Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Європейська федерація легкої атлетики оголосила всі трійки фіналістів конкурсу Golden Tracks, який визначає найкращих легкоатлетів кожного року. Нагадаємо, з десяти претендентів у кожній номінації, шляхом чотиристороннього голосування, обирали трійки номінантів.

За результатами 2024-го року лише одна представниця України була серед претендентів – стрибунка у висоту Ярослава Магучіх. Вчора стало відомо, що вона вийшла до топ-3 разом з іще двома олімпійськими чемпіонками та переможницями чемпіонату Європи в Римі. 

Отже, на титул найкращої спортсменки 2024 року в Європи претендують:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Фемке Бол (Нідерланди)

Чемпіонка Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами та в естафеті 4х400 метрів

Олімпійська чемпіонка у міксті 4х400 метрів 

Срібна призерка Олімпійських ігор у бігу на 4х400 метрів і бронзова призерка в бігу на 400 метрів з бар’єрами

Світова рекордсменка на дистанції 400 метрів у приміщенні – 49,17

Чемпіонка світу на дистанціях 400 і 4х400 метрів у приміщенні

Рекордсменка Європи з бігу на 400 метрів з бар’єрами – 50,95

Чемпіонка Діамантової ліги з бігу на 400 метрів з бар’єрами

Фемке Бол претендує на свій третій поспіль трофей найкращої європейської спортсменки після того, як вона вигравала його у 2022, так 2023 роках. 

У 2024-му голландська спортсменка провела ще один неймовірний сезон. Спершу тріумфувала у приміщенні, вигравши 400 метрів на Чемпіонаті світу з легкої атлетики у приміщенні в Глазго зі світовим рекордом 49,17, а потім закріпила успіх у складі нідерландської естафети 4×400 метрів. На відкритому повітрі, вона виграла золото на дистанції 400 метрів з бар’єрами та 4×400 метрів на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Римі 2024, а також бронзу у змішаній естафеті 4×400 м.

Напередодні Олімпіади Фемке встановила європейський рекорд в бар’єрному бігу на 400 метрів у Ла-Шо-де-Фоні – 50,95. 

А вже у Парижі виграла свою першу золоту олімпійську медаль у мікс естафеті 4×400 м, блискуче вирвавши золото на останньому відрізку з характерним ривком на останньому відрізку – 47,93.

Бол була  розчарована, що на Олімпіаді здобула лише бронзу в бігу на 400 метрів з бар’єрами. Але укомплектувала свою олімпійську колекцію сріблом на дистанції 4×400.

Кілі Ходжкінсон (Великобританія)

Чемпіонка Європи з бігу на 800 метрів

Олімпійська чемпіонка з бігу на 800 метрів

Лідерка світового топ-листа з результатом 1:54.61

З 2021 року британська бігунка впевнено наближається до того, щоб стати світовою лідеркою на 800 метрів серед жінок. Вона  виграла срібло Олімпіади та два срібла чемпіонатів світу. А цього року зробила останній крок до вершини.

Розпочала сезон золотом Діамантовій ліги в Юджині з часом  1:55,78. Далі продовжила золотом Чемпіонату Європи в Римі, причому свій другий титул чемпіонки Європи виграла попри застуду.

На шляху до Парижу Ходжкінсон  показала найкращий результат сезону в світу – 1:54,61, перед домашньою публікою на Діамантовій лізі в Лондоні ( цей результат також став шостим у світовому списку всіх часів). І нарешті, Кіллі підкреслила свою позицію світової лідерки на 800 метрів, виборовши золото на Стад де Франс з часом 1:56,72. 

фото: Жорстка Атлетика

Ярослава Магучих (Україна)

Чемпіонка Європи зі стрибків у висоту

Олімпійська чемпіонка зі стрибків у висоту

Рекордсменка світу зі стрибків у висоту – 2,10 м

Чемпіонка Діамантової ліги

Срібна призерка чемпіонату світу у приміщенні

2024 рік став роком, коли українка вкарбувала своє ім’я в історію стрибків у висоту.

Розпочавши рік із срібла Чемпіонату світу у приміщенні – надалі Ярослава не була переможеною жодного разу.

Вже в червні вона виграла своє друге поспіль золото чемпіонату Європи, а також перемагала на всіх етапах Діамантової ліги, в яких брала участь. Саме на одному з діамантових змагань, у Парижі Магучіх побила 37-річний світовий рекорд Стефки Костадінової, подолавши 2,10 м. А невдовзі повернулася до Парижа, щоб виграти олімпійське золото. Таким чином, у віці 22 років Ярослава виборола всі можливі титули  у стрибках у висоту, ставши Олімпійською чемпіонкою, Чемпіонкою світу та Європи, та ще й планетарною рекордсменкою. 

Зазначимо, що торік Магучіх теж передувала на звання найкращої легкоатлетки Європи та світу, але не перемогла. Натомість має титули “Зірки що сходить” (спортсмени до 20 років) у світі та Європі 2019 року.

Оголошено топ-3 найкращих легкоатлетів Європи у 2024 році