Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Тиждень тому відгриміли фінальні батли серед команд-професіоналів зимової Battle Mile Indoor League 20/21, ми вже знаємо переможців, а от інтригою залишились аматорські команди.

14 березня 2021 у київському манежі КМШВСМ відбулися завершальні тури серед аматорських команд, а саме: 6 та 7 (останній) тури серед чоловічих команд і 4 та 5 (останній) тури серед жіночих команд.

У жіночому заліку перемогу здобула команда Kuzin Team лише з однією поразкою за всі тури зимового сезону, друге місце одержала команда KMRC Бандитки, і третє місце відповідно за командою KMRC WOW.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Своїми враженнями про перші змагання довжиною в милю з нами поділилась одна з лідерів команди Kuzin Team Ольга Донченко:

«Минулого разу я пробігла милю приблизно за 5:25 хв. Конкуренція протягом всього сезону була гарною, деяких суперниць навіть боялись, і не знали «як воно» буде. Але ми всі тренувались, морально налаштовуватись і просто робили свою справу. Цього разу, отримала травму і не бігла, але тим не менш прийшла повболівати за свою команду. Кожен забіг – це загадка: Хто виграє? Можливо джокери все переграють?

Організація змагань була дуже класною. Сам формат командного бігу – дуже зв’язує команду, ти стараєшся не тільки за себе, а за кожного учасника своєї команди».

У чоловічому заліку було дуже спекотно, адже головню інтригою серед чоловічих аматорських команд стала боротьба ПУШПБ та Victory Team, де відбулась запекла та видовищна гонка. До вирішального батлу, де вони зустрілись очно, у обох команд не було жодної поразки. Всі глядачі та вболівальники, затамувавши подих, до останнього кроку спостерігали за розв’язкою цієї неймовірної «заруби».

У результаті абсолютними переможцями без жодної поразки за всю лігу Battle Mile стала чоловіча команда ПУШПБ, друге місце посіли Victory Team, та третє місце лишилось за KMRC Адреналін.

Однак, не обійшлося і без інтриг: під час батлу атлет з команди ПУШПБ здійснив обгін атлета з команди суперника по внутрішньому радіусу кола, заступивши за лінію. Дана ситуація досить очікувано викликала обурення команди Victory Team, адже згідно правил World Athletics (всесвітня керівна організація в легкій атлетиці) такий обгін розцінюється як скорочення дистанції і вимагає дискваліфікації. В той час, як регламент Battle Mile не передбачає шляхів вирішення таких прецедентів.

Як результат, команда ПУШПБ отримала штрафні +6 секунд до свого результату від суддівської колегії, але це ніяк не вплинуло на позиції команд в фінішному протоколі. Команда здобула перемогу із 10 секундним відривом, тож перемога була зі значною перевагою.

Капітан команди-переможниці Дмитро Харченко одразу після фінішу розповів про враження від забігу Жорсткій Атлетиці:

«Фінал запам’ятався щільною боротьбою, де важливо було просто перемогти. Тому фінал був тактичним, по-своєму дуже важким. Психологічно було важче, ніж фізично”.

Також Дмитро поділився позицією щодо суперечливого моменту:

“Член нашої команди Cергій, який здійснив заступ, повністю бере на себе відповідальність. Звісно, ми завжди всередині клубу говоримо про усі правила бігу в манежі, на стадіоні.

Сергій, насправді, бігун-аматор, бігати почав лише в 30 років, а до того він, по суті, не знав, що таке легка атлетика, не виступав на змаганнях такого рівня. Тож йдучи на цей маневр на емоціях не розрахував позиції, трошки не вистачило досвіду. Ми провели бесіду і на майбутнє ще ретельніше будемо готуватися в цьому плані. У цьому, звісно, дуже допоможуть організатори, якщо підготують детальні правила подолання дистанції.

Зараз же рішення суддів було на нашу користь і можу сказати, що тут могли як виграти, так і програти, однак за часом таки у нас значно більший запас вийшов за сумарним результатом команди. Напередодні старту, я до секунд прораховував наших головних суперників Victory Team, там або вони б виграли 5 секунд або б ми 3-4 секунди. Вони дійсно сильні, що додало цікавості до боротьби. За що ми дуже вдячні їм!»

Разом з тим, штрафні 6 секунд зовсім не вирішили ситуацію і питання щодо обгону та регламенту змагань залишилося відкритим для бігової спільноти. Головний наріжний камінь тут – відсутність правил, які б регламентували подібні ситуації. Battle Mile за словами організаторів заснована як новий український командно-біговий вид спорту  і не є легкоатлетичною дисципліною, у зв’язку з чим не підпорядковується правилам “королеви спорту”. Стосовно цього організатори вже підготували звернення від імені засновника та ідейного натхненника Юрія Піднебесного, переглянути його можете тут.

Тож нам зараз лише залишається чекати на новини та спостерігати, вболівати та долучатися до нових запеклих бігових Батлів!

Фото: Dmytro Vakulka, Stanislav Senyk, Vova Neizvestny

Головне фото:Sergey Belenkiy