Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Вчора на стадіоні “Авангард” на ЧУ Марина Килипко вдруге зрушила Національний рекорд України зі стрибків із жердиою – 4.70 м. Перший (4.65 м) вона встановила 5 років тому в Італії.

З першої спроби атлетка підкорила не тільки цю висоту, а й виконала норматив на ОІ та здобула Чемпіонство серед українців, другою на цій дисципліні стала Яна Гладійчук4.30 м, третю позицію з особистим рекордом зайняла Козуб Юлія – 4.20 м.

Як психологія впливає на результат, яку підготовку провела спортсменка та що сказала Марині 12-ти разова чемпіонка Білорусії – Ірина Жук, читайте нижче:

Наші вітання з перемогою та NR! Розкажіть, що емоційно відчували під час змагань?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Емоції розпочались ще на висоті 4.50 м, але я себе дуже стримувала, на 4.60 м вже розуміла, що ще трошки лишилось до нормативу, а на 4.70 м вже просто був вибух емоцій і на цій спробі ми вирішили закінчити. Рубіж 4.50 м, насправді, було психологічно важко подолати, тому вже потім, як пішло – так пішло.
Я собі дала установку: викластись на максимум, показати все, що натренувала за ці 15 років.

Можливо, питання дивне, але все ж: чи задоволена результатом?

Так! Дуже-дуже-дуже, і тренер так само! Для мене було важливо порадувати результатом свого тренера. Багато сил було витрачено на підготовку, мені це вдалось і я щаслива. Сподіваюсь, на ОІ результат буде не гіршим…

Як відчуваєте, можете ще вище застрибнути? Є ще порох у порохівницях?

Не знаю, як відповісти на це питання.
Звісно, цього дуже хочу! Будемо працювати над цим, час є. Все ще попереду. Знаєте, у секторі, ми змагаємось із Яною Гладійчук, але цього разу я не думала про конкуренцію. Мені хотілось показати результат, перевірити саму себе на що здатна. І висновок такий, що всі межі – у нашій голові. 

Тобто психологічна складова, у вашому випадку була тією рушійною силою?

Ви знаєте, після змагань, мені написала подруга – Ірина Жук (атлетка із Білорусії, що спеціалізується на стрибках із жердиною): “Марино, ця спроба «вистраждана болем», це я знаю як ніхто. Будь-який біль – найбільша мотивація і неважливо яка вона: фізична чи психологічна”.
Тому слід сказати, що Ірина щось знає…

Як пройшла підготовка? Які були складнощі?

Підготовка пройшла не за планом, якось пройшла та й пройшла… Тиждень тому я приїхала зі змагань з-за кордону, на одному показала результат 4.45 м, а на другому – 4.30 м. Там я відчувала себе добре, але постійно чогось не вистачало.
Ніхто і не думав, що на ЧУ все обернеться таким чином. Хоча, на мою думку, ті результати, що я показала закордоном «накипіли», як то кажуть. Бо ж самопочуття добре, а вище просто не стрибалось. Тому тут, можливо, я цю енергію реалізувала вчора на секторі.

Які подальші плани? Ще десь плануєш виступати? Чи підготовка вже до ОІ піде?

Спочатку планували Балкани, але зараз обдумали все і вирішили відпочити та готуватись до ОІ. Але побачимо, вцілому – не планую.

Фото: Getty Images