Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Бігова командна ліга Battle Mile Indoor League 20/21 досягла своєї кульмінації: лишилось всього два змагальних дні. Вже найближчого понеділка, 8 березня, ми дізнаємось, хто з професійних команд отримає перемогу, а в неділю, 14 березня, вирішиться доля аматорських команд.

Ми маємо шалені результати як від професійних команд, так і від аматорських. Учасники мотивовані та заряджені на успіх. Як ми знаємо, за кожним успішним спортсменом, стоїть великий тренер!

Ми поспілкувались з двома тренерами професійних команд та двома із аматорських. Дізнались як кожен тренер бачить тактику бігу, коли і хто буде “джокером”, а хто відчує на собі всі 1609 метрів.

Професійний Клуб Донецьк. Тренер Степанцов Костянтин

Як ви формували команду Донецька?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Обирав кращих, склад в основному з тих спортсменів, яких треную я безпосередньо. Були звісно і ті, кого я не тренував. Артем Алфімов є капітаном, Аліксійчук Андрій сильний, ну і взагалі, всі хлопці є призерами багатьох змагань і показують хороший результат. Єдине, що команда дівчат слабкувата. Все ж на сьогоднішній день, дівчат на середніх дистанціях зараз бракує. Взагалі, ми готувались до зимового сезону, і так випало що «миля» теж потрапила під пік форми спортсменів, тому це сталось вчасно.

Як ви визначали, хто біжить «джокером», а хто всю милю?

Я дав хлопцям можливість самим обирати, хто що біжить: хто 600м джокером, хто всю милю і так далі, вони всі гарно біжать і “розкидували” дистанції по самопочуттю. Вони просто погоджували зі мною план дій, і я їх підтримував. В цьому випадку у нас демократія.

Як вам формат таких змагань?

Юрій Піднебесний створив велике діло. Це можливість та мотивація для «середньовиків» розвиватись та зацікавлювати все більше людей на подібні дистанції. Окрім Чемпіонатів України, Командних Чемпіонатів України – це дуже гарна можливість ще розбігатись. Я бачу в таких змаганнях майбутнє. Воно, звісно, дуже сильно тягне фінансово, але я сподіваюсь, що меценатів стане більше і проект зможе вийти на міжнародний рівень.

Професійний жіночий Клуб Львів. Тренер Віталій Тарнакін

Як зібрали такий впевнений жіночий склад?

Все просто: я особисто дзвонив кожній з учасниць і запрошував в команду Львів, на жаль, через різні обставини ще декілька учасниць не змогли приєднатися до моєї команди.

Яку функцію “джокер” виконує на вашу думку?

На мою думку, джокером має бути та людина, яка може зробити “різницю” на доріжці в залежності від команди суперника.
Сили розподіляємо в залежності від реальних можливостей кожного нашого спортсмена по відношенню до команди суперника! Тут все доволі просто: якщо розуміти, що це командний вид, то треба будувати саме командну тактику боротьби на доріжці!

У світі такого формату змагання, ще не проводили. На вашу думку, чи є майбутнє у такого роду командних змагань з “джокером”?

Це цікавий формат, єдине, що ці змагання треба узгодити з офіційними стартами, щоб сильні спортсмени мали змогу на них виступати, і це водночас підніме статус та рівень батлів! Тренерам і спортсменам ще потрібно зрозуміти цей формат.

Аматорський чоловічий клуб Victory Team. Тренер Жушман Олена

Ваш клуб ділить одну сходинку із ПУШПБ, в даний час у вас обох 0 поразок. В чому секрет вашої команди?

Навіть не знаю. Ми збірали команду досить цікавим шляхом. Адже Victory Team – це про тріатлон, там не такі “швидкості”. Тому ми шукали призерів з різних любительських стартів типу “Race Nation”, “Spartan”, деякі спортсмени взагалі суто велосипедисти. Тому після формування складу ми почали тренування за моїм планом.

З кожним стартом є прогрес. Окрім милі, вони ще й готуються по своїм планам для забігів з перешкодами. Тому стараємось суміщати, щоб все було на користь. Плюс хлопців об’єднує те, що вони біжать не за себе, а за команду.

Як сили розподіляєте по милі? Самі вирішуєте чи радитесь із командою

Ми завжди все це обговорюємо з командою: хто і як пробіжить свій етап. Хлопці, в основному, самі озвучують що бігтимуть, я дослухаюсь і таким чином виводимо ідеальну формулу. Оскільки вони не профі, то з особливим захватом беруть участь у цих змаганнях та з великим інтересом дивляться на свій результат. Крім того, у випадках “критичної” ситуації (наприклад, якщо у когось коліно заболіло чи щось), “джокер” готовий вибігти і підтримати раніше, ніж мав би побігти. 

Ваші враження від такого формату командних змагань?

Формат крутий і дуже цікавий! І дуже схоже на те, що завдяки цим стартам легка атлетика і бігуни на середні дистанції будуть оживати. За це спасибі величезне організаторам! Але на початку було дуже складно розібратися: хто куди за ким біжить і скільки разів:)

І найголовніше – це щось нове для спортсменів і навіть для глядачів. Цей джокер, як кіт у мішку. Може подарувати команді багато секунд, але в той же час і один «баласт» в команді може втопити команду.

Аматорський чоловічий клуб Головченко Team. Тренер Головченко Тетяна

Хто надихнув вас створити команду і взяти участь у Battle Mile?

Ідею підкинув мій перший підопічний-аматор, з яким я працюю з 2015 року – Євген Годун. Ну і ми вирішили спробувати новий формат змагань. Взагалі, моя команда спеціалізується на напівмарафонських та марафонських дистанціях.

Участь у милі не заважає тренувальному процесу на їх основні дистанції?

Ситуація із живими стартами досі під питанням. Оскільки вони плануються на осінь, нам нічого не заважає набратись досвіду на середніх дистанціях, час для цього є. Це чудова нагода аматорам спробувати себе в чомусь новому та і просто набратись позитивних вражень.

Як ви розкладаєте сили між чоловіками по дистації?

Я знаю стан кожного спортсмена та його можливості, ще велику роль грає те, з ким вони будуть бігти батл. Ці дві складові допомагають вирішити нашій команді яку стратегію забігу ми зможемо вести.

Взагалі, ваша думка щодо командного бігу та цієї фішки з “джокером”?

Даний формат командних змагань, думаю, сподобався усім! Цей командний дух об’єднує, атмосфера неймовірна. Це дійсно щось новеньке, і точно не порівняється ні з чим. Позиція “джокера” у командній грі – є родзинкою, тому що від суми часу залежить подальша розв’язка гонки і такий гравець може цілком врятувати команду.

Фото: Dmytro Vakulka, Vova Neizvestny