Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Анна Рижикова – у п’ятірці найкращих на планеті на Олімпіаді в Токіо на 400-метрівці з бар’єрами! Аня подолала шлях із трьох виснажливих раундів змагань: забіги з самого ранку (а для України це глибока ніч), півфінали у проливний дощ та фінал у спеку. При цьому рекордсмекна України (52,96) показала другий результат в кар’єрі – 53,48! І це все у суперпотужному, можна сказати, історичному фіналі, в якому були встановлені рекорди світу та Європи!
Жорстка Атлетика вийшла на зв’язок із Токіо, аби почути перші емоції спортсменки після змагань.
Твоя оцінка свого виступу: чи отримала ти те, за чим їхала в Токіо – результат, місце, емоції, реалізація себе?

Видала максимум! Другий результат у кар’єрі! 5-е місце на Олімпіаді! Це круто! Так, мріяла про медалі, але потрібно бути реалістами. Цього року результати у суперниць просто космічні! На будь-якій іншій Олімпіаді мого результату було б достатньо для бронзи. Так, хотілося ще поліпшити національний рекорд, але це результат такого рівня, що все, навіть найменші дрібниці повинні скластися!

Усі 3 етапи змагань були непрості: забіги рано вранці, півфінали в дощ-стіною і фінали в спеку. Що далося найважче, що запам’яталося найбільше на шляху до ТОП-5 Олімпійських Ігор?

Якраз про це я і кажу, щоб здобути це 5-те місце ми пройшли купу випробувань: ранній підйом, дощ, спеку. Хоча нічого з цього не вибивало з колії, психологічно були готові до всього, всі ж в однакових умовах, нічого списувати на обставини. Але якщо брати відчуття, для мене, ранній старт був найважчим, може ще вплинула акліматизація. Ми ж не змогли приїхати заздалегідь на адаптаційний збір, як всі інші команди. А викручувалася, як могли)

TOKYO, JAPAN – AUGUST 02: Anna Ryzhykova of Team Ukraine prepares to compete in the Women’s 400 metres hurdles semi finals on day ten of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 02, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Шлях до Токіо-2020 – яким він був для тебе?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Все пройшло ідеально! Навіть ізоляція в березні через корону, вважаю, пішла на користь. Жодного зірваного тренування, максимально хороші збори з того, що нам доступно. Використовували все, що могли заради цього результату!

Рекорд світу, рекорд Європи – що скажеш щодо результатів дівчат? Що необхідно для того, щоб нав’язати їм конкуренцію?

Це круто, зовсім інший рівень! Щоб цього досягти, потрібна команда, наука. Те, чого у нас немає і не буде. І це найприкріше. За ними стоїть команда професіоналів, а за мною тільки кілька людей, які працюють на ентузіазмі і дружбі.

Нагадаємо, що шостою у фіналі була ще одна українка – Вікторія Ткачук, яка встановила особистий рекорд 53,79, вперше в кар’єрі вибігши з 54 секунд!

Фото: Getty Images, НОК