Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Якщо ви думаєте, що легкотлетичні першості це лише чемпіонати Європи, світу та інші офіційні старти, то це не зовсім так. Окрім офіційних топ-листів, існує безліч інших, нестандартних і незвичайних рейтингів. Як щодо першості найшвидшого батька і сина? Так! Такі дуети існують і активно змагаються за перші місця у цьому списку. “Жорстка Атлетика” пропонує вам дізнатись про таку статистику більше. А раптом і ваша родина може претендувати тут на високі позиції?

Джонні Грегорек, член трек-клубу Нью-Джерсі-Нью-Йорк, знав що має пробігти свою 1 милю у Бостонському університеті максимально швидко, адже суперники – це двоє його  товаришів по команді. Один із них – Едвард Чезерек йшов на рекорд NCAA.
Єдине, чого Джонні не усвідомлював тоді, це те, що ще один рекорд був приготований для нього.
Змагання завершились, як і прогнозували. Чезерек, фінішував  – 3:52:01, виграв і встановив новий рекорд. Кайл Мербер, товариш по команді Грегорека, також був на висоті і досягнув фінішу з часом – 3: 52.22. Потім і сам Грегорек перетнув фінішну лінію в 3: 53,15, встановивши особистий рекорд.
Але тоді він ще не знав, що його результат у сумі з батьковим – роблять їх обох найшвидшим дуетом батька і сина. Звичайно, це неофіційний рекорд, але є існує лише 10 таких пар, які пробігали одну милю менше ніж за 4 хвилини. Старший Грегорек змагався за Джорджтаунський університет і двічі входив у олімпійську команду США на 3000 метрів з перешкодами (1980 і 1984). Він пробіг милю за  3: 51.34 у 1982 році.

“Після того, як я пробіг свою милю – тато жартував, що мій результат дуже близький до його показника у 1982-ому “, – розповідає молодший Грегорек. “Коли ж ми дізналися, що стали найшвидшим батьком і сином, то багато сміялись з цього, адже це непоганий привід для хвастощів”.

Зараз Грегореки  з результатом – 3:52.25 очолюються список. На другій сходинці – Кіп і Мартін Кейно з Кенії з показником – 3: 52,72. За ними сім’я Центровіц – Метью, який у 2016 році став Олімпійським чемпіон з бігу на 1500 метрів (3: 50.53) та його батько, Метт – дворазовий Олімпійський чемпіон (1976 і 1980) – 3 : 54,94. В сумі показник сім’ї Центровіц – 3: 52,74.

“Можливо, Центровіц завдасть удару у відповідь новим результатом. Тоді ми будемо боротися за свій титул найшвидших батька і сина”, – додає Грегорек.

 

Список найшвидших батька і сина не є офіційним. Його складає організація “Bring Back the Mile”. Вона уважно слідкує за атлетами, які мають такі ж швидкісні риси, як їхні батьки.

“Приємно мати можливість розділяти такі рекорди з батьком”, зауважив Грегорек. “Уся сім’я була приємно здивована нашим досягненням. Я багато чув про здобутки свого батька і це чудово, що я зміг зробити свій внесок до десятків його рекордів, і водночас покласти початок моїм власним”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Підготовано за матеріалами Runner’s World.