Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В гості до Жорсткої Атлетики у 33 випуску завітали дві талановиті дівчини, майстри спорту міжнародного класу зі стрибків у висоту: Ірина Геращенко – володарка срібної медалі Чемпіонату світу серед юнаків, фіналістка Олімпійських Ігор-2016 та Юлія Левченко – чемпіонка Юнацьких Олімпійських Ігор, яка має у своєму активі рекорд України серед юніорів, бронзову нагороду Чемпіонату світу серед юніорів та участь в Олімпійських Іграх в Ріо.

%d1%8e%d0%bb%d1%8f-%d1%81-%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%83%d1%8e%d1%82-%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d1%83

Питати про марафон Іру та Юлю я не стала, а ось про стрибку у висоту ми поговорили. Як виявилось, планку ховають після тренувань недаремно – вона дуже дорога та швидко ламається. Стрибаючи дорослі спортсмени розуміють, що збивають планку – вони відштовхують її рукою щоб та спадала на яму чи вниз. Діти ж частенько просто падають на неї і пластмасова планка тріскається, ще й накінечники також можуть тріскатися, тому їх замотують скотчем чи ізолентою.

Тренування у стрибунів досить різнопланові – і кординаційні, і силові, і вибухові, і над гнучкістю працюють, і власне стрибають – такі собі універсали 🙂 А ще й бігають, правда особливою технікою, де завдання добігти, високо підіймаючи коліна та стегна, бігти перекатом, входити в дугу. Цікаво, що на тренуваннях вони можуть використовувати спеціальні “обтяжувачі” як на ноги, так і на руки. Вага кожного з них – 2 кг, тож дівчата відчувають на собі, що таке зайва вага на стрибках і тому завжди тримають себе у чудовій формі. Також можуть чіпляти гуму на коліна, щоб було важче підіймати стегна.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вести математичні розрахунки щодо кількості набіганих км, настрибаних стрибків, чи, наприклад, присідань не потрібно – дівчата рахують кількість тренувань.
collage_photocat

Погодні умови вносять свої корективи у стрибки, штучно вони їх на тренуваннях не відтворюють, але на повітрі не уникають зустрічного вітру чи сонця, адже знають просту істину “важко у навчанні – легко у бою”.
І на тренуваннях, і під час змагань може бути необхідним робити розбіг з бігової доріжки. А там можуть відбуватися тренування/змагання з інших видів. Це, звісно, може відволікати, однак тренує зібраність та вміння концентруватися на головному. Наприклад, на тренуваннях у манежі у дівчат розбіг починається з бігової доріжки, де стоять щити з мішенями для п’ятиборців. Тож розбіг починається з “тиру”, а поруч бігають з низького старту. Та й на міжнародних стартах, де здавалося б все має бути ідеально, можуть траплятися “ляпи”. Наприклад, Ірі якось довелося  бігти з води (яма з водою для бігу з перешкодами).
%d1%81-%d1%84%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%bc

В ідеалі, завершуючи стрибок, спортсмен приземляється на лопатки та обережно робить кувирок назад, тож травм спини не повинні виникати. Але не всі стрибки виконуються ідеально, і можна впасти спиною на яму (саме так називаються м’якенькі мати) або ж, навіть, на планку.
Для спини Юля та Іра рекомендують вправи з власною вагою: почерговий підйом протилежних ніг та рук, присідання, підйом корпусу, планка, нахили, гіперекстензія. А для того, щоб були сильні стопи, можна ходити на них, робити різноманітні стрибки на двох  чи одній нозі на поверхні з нахилом вгору.

%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8-%d1%8e%d0%bb%d1%8f
Наче кадри з фільму…

Стрибки у висоту це індивідуальний вид, і хоча спроби виконують по черзі, як такої контактної боротьби немає. Наявність конкуренції не впливає на стрибок конкретного спортсмена. Хіба що з метою навмисно відволікти супротивника, вивести з рівноваги. Та наші чарівні висотниці таким не займаються.
І наприкінці, мене потішили тим, що домовленості між стрибунами не виникають. Принаймні дівчати з цим не стикалися. Важко запланувати з якої спроби візьмеш висоту та на якій завершиш змагання. Що робить стрибки у висоту видом з дійсно чесною боротьбою і це не може не радувати.

Ось, про що я дізналась від тендітних та надзвичайно красивих Іри Геращенко та Юлі Левченко – веселих подруг на тренуванні та доброзичливих суперниць на змаганнях.

[mixcloud https://www.mixcloud.com/radiosportua/%D0%B6%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-33-%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA-21122016/ width=100% height=120 hide_cover=1 autoplay=1]

Але це ще не все – Жорстка Атлетика завзято запрошує зірок королеви спорту в гості, тож далі буде!