих прискорень.

SPARTAN SUPER KOUTY 2017

SPARTAN SUPER KOUTY 2017 – OFFICIAL VIDEOvideoprodukce: Morava Graphic

Опубліковано Spartan Race Czech Republic 29 квітня 2017 р.

Практика. Старт

29 квітня у суботу відбувся Super race, в якому мені пощастило взяти участь. Дистанція склала у підсумку 13,5 км з набором висоти 953 м. На дистанції розташувалося 28 перешкод, серед яких особливо складними виявилися перенесення мішку з піском на відстань більше ніж 1 км вгору і вниз та колючий дріт у гірській річці, при тому, що температура повітря становила близько +5, і більше ніж половина дистанції була вкрита снігом.

Мій сумарний час подолання дистанції 2:47:45, що звісно, на перший погляд, здається занадто довго для 13,5 км, але досить багато часу витрачається на проходженні перешкод, і звісно, на долання схилів з набором висоти більше ніж 950 м. За всю дистанцію я зробила 5 невдалих спроб, за що «наберпіла» 150 разів.

Аналізуючи, першими моїми помилками було неправильне проходження перешкод на балансування. Розганятися та перестрибувати другу половину перешкоди виявилося, на жаль, недозволеним. Влучення списом у ціль також було проблематичним. Ну і після піднурювання під колючий дріт у гірській річці, комбінований рукохід та стіни з маленькими ланцюжками не піддавалися майже нікому.

Офіційні протоколи змагань з’явилися менш ніж через тиждень і у підсумку – 27 місце у загальній категорії та 20 місце у індивідуальному заліку. Результатом змагань в більшості задоволена, але звісно що і не обійшлося без помилок. Досить важким для мене виявися підбір темпу, адже, стоячи на старті ти не знаєш, потрібно бігти 13км, 15км чи ще більше кілометрів, ти не знаєш, який буде рельєф і які перешкоди на тебе чекають. Але це надає таким змаганням ще більше цікавості.

Загальні враження? Адреналін зашкалює!!! Почуття не передати звичайними словами. Кожне таке змагання – це багатогодинне випробовування не тільки нашої фізичної форми, але й вольових якостей. Можливо ти і програєш сильнішим, але в будь-якому випадку, подолавши такі випробовування, ти переможеш себе. А ще бонусом отримаєш омріяну медаль!

Найближчі ж аналогічні змагання Race Nation відбудуться вже 20-21 травня на території київського мототреку, де у всіх бажаючих є можливість спробувати себе на міцність.

Результати виступів українців (індивідуальний залік):

Super (Загальний кілометраж дистанції – 13,5 км за набором висоти 950 м. На дистанції спортсменів чекали 28 перешкод).

Результати чоловіків: Спасіченко Сергій,  64 місце.

Результати жінок: 10 місце – Коваленко Інна, 20 місце – Суміна Альона, 22 місце – Букатар Діляра, 37 місце – Анна Валуська, 43 місце – Олейник Ольга, 45 місце (4 місце у категорії Masters) – Юлія Чалая.

Sprint (7 км за набором висоти 560 м. 21 перешкода).

Результати чоловіків: 8 місце – Бабій Олексій, 17 місце – Шаманський Олексій, 23 місце – Спасіченко Сергій.

Результати жінок: 8 місце – Букатар Діляра, 14 місце – Астраханцева Катерина.

Альона Суміна спеціально для Жорсткої Атлетики