Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика продовжує відкривати для себе та слухачів нові втілення вітчизняної легкої атлетики. На цей раз в гості до Ольги та Олексія, вперше за річну історію, завітав тренер – Сергій Басенко, який працює з Ольгою Земляк, Христиною Стуй, Анастасією Рабченюк, Сергієм Копанайком та Артемом Шаматриним. Під керівнцтвом Сергія були здобуті медалі Олімпійських Ігор, Чемпіонатів світу, Європи та Всесвітніх Універсіад.

Сергію, скільки всього на Вашому рахунку медалей з найвищих офіційних першостей, Ви ведете такі підрахунки?

Насправді, вже підзабув скільки всього було зроблено. Ні, я статистику не веду, жодних підрахунків медалей. Деякі тренери рахують скільки під їх керівництвом було підготовано спортсменів рівня заслужених майстрів, міжнародників, МС і так далі. Я таким не займаюсь, тому що живу сьогоднішнім днем. Мені здається, підрахунком таких статистичних даних мають займатися люди іншої професії, а я маю робити власну справу і якраз розширювати та доповнювати цю статистику все новими та новими досягненнями. Переконаний, що це правильно для будь-якого тренера, а не спочивати на лаврах і розповідати, що «ось, колись»! «Колись» вже давно минуло, тож треба жити сьогоденням! І це стосується не лише спорту, а й всього життя: ми маємо жити сьогодні і зараз та дивитися трохи в майбутнє.

Що треба зробити молодому спортсмену, щоб потрапити в групу до Сергія Басенка?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Треба просто досягти якогось певного рівня з якого можна починати працювати. Я вже пробував працювати з дітьми та спортсменами рівня кандидата в майстри спорту, але це дуже довга робота та тривала праця. Але для початку необхідно зателефонувати та записатися на перегляд. Якщо ж я не можу взяти спортсмена з якихось причин, то даю напрям руху, підказую своє бачення, і ми таким чином навіть можемо співпрацювати. Ну а щоб конкретно потрапити в групу, треба усвідомлювати таку річ, що я дуже багато часу знаходжуся на зборах, і не завжди всі спортсмени мають можливість виїхати. Якщо спортсмена влаштовує лишатися вдома у відповідальні періоди, тоді, авжеж, можна все організувати. Я взагалі відкритий до чогось нового, тому взяв би ще одного-двох спортсменів, мені цікаво. Тим більш поки є мій сьогоднішній склад групи, молоді було б легше перейняти досвід та підтягнутися до відповідного рівня. А щодо даних спортсмена, для мене важливі його антропометричні дані: зріст, вага, стопа, швидкість реакції нервової системи, темперамент. Навіть просто по спілкуванню з людиною можна чітко зрозуміти чого вона хоче, чи готова важко працювати над досягненням результату, чи готова до переїзду та пов’язаних з цим побутових обмежень. Головне – бути зарядженим на підготовку, зарядженим на результат. Якщо ж з самого початку спортсмен цікавиться платнею, компенсаціями – то тут відразу – ні, тренер має виконувати добре свою роботу, не більше, і тільки тоді буде успіх, коли спортсмен гарно та якісно виконуватиме власну роботу.

В записі ви почуєте як Сергій розповість про власний спортивний шлях та джерела тренерського натхнення. Ви дізнаєтеся про досвід тренерського стажування в США, почуєте порівняння між умовами та підходами в Америці та Україні, та ті виклики, які стоять перед вітчизняною легкою атлетикою. І, авжеж, заслужений тренер відповів на питання «допитливої марафонки» Олени Федорової – деталі читайте тут.

[mixcloud https://www.mixcloud.com/radiosportua/%D0%B6%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-32-%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA-14122016/ width=100% height=120 hide_cover=1]

Також прослухати інтерв’ю можна за посиланням.

Завантажити ж подкаст можна тут.