Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Діючий Олімпійський Чемпіон Еліуд Кіпчоге показав найшвидший час в історії марафону та розвіяв міф про неприступність двогодинного бар’єру. Відтепер всього лише 25 секунд відділяють весь легкоатлетичний світ від мрії останніх десятиліть.

О 5:45 ранку на мототреку в Монці, Італія, перед стартовою лінією вишикувалися 32-річний Еліуд Кіпчоге, діючий рекордсмен світу з напівмарафону Зерсенай Тадесе та ефіопець Леліса Десіса для того, щоб кинути виклик двом годинам.

З цільовим темпом 14:13 для кожного сегмента в 5 км, тріо проходить через перші п’ять кілометрів за 14:14 і досягає 10-кілометрової позначки за 28:21. Десіса почав втрачати темп приблизно на 50 хвилин гонки, залишивши Кіпчоге і Тадесе, які перетнули екватор дистанції за 59:57.

Athletes run during an attempt to break the two-hour marathon barrier at the Monza circuit in Italy, May 6, 2017. REUTERS/Alessandro Garofalo

Проте Тадесе не зміг підтримувати темп довше, в грі лишався тільки Кіпчоге. Його час на 30 км (1:25:20) і 35км (1:39:37) ковзав на межі цільового темпу, але вибігти з 2-х години все ж не вдалося. На позначці 40км марафонець показав 1:54:04, тобто йому вже не вистачало 20 секунд.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Підбадьорений останньою групою пейсмайкерів Кіпчоге використовував всю енергію, яка ще лишилася, щоб перетнути лінію, і в кінцевому рахунку зупинив годинник з результатом 2:00:25.

Розкладка Кіпчоге

«Я був цілком сконцентрований на 2-х годинному фініші, але на останньому колі я втратив 10 секунд“, – сказав Кіпчоге. «Це було важко, сім місяців цілковитої відданості справі. Ця пригода була довгим випробуванням, але я щаслива людина“.

«Зараз ми знаходимося всього в 25 секундах від цілі», – додав він. «Я вірю, що при хорошій підготовці і хорошому плануванні можливо зняти ці 25 секунд“.

Тадесе перетнув лінію через кілька хвилин – 2:06:51, у Десіси лише 2:14:10.

Роки планування були віддані підготовці, точні стратегії стимуляції і гідратації були розроблені з метою подолання відстані так швидко, як тільки це можливо для людського організму.

Деякі особливості проведення даної гонки вказують на те, що даний результат не зможе бути офіційно ратифікований як рекорд, проте заявка буде подана.

Kenyan Eliud Kipchoge crosses the finish line during an attempt to breake the two-hour marathon barrier at the Monza circuit in Italy, May 6, 2017. REUTERS/Alessandro Garofalo

Нагадаємо, “Жорстка Атлетика” вже детально розповідала про три проекти, які спрямовані на подолання двохгодинного бар’єру в марафоні, а також ділилася думками українських лідерів щодо цього питання.

За матеріалами IAAF та flotrack.org. Фото Reuters