Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

у 34-му випуску Жорсткої Атлетики в гості завітала Руслана Цихоцька – МСМК з потрійного стрибку, учасниця Олімпійських Ігор-2016 та інших світових та європейський першостей, призерка Всесвітніх військових ігор, багаторазова чемпіонка України.

І хоча зустрітися з Русланою мені, на жаль, не вдалося – відповіді на свої питання щодо потрійного стрибка я все ж отримала. Отож, вперед – за новими знаннями!
Горизонтальні стрибки на перший погляд дуже схожі – розбігся, відштовхнувся, приземлився у яму з піском. Але Руслана каже, що все ж таки всі стрибки різні, більше того стрибок у довжину є найважчим. Для стрибка у довжину спортсмен має бути швидкісним, сильним та вибуховим, а у потрійному необхідна сильна стопа та стрибучість.

village3

Виконати стрибок можна по-різному: швидкісним стрибком або ж витягувати стрибок за рахунок ніг. Руслані до вподоби швидкісний стрибок, оскільки вона невеликого зросту і не може зробити довгі кроки. Проте, може швиденько розбігтися і як слід відштовхнутися. Якось Руслана завершила стрибок у довжину кувирком, а от з потрійним таких курйозів не виникало, оскільки має гарно складений стрибок в плані техніки, яку ще з дитинства відпрацьовувала.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

При виконанні спроби іноді дивиться на планку. “Хоча, коли є гарна готовність – дивишся вперед і не помічаєш її “, – резюмує Руслана . Закономірностей щодо успішності своїх спроб Руслана не помічала – адже можна гарно стрибнути у першій і вже не продовжувати. Проте зазначає, що є спортсмени, які після 4-ої спроби – у фінальному стрибку можуть мобілізувати всі свої сили. Та Руслана викладається у кожній зі спроб. Коли хтось робить гарний стрибок, суперники можуть розхвилюватися, злякатися емоційно, тож необхідно тримати нерви при собі та концентруватися на своїй роботі.

Найвразливішими місцями у Руслани є спина та ахіли, оскільки потрійний стрибок дає величезне навантаження на коліна, ахіли та спину. В цілях профілактики спортивних травм Руслана щодня робить вправи для зміцнення пресу та спини, та розтягує ахіли.
Багатоскоки” -ці три кроки після відштовхування від планки дуже складні у технічному плані, неможливо навчитися їх виконувати ідеально за рік-два. Це важка робота, але коли є бажання – все під силу! Специфічними вправами для стрибунів потрійного є  зістрибування/застрибування, різноманітні стрибки, багатоскоки, швидкісні кроки, стрибки, що й не дивно.

photovisi-download

Ось така наполеглива та надзвичайно жива  “потрійна” гостя завітала до Жорсткої Атлетики у 34-ому випуску.  Але, насправді, внутрішній світ Руслани Цихоцької  має більше ніж три грані, і що важливо – всі вони є взірцем людяності та дружби.

Це була остання порція знань у цьому році, та у “допитливої марафонки” завжди знайдеться кілька питань, відповіді на які продовжимо шукати вже у новому 2017 році.