Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Від початку військового вторгнення в Україну спортивне життя перемістилося у більш безпечні західні області – тут проводять національні чемпіонати, збори, та й просто живуть спортсмени з тих регіонів, де зараз бойові дії чи окупація.

Не виключенням стала і легка атлетика – чимало провідних змагань на стадіоні торік приймав Львів – 2023 року тут провели 10 заходів національного рівня. А цього року, після 25-річної перерви, тут почали приймати ще й чемпіонати України у приміщенні – це стало можливим завдяки реконструкції манежу.

Про те, як Львів встигає прилаштовувати свою інфраструктуру під національні змагання, і які подальші плани мають щодо розвитку інфраструктури для королеви спорту, Жорстка Атлетика запитала у начальника управління спорту департаменту розвитку Львівської міської ради Антона Нікуліна, під час 25-го Меморіалу Олексія Дем’янюка зі стрибків у висоту. 

За останній рік Львів став столицею легкої атлетики України, розкажіть як покращували інфраструктуру, аби відповідати вимогам проведення національних змагань?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ми рухаємося спільними зусиллями з обласним управлінням молоді і спорту,  і багато речей разом намагаємося покращити – зробити більш ефективною нашу інфраструктуру. Перш з все має бути спортсменам комфортно! Ми були ініціаторами і покращили інфраструктуру на стадіоні “Скіф”, тому що проводили тут “Ігри нескорених” – змагання військовослужбовців. Провели національний відбір досить на високому рівні. А  зараз говоримо про те, що хочемо допомогти в будівництві розминочного поля, для того, щоб можна було проводити змагання більш високого класу. 

Розминочне поле має з’явитися цього року? До чемпіонату і Кубка України, які стануть відбором на літню Олімпіаду в Парижі?

Зараз така ситуація, що ми далі ніж на один день не можемо планувати. Але в наших стратегічних планах це дійсно є і власне  ми з в.о.президента ФЛАУ Ольгою Саладухою були у міського голови і обговорювали цю можливість, щоб зробити це поле. Будемо робити максимальні зусилля для того, щоб це реалізувати.

Цими днями Львів вперше, після багаторічної перерви, приймає національні змагання у приміщенні. Розкажіть про реконструкцію манежу. 

Звичайно ви всі в курсу про наш відреставрований манеж, і вдалося закупити туди певне обладнання. Ще хочемо зробити так, щоб людина на кріслі колісному могла дістатись до цього манежу. Нам приємно що провідні атлети приїжджають до Львова, і ми готові багато робити для королеви спорту.

З точки зору здорового  глузду давно вже було необхідно відреставрувати манеж, бо він дійсно був в поганому стані. Тому  власне керівник цієї споруди, Руслан Сеник, звернувся до міста, до області, для того, щоб ми спільним зусиллями  змогли це зробити. Ми включилися і разом зробили це. Вже зараз бачимо, наскільки це на користь нашим легкоатлетами, нашим дітям – ми тішимося.

І стадіон “Скіф” і манеж пройшли сертифікацію для проведення міжнародних змагань – є певні плани?

Звичайно ми хочемо покращувати свою інфраструктуру, розуміючи що війна колись закінчиться,  і хочемо приймати європейські форуми в тому числі і в нашому місті.

Які ще маєте плани стосовно розвитку інфраструктури для легкої атлетики?

Ми зараз є основними менеджерами такого  проєкту як “Шкільні ліги” і ми хочемо з наступного року туди долучити вже  королеву спорту – у нас в локальних  львівських шкільних лігах легка атлетика вже є. І зараз ми дуже багато зараз працюємо над концепцією покращення інфраструктури  для легкої атлетики власне біля шкіл. Ми вважаємо що  наші діти мають бути фізично дуже сильними, особливо зараз  в цей час. Тому спонукаємо і намагаємось зробити все,  для того, щоб долучити їх максимально до спорту.

Львівщина планує стати центром розвитку легкої атлетики в Україні і проводити змагання міжнародного рівня