Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поряд з Сергієм Лебедем, королем не тільки українського, але й європейського кросу, безсумнівною українською кросовою королевою є Тетяна Головченко, яка в 2006 році піднялася на найвищу сходинку ЧЄ з кросу! Разом з тим, Тетяна є власницею вражаючого досягнення – вона має звання МСМК на всіх дистанціях від 800 метрів до марафону! Говорять навіть про те, що американець Джек Деніелс писав свою книгу “Від 800 метрів до марафону” на основі тренувальних планів Тетяни!

Тож в переддень нового ЧЄ з кросу Жорстка Атлетика пропонує чергову порцію мотивації спеціально для нового покоління вітчизняних кросменів! Пам’ятайте: місця принца та принцеси вакантні!

 

Як проходить підготовка до змагань в день старту?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Особливо ніяких ритуалів немає, головне – виспатися перед стартом. Якщо ж старт ввечері або в другій половині дня, то зранку додаю розминочний біг, іншими словами зарядку. Щодо очікувань від старту, авжеж завжди хочеться виступити успішно, показати максимальний результат. Екіпірування зазвичай складаю ввечері, і перевіряю вже перед виходом. Для розминки мені потрібна година, яку розраховую до моменту виклику в колрум. Суперниць вивчаю, адже від цього залежатиме як пройде біг, але незалежно від цього, намагаюся завжди триматися в лідируючій групі.

Твоє улюблене тренування?

Люблю бігати кроси по пересіченій місцевості.

Найбільший розпач в спортивній кар’єрі?

В 2010 році після марафону я була п’ятою на Чемпіонаті Європи з кросу, де реально було поборотися за бронзу, але ми дуже довго діставалися до старту в Португалії, багато здоров’я пішло на негативні емоції. А в 2014 році на Кубку Європи на 10000 метрів командою ми могли взяти бронзу, але виявилися четверті в підсумку. Ольга Скрипак була тоді восьмою, а я дев’ятою. Прибігли разом, а третя спортсменка, результат якої йшов до заліку, була далеко позаду, і ми опинилися за крок до п’єдесталу. Відчуття були зовсім не райдужні!

Улюблений старт в Україні та закордоном?

Якщо брати Україну, то подобався старт в Слов’янську – “Зустріч друзів”, і дуже подобається крос на початку вересня в Білій Церкві на призи меблевої фабрики, там дуже гарна атмосфера та організація. В Європі подобаються новорічні пробіги.

Чемпіонат Європи з кросу, який запам’ятався найбільше?

В пам’яті, в принципі, відкладаються всі старти такого рівня. Перший мій Чемпіонат Європи був в 2002 році в Хорватії, але тоді ще не розділяли молодь та дорослих спортсменів. Довелося бігти в змішаній групі, старт вийшов невдалий, зайняла 50 місце, і враження лишилися негативні. Вдруге на ЧЄ наважилася в 2006 році! Якось на зборах в Євпаторії Сергій Лебідь підбив мене на виступ на ЧЄ, і я вирішила знову спробувати себе в кросі. Весь сезон я стартувала на доріжці 1500 метрів, але високих результатів не показала, а після невдалого виступу в 2002 році повертатися на крос було ще страшніше)) Хоча в тренувальному процесі кроси заходили на ура! По лінії збірної провели тренувальний збір в Кисловодську, де я виконала всю заплановану роботу. І в день старту все склалося, хоча склад учасниць був сильним і їх особисті результати на доріжці були кращі від моїх. Забіг з перших метрів проходив у високому темпі, я трималася всю дистанцію в лідируючій групі і тільки на фініші змогла виграти лише 1 секунду у росіянки Марії Коновалової, третьою ж була Олівера Євтіч (п’ятикратна бронзова призерка чемпіонатів Європи з кросу).

Людина, котра надихає?

Коли ще бігала середні дистанції подобалася румунка Габріела Сабо своєю технікою та тактичним веденням бігу на змаганнях. Але і у нас в Україні, багато спортсменів, на яких можна рівнятися та брати приклад. Для мене це Сергій Лебідь та Ольга Саладуха. Вони лишаються лідерами незважаючи на жодні обставини!

2006 European Cross Country Championships Italy…..December 10, 2006 Photo: Giancarlo Colombo@Photo Run

Найоригінальніший приз, який вигравала?

На пробігах часто дають оригінальні призи, але особливих не вигравала.

Твоє неспортивне захоплення/хобі?

Дуже люблю прогулянки на природі, іноді займаюся в’язанням.

Кросівки та гаджет?

Особливих уподобань немає, аби тільки було зручно! Останнім часом бігаю в Найкі. Годинники, або Таймекси, або Гарміни.

Тренування в період підготовки до кросу?

Кросова підготовка в різних зонах, темповий біг або якась інтервальна робота, тижневі об’єми 150-170 км.

Гірська підготовка в тренуваннях кросменів?

Гори це основа! Перед перемогою в 2006 році спустилась з гір за 4 дні до старту!

Побажання і настанови від Тетяни Головченко для збірної України на ЧЄ з кросу?

Хотілося б, щоб в нашій збірній продовжилися традиції Сергія Лебедя! Щоб кожен учасник Чемпіонату показав максимум своєї спортивної форми!