Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

З перших секунд Чемпіонату Європи небувалі емоції вирували на доріжці Комбанк Арени, де на старт вийшли п’ятиборки. Поки Сергій Никифоров зав’язував шнурки на своїх шипівках, готуючись до кваліфікації зі стрибків у довжину, зовсім поруч у першому забігу стартувала дебютантка дорослого Чемпіонату Європи і лідер світового сезону за сумісництвом Аліна Шух. Почалось все з двох фальстартів і закінченням змагань для білоруски Анни Городскої. Тим часом, Аліна долає дистанцію за 8.99 (особистий – 8.85) і з сумою 912 очок посідає 14 позицію.

Другий вид п’ятиборства, стрибки у висоту, дав змогу Аліні трохи надолужити позиції. Далеко не всі спроби давались Аліні одразу, та все ж 1 метр 84 сантиметри підкорилися спортсменці (що трохи поступається її особистому – 1.89) і 4 місце в цьому виді програми. За підсумками двох видів Аліна перемістилася на 9 позицію з сумою у 1941 очок. Не настільки вдалими виявилися спроби Аліни у штовханні ядра, котре двічі летіло фактично на одну й ту саму позначку. 13,22 метри відсунули Аліну на 10 загальну позицію перед вечірньою програмою.

IMG_6838

Вечірня програма п’ятиборста почалася зі стрибків у довжину, і вже Аліна зашнуровувала шипівки. Вдалося їй полетіти двічі «під шість метрів» і з результатом 5.90 м. утримати 10-ту позицію. В завершальному виді зимового багатоборства Аліна продемонструвала свої бійцівські якості і видала особистий рекорд на 800-метрівці – 2:16.29.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

IMG_6835

Отже, за сумою усіх видів на першій дорослій першості Аліна Шух набрала 4377 очок, що дало їй змогу розміститися на 11-й позиції. Ось, що думає сама спортcменка про свій дебют:

Хвилювання було і досить велике. Налаштовувалася, чесно кажучи,  по повній, тому що хотіла виступити по особистим рекордам. Але в цьому плані не вийшло, адже підготовка в мене більше була спрямована на відбіркові змагання.Тобто потрапити сюди – це вже було великим досягненням. Звичайно, в майбутньому, буду готуватися на такі старти цілеспрямовано. В цьому році ми просто спробували і я дуже рада, що виступила тут.

В той же час, я вважаю, що мої виступи на юнацьких стартах мені також дуже допомогли. Якби я одразу витупала тут, не було б цих юнацьких чемпіонатів, то навіть не знаю як би я могла це пережити.

Відчувалась деяка втома фізична, бо все ж таки це вже кінець сезону. Звичайно, і бігти по цьому дерев’яному помосту для мене також було чимось новим, відчуття ніби біжиш по місточку. Думаю, до нього також треба звикати чи хоча б декілька стартів мати на такій доріжці. Бо для мене це було вперше. Але це досвід і все прийде.

Свій результат вважаю достатньо хорошим, я не можу сказати, що завалила якийсь вид. Але завжди хочеться краще.

Тут я вперше зустрілася з елітою світового багатоборства. Усі такі хороші і привітні. Я думала, що лише всередині країни є атмосфера багатоборства. Коли усі допомагають один одному, усі друзі між собою. А виявилося, що тут таке також існує. Усі підказують один одному, вітають після кожного виду, і неважливо – хто ти, що ти і який показав результат.

Якогось особливого ставлення до мене не було. Ні в плані віку, ні через те що я була лідером сезону. Адже всі все розуміли, що справжні лідери ще не виступали, думаю, усі прекрасно розуміли ту ситуацію, яка склалася. В цілому це на мене анітрохи не тисло.