Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Якщо ви хочете працювати повний робочий день, змагатися на найвищому рівні та бути успішним в обох сферах, то Крейг Леон має для вас пораду: періодично вам доведеться бігати менше, і з цим потрібно змиритись. Наприклад, ви пропускатимете вечірнє тренування, зменшите дистанцію пробіжки, або ж ваші інтервали стануть на 5 % повільнішими.

Бігуни зазвичай одержимі своїми цілями, тож якщо пропускають декілька кілометрів – сприймають це як регрес”, – коментує проблему Леон. “Але це ж просто біг. Не кінець світу, якщо ти подолав на 3 кілометри менше, ніж потрібно було! Треба мати в собі сили зрозуміти, що ви робите все, що можете, і цього достатньо”.

Леонові 32 роки. Його найкращий результат у марафоні – 2:13:52. Такий час він показав у 2013-ому році у Чикаго. В листопаді на Нью-Йоркському марафоні спортсмен був одинадцятим в абсолюті і шостим серед американців. Тоді його результат склав – 2.17.14. Також, він представляв США на Панамериканських іграх 2015 року в Торонто, де фінішував п’ятим.

З понеділка по п’ятницю Леон працює в  Орегонському університеті керівником програми MBA для Варшавського маркетингового спортивного центру. В його обов’язки входить все – від викладання та консультацій до залучення студентів у галузь та допомоги у створенні стратегії програми.  Крім цього, двічі на тиждень він навчає 2 групи студентів спортивному маркетингу.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Під час найактивнішої стадії підготовки до Нью-Йоркського марафону – коли він намагався тримати об’єми у 190 кілометрів на тиждень, – Леон був у Азії разом із своїми студентами.

“Як ви знаєте, інфраструктури для тренування в Азії немає”, – розповідає Леон. “Божевільні водії, а велосипедні доріжки взагалі відсутні. Я здивований, що мене ніхто не збив під час тренувань. Але я робив, все що міг зробити”.

Коли Леон вдома у Юджині, він виходить на вулицю для першої пробіжки – від 10 до 20 кілометрів включно з швидкісними відрізками –  о 6-6:30 ранку. Хлопець не змінював час навіть узимку, хоча йому доводилось бігати у повній пітьмі.

“Грудень – це найгірший місяць”, – скаржиться Леон.

Після тарілки каші або тостів,  він прибуває до офісу о 8:30 ранку. На роботі його чекають зустрічі зі студентами, заняття, і вже о 5:30 – 6-ій вечора у Леона друга пробіжка, як правило, на 10 кілометрів. Додайте час, який він проводить за підготовкою до занять на вихідних, і його робочі години протягом шкільного року сягнуть 50 на тиждень.

Здебільшого, спортсмен тренується сам. Більшість елітних бігунів не хочуть вставати так рано, як Леон. Для нього ж вранішнє тренування – це запорука того, що будь-яку ситуацію протягом дня він сприйме з високо піднятою головою.

“Я жайворонок, це точно –  ранок для мене найкращий час доби”, – розповідає хлопець.

Пропонуємо вам 6 порад від Леона, як поєднувати біг і роботу:
Змиріться з рутиною

Леон кожного дня лягає спати між 10-ою та 10:30 вечора, а прокидається близько 5:30 ранку. Він бігає, працює і бігає знову.  Схема повторюється щодня, як у фільмі “День Бабака”.

Зберіть команду консультантів

Через свій робочий графік Леон не може тренуватись у групі. Здебільшого він сам собі тренер, але має декілька радників, що допомагають йому з ідеями для тренувань.

Один із них –  це Мітч Бентлі, тренер коледжу в Університеті штату Огайо. Другий –  Ян Добсон, який є учасником Олімпійських Ігор з бігу на 5000 метрів у 2008 році. Леон також консультується з декількома іншими людьми у місті, які компетентні у цій сфері. “Вони посередні бігуни, але дуже розумні”, – каже Леон.

Плануйте наперед

У неділю Леон та його дівчина планують свій раціон на тиждень і час, в який будуть готувати їжу, адже після своєї другої пробіжки о 6-ій вечора, думати над тим, що поїсти – справа, яку він найменше хоче робити.

Леон зберігає свою спортивну форму в офісі, а також виділив цілу кімнату у будинку для спортивного інвентарю – медичного м’яча, гантель, гумових тренажерів, подушки Босу. Якщо раптом він знаходить вільний час у своєму розкладі,  то використовує його, щоб пробігти декілька зайвих кілометрів, або ж зробити силове тренування.

Обирайте свого боса ретельно

Це, звичайно, чистий фарт, але Леону пощастило мати боса, який розуміє та заохочує його заняття бігом.

“Після моїх батьків та дівчини, мій бос – це моя найкраща підтримка”, – радіє Леон.

Він може прийти в офіс пізніше на декілька хвилин у вівторок та п’ятницю, що дає йому можливість потренуватись довше. Також Леона підтримують і його колеги, бо розуміють, наскільки важливі для нього ці тренування.

Подорожуйте розумно

Леон вдягає компресійні гольфи, коли подорожує літаком і бронює місця біля проходу, щоб можна було легко встати і порозминатись, якщо йому буде потрібно. Також він серйозно ставиться до сну – спить із зав’язаними очима та на зручній подушці.

Цінуйте свої бігові “пригоди”

Він не має 5-річного плану для бігу і запевняє, що завершить свою кар’єру бігуна в кінці наступного Олімпійського циклу – у 2020-ому. Зараз він радіє своїм здобуткам і використовує свої можливості на повну. Навіть якщо тренування даються непросто, емоції в момент стартового пострілу це виправдовують.

“Я знаю це відчуття, коли ти стоїш на старті гонки, такої як Нью-Йоркський марафон… Подібні емоції я не зможу відчути в жодній іншій сфері свого життя”.

За матеріалами Runner`s World