додому Новини

Оголошено топ-3 найкращих легкоатлетів Європи у 2024 році

За два тижні у Скоп’є назвуть імена переможців церемонії нагородження Golden Tracks, від Європейської федерації легкої атлетики. На титули найкращих атлетів континенту претендували по десять спортсменів у чоловіків та жінок, а також в номінації “Зірка що сходить” (атлети до 20 років). Трійки фаворитів серед молоді, визначені голосуванням, оголосили вчора. А щойно European Athletics назвала переможців голосування серед чоловіків. 

Направду, сюрпризом ці імена не стали – це переможці попередніх років швед Арманд Дуплантіс (стрибки з жердиною), норвежець Якоб Інгебрігтсен (біг на довгі дистанції) та грек  Мілтіадіс Тентоглу (стрибки у довжину).

Давайте разом Європейською Атлетикою пригадаємо їх головні досягнення у 2024-му.

Арманд Дуплантіс (Швеція)

Чемпіон Європи зі стрибків з жердиною

Тричі оновив світовий рекорд: 6,24 м, 6,25 м і 6,26 м

Олімпійський чемпіон зі стрибків з жердиною

Чемпіон світу зі стрибків з жердиною в приміщенні

Чемпіон Діамантової ліги

Це був ще один неймовірний рік для шведа, який продовжує підіймати планку, метафорично і буквально, у стрибках з жердиною. 

Рік почався для Дюплантіса нестабільно – на Чемпіонаті світу у приміщенні в Глазго лише остання успішна спроба на  6,05, принесла Арману золото. Втім подальші змагання були виключно тріумфальними.

Вже на початку стадіонного сезону Дюплантіс встановив світовий рекорд на Діамантовій лізі в Сямені – 6,24. А згодом ще двічі побив світове досягнення – на Олімпійських іграх у Парижі 2024 – 6,25,  та на  етапі Діамантової ліги в Сілезії – 6,26.

Загалом протягом року Дюплантіс виграв 15 змагань, які включали золото й третю золоту медаль на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Римі 2024 у червні. Крім того, він навіть знайшов час, щоб поборотися з Карстеном Ворхольмом на дистанції 100 метрів на зустрічі Діамантової ліги в Цюріху,  і теж переміг! 

Якоб Інгебрігтсен (Норвегія)

Чемпіон Європи на 1500 і 5000 метрів

Олімпійський чемпіон на 5000 м

Встановив світовий рекорд на дистанції 3000 метрів – 7:17,55

Встановив рекорд Європи на дистанції 1500 метрів і світове лідерство з результатом 3:26,73

Чемпіон Діамантової ліги на дистанції 1500 метрів

Травма на початку зимового сезону загрожувала зірвати олімпійський рік норвежця, та змусила його попустити змагання з крос-кантрі та у приміщенні.  

Але вже влітку Якоб повернувся до змагань, зі своїм неймовірним завзяттям – на Чемпіонаті Європи в Римі  він оформив блискучий дубль на дистанціях 1500 та 5000 метрів, і став найуспішнішим легкоатлетом в історії чемпіонатів Європи  з шістьма золотими медалями!

А фінал Олімпійських ігор на дистанції 1500 метрів у Парижі, за участі Якоба, став одним з найбільш резонансних забігів за останні роки. Його суперництво з британцем Джошем Керром привернуло увагу всього світу. Інгебрігтсен впевнено лідирував, але став четвертим на фінішній прямій, коли Керр взяв срібло, після  несподіваного переможця – американця Коула Хокера.

Але Якоб продемонстрував неймовірну стійкість, взявши реванш на 5000 метрів – це його друге олімпійське золото, після перемоги на 1500 метрів у Токіо 2020. 

Після Парижа Інгебрігтсен створив ще одну сенсацію – на  Діамантовій лізі Сілезії він більш ніж на 3 секунди перевершив світовий рекорд Даніеля Комена на 3000 м, що тримався 28 років! Нове найвище світове досягнення встановлене норвежцем складає  7:17,55. 

Інгебрігтсен  також покращив свій європейський рекорд на дистанції 1500 метрів у Монако до 3:26,73.

PARIS, FRANCE – AUGUST 06: Gold medalist Miltiadis Tentoglou of Team Greece celebrates after winning in the Men’s Long Jump Final on day eleven of the Olympic Games Paris 2024 at Stade de France on August 06, 2024 in Paris, France. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Мілтіадіс Тентоглу (Греція)

Чемпіон Європи зі стрибків у довжину

Олімпійський чемпіон зі стрибків у довжину

Чемпіон світу зі стрибків у довжину в приміщенні

Лідер світового рейтингу – 8,65 м

З кожним роком Тентоглу зміцнює репутацію одного з найрезультативніших атлетів  в історії спорту, і 2024 рік нічим не відрізнявся. 26-річний стрибун у довжину розпочинав цей рік, як чинний чемпіон Олімпіади, світу, Європи, чемпіон світу та Європи в приміщенні, і зберіг усі ці титули!

Мілтіадіс  тріумфував на Чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні у Глазго, Чемпіонаті Європи в Римі та Олімпійських іграх у Парижі.

І хоча 19-річний італієць Маттіа Фурлані, цього року спробував оскаржувати лаври Тентоглу, грецька суперзірка довела своє місце на вершині дисципліни. Це він підкреслив лідерством у світі, та рекордом Чемпіонату Європи у 8,65, виборовши своє третє золото континентальної першості в Римі. 

Відзначимо, що Тентоглу ще жодного разу не вигравав європейську церемонію Golden Tracks. Тоді як Якоб Інгебрігтсен двічі був “коронований” найкращим атлетом Європи – 2023 та 2022 року, щоправда, позаторік розділив титул з Арманом Дюплантісом.

Трійки найкращих молодих легкоатлетів Європи-2024 – запам’ятайте ці імена