Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Лідерка українського потрійного стрибка, Марина Бех-Романчук, мала надзвичайно драматичний сезон 2024. Двічі протягом року отримавши травму, атлетка не змогла повноцінно  тренуватися, і взяла участь лише у двох змаганнях – етапі Діамантової Ліги у Монако, та Олімпійських Іграх у Парижі. 

На своїй третій Олімпіаді виступала зі складною травмою стопи, однак пройшла до фіналу і посіла 11 місце, здійснивши єдину вдалу залікову спробу. Чого це вартувало – нещодавно відверто розповіла в інтерв’ю на каналі ENTER ESPORT NEWS.

Далі наводимо цитати Марини з цієї розмови.

В якийсь момент я просто посипалася

За три тижні до олімпіади я зробила старт – він був дуже хорошим, але ніхто не бачив що відбувалося зі мною от тих три тижні до цього старту. Протизапальні це просто було як таблетка від голови – бувало таке, що я зранку прокидаюсь, а в мене спина болить настільки … і незрозуміло вона від чого болить? Тобто от якось незрозуміло на що організм собі реагував –  в якийсь момент я просто посипалася. Організм мені говорив, що досить, скільки ти будеш оце все зі мною робити!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ми робили все можливе –  масажі процедури протизапальні. Все для того, щоб я могла прийти на тренування, зробити об’єм роботи, щоб хоч якось врятувати всю цю ситуацію. Всі ці тейпи я з них просто не вилазила. Я на той масажний стіл і тейпи просто дивитись не могла.

PARIS, FRANCE – AUGUST 03: Maryna Bekh-Romanchuk of Ukraine competes during the Women’s Triple Jump Final of the Athletics at Stade de France during the Paris 2024 Olympics Games on August 3, 2024 in Paris, France. (Photo By Antonio Martinez/Europa Press via Getty Images)

За 10 днів до Олімпійських Ігор в мене стається рецидив травми

Єдине що реально було хороше за весь цей рік – це отой старт в Монако, коли я хоч трошечки, хоч капельку відчула себе собою,  що от я можу, що я відчуваю своє тіло, що я стрибаю!

І от я собі думаю, Боже, три тижні залишилось до Олімпіади. Звісно в мене не було тих стартів, тієї бази, багато що було пропущено, але це давало хоча би от крихітку надії на те, що може вийти, можна все-таки поборотися за хороший результат.

Але за 10 днів до Олімпійських Ігор на технічному тренуванні в мене стається рецидив моєї травми – ті самі відчуття, що стопа розпливається, розходиться. 

Ukraine’s Maryna Bekh-Romanchuk competes in the women’s triple jump final of the athletics event at the Paris 2024 Olympic Games at Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on August 3, 2024. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) (Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

Не хотіла навіть думати про те, що я стану просто учасником Олімпіади

Ми зробили МРТ, і мені сказали що повторне пошкодження тієї ж самої зв’язки.  Звісно це черговий удар по голові  – всі ті надії, які ти десь там собі мав, вони просто в якийсь момент розсіються, і знову оця паніка, знову не знаєш як воно буде далі. Дуже складно було мені  дійсно. В той момент я дзвонила до чоловіка, і казала що  збираю речі, і їду додому –  я не хотіла навіть думати про те, що я стану просто учасником Олімпіади в черговий раз. 

Але люди довкола мене підтримували дуже,  говорили що як ти не спробуєш, ти сама собі потім цього не пробачиш. Я і сама це розуміла, що не пробачу собі, якщо не спробую, якщо не ризикну. 

Ми зробили все що могли. Але я відчувала біль на всіх тренуваннях. Десять тренувань перед Олімпіадою взагалі були без стрибкової роботи, тоді коли у мене її цього сезону  і так взагалі фактично не було. Плюс постійний цей тейп. Десь трішки нестабільна стопа ще щось, в пісок приземлився – відчуваєш одразу біль.

Замість того, щоб аналізувати стрибки – накладала собі тейпи

Буквально за два дні до старту ми знайшли можливість як можна ногу затейпувати жорсткішим таким тейпом, який більше фіксував в стопу. Він мене трішки обмежував в рухових діях, але і більше тримав – завдяки цьому тейпу я змогла з кваліфікації пройти до фіналу. Він десь трішки взяв навантаження на себе. Так, я відчувала біль але, хоч якось в межах розумного. На наступний день ми виходимо на фінал, мені треба було після кожної спроби докладати зверху тейп, тому що він сам по собі розходився, втрачав оцю фіксацію. І  так виходило,  я не могла зрозуміти як себе відчуваю. Плюс стопа повністю в цьому тейпі –  ти її не відчуваєш настільки, наскільки ти цього хочеш. В мене задача коли стрибаєш, робиш перший крок, захопити за собою цю поверхню, зустріти  її. Це мають бути такі агресивні поштовхи, і все це робить стопа. А вона в мене просто в такій шкарпетці з різноманітних тейпів м’яких, жорсткіших, дуже жорстких.  І коли приходила після спроби, замість того щоб сидіти, налаштовуватися, думати – все це прокручувати в свої голові,  я сиділа і мотала всі ці тейпи –  це було дуже складно.

Ukraine’s Maryna Bekh-Romanchuk competes in the women’s triple jump final of the athletics event at the Paris 2024 Olympic Games at Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on August 3, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) (Photo by KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images)

Вийшла зі стадіону з думкою: “Нарешті все закінчилось”.

Першу спробу я зробила із заступом, а в другій спробі відчула дуже сильний біль, коли я приземлялась. Цей біль був таким, що ти приходиш на ногу, а біль б’є тобі в голову. А треба рухатися далі – це було дуже складно. Після третьої спроби, коли я вийшла з сектора, коли  зрозуміла що я поза вісімкою –  просто вийшла зі стадіону просто пуста. В моїй голові була думка одна: “Це все закінчилось, все нарешті закінчилось”.

Ірина Геращенко: Будемо тренуватися – щоб заходити на ще один олімпійський цикл